1. april 2010

Udokumenterte pedofilianklager fra TV2

Skrevet av 
TV2 og Novemberfilm kaller Pattaya ‘et samlingssted for pedofile’, men vil ikke dokumentere påstandene. Et søk i norske aviser avdekker kun to straffedømte nordmenn de siste 20 år.

AV: DAG A. EKEBERG

Den omdiskuterte TV2-filmen 'Pattaya for mine føtter' som ble vist 1. februar kom med mange lite flatterende utsagn om Pattaya. Et av dem handler om pedofili. I filmen hører vi kommentatoren si: 'Pattaya har også vært samlingssted for pedofile i mange år. Flere nordmenn er pågrepet her for seksuelle overgrep mot barn.'
Vi tok dette opp med produsenten, Kjetil Johnsen fra Novemberfilm. Han sier at han har kjennskap til en lang rekke pedofilisaker i Pattaya. Da vi ba om en presisering av antall saker, fikk vi dette svaret: - Jeg kan dessverre ikke kommentere tematikken offisielt ennå, ettersom dette er internt redaksjonelt materiale som er under bearbeiding. Formelt kan jeg bare bekrefte at vi i perioder har arbeidet med å avdekke pedofile nettverk - med forgreininger over store deler av verden også til Thailand.

Tre saker på 20 år
I mangel på dokumentasjon fra Novemberfilms side, har Pattaya Tidende forsøkt å finne ut av omfanget. Vi har søkt i arkivet Atekst 20 år tilbake i tid. Atekst inneholder alle artikler fra mange store norske aviser, inkludert Aftenposten, Dagbladet og VG. Etter dette søket fant vi tre nordmenn som var pågrepet for sexuell omgang med mindreårige gutter, hvorav to ble dømt (se egen sak). Hvorvidt disse sakene dreier seg om pedofili vites ikke. For å kalle det ‘pedofili’, må ofrene være under kjønnsmoden alder.
Søket ble utført som en kombinasjon av ordene 'Pattaya' og 'mindreårig(e)' eller 'pedofil(e)/ pedofili/pedofilsk'.

Lav straff i 1998
Saken fra 1998 fikk mye oppmerksomhet i media. En 49-årig bergenser ble arrestert i Pattaya med mindreårige gutter på hotellrommet. Han var allerede dømt to ganger for lignende saker i Norge, og ventet på soning da han stakk av fra Norge. Han ble dømt til 20 måneders fengsel i Thailand, noe som kan tyde på at domstolen ikke fant saken spesielt graverende. Overgrep mot mindreårige straffes vanligvis mye hardere enn dette.
Harald Tveråen i firmaet Thai- Norway Tourist uttalte seg den gangen til NTB: - De faste gjestene som kommer igjen og igjen er i lynsjestemning over det denne hordalendingen har gjort. Sånne mennesker trenger vi ikke her. En gjeng med gutter på ferie i Jomtien var også fortvilte:
- Thailand var nesten blitt litt akseptert før vi dro, men så kommer denne 49-åringen og ødelegger for alle, sa Geir Eikrehagen (23) til NTB.

- Ikke sett noen pedofile
- Hvis Novemberfilm ikke kan bygge opp under disse påstandene er det meget alvorlig, sier Roar Sørensen. - Jeg har bodd her lenge og har ikke sett eller hørt noe om pedofile nordmenn her.
Sørensen fortsetter: - Det er ille å komme med slike beskyldninger som denne filmen gjorde. Jeg ble indirekte beskyldt for å arbeide i Thailand og motta trygd fra Norge, men jeg mottar ikke fem øre i trygd. Utsagnet Sørensen sikter til er dette: 'Mange av nordmennene som bor i Pattaya lever på trygd samtidig som de driver business her.'

Usikkert om det blir reprise
Vi har konfrontert TV2 med anklagene Roar Sørensen kom med i forrige utgave av Pattaya Tidende, og det faktum at han planlegger å gå til rettssak. Prosjektleder for Fakta/Dokumentar i TV2 Vebjørn Hagen svarer at TV2 ikke har noe ønske om å kommentere beskyldningene til Roar Sørensen. Vi spurte Hagen i februar om hvorvidt filmen skulle vises i reprise. Han svarte at den muligens skulle det. Vi tok kontakt igjen før denne utgaven, og spurte:
- Er det gjort noe vedtak ennå om hvorvidt filmen skal sendes i reprise, eventuelt når?
- Nei, var det korte svaret vi fikk fra Hagen.
TV2 oppgir at filmen ble sett av omlag 260.000 mennesker.

Tre saker fra Pattaya:

1998: Bergenser (49) dømt i Thailand til 20 måneders fengsel for omgang med mindreårige gutter.
2006: Hordalending (67) pågrepet for omgang med mindreårige gutter. Han ble løslatt og begikk kort tid etter selvmord.
2007: Trønder (48) dømt i Norge til sju års forvaring med en minstetid på fire år for overgrep mot gutter i alderen 11 til 16 år.

- Snakker med Krekar-advokaten

- Jeg har vært i kontakt med advokat Brynjar Meling og bedt om en vurdering av saken, sier Roar Sørensen. - Jeg ønsker å gå til sak mot både TV2 og Novemberfilm. Meling er kjent som advokaten til Mullah Krekar, en sak som har versert lenge i norske medier. - Jeg reiser hjem til Norge i slutten av april i ens ærend for å forberede rettssaken, sier bareieren.
- Etter oppslaget i forrige utgave av Pattaya Tidende har Kjetil Johnsen sendt meg flere meldinger hvor han ber meg ringe ham. Men jeg har sagt at jeg ikke ønsker noen kontakt med ham, og det står jeg fast ved, sier Sørensen.

Agogo gjøres om til restaurant
1. april åpner Roar Sørensen restaurant der det tidligere var gogo-bar. Resten av baren Blue Lagoon forblir som før. Det ligger ifølge Sørensen en ren forretningsmessig vurdering bak endringene.
- Det har vært mye folk i baren etter at filmen ble vist, forbausende mange norske par, faktisk. Flere har tatt meg i hånda og sagt hvor overrasket de er over at virkeligheten er helt annerledes enn på TV2-filmen.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge