1. april 2010

Mektige lånehaier går utrygg tid i møte

Skrevet av 
En uredd underdirektør i justisdepartementet har satt i gang et program for å få bukt med lånehaier som utnytter fattigfolk rundt omkring i Thailand. Thawee Sodsong har reist rundt i landet og studert problemet, og arrangerte nylig en regjeringskonferanse for å starte programmet.

Kjernen i problemet er den makt lånehaiene har i lokalsamfunnet. Sodsong sier til Bangkok Post at lånehaier ofte er lokale politikere eller embedsmenn. I Bangkok er de ifølge Sodsong gjerne mektige embedsmenn, for eksempel i elverket eller administrasjonen for høyhastighetsbanenettet.

Første punkt på programmet er å lage en folder som forklarer hva som er lovlig innen utlånsvirksomhet. Deretter skal justisdepartementet reise rundt om i landet og informere. De drar først til de provinser med størst antall tilfeller av anmeldte lånehaier. Det er satt av penger til fri rettshjelp for ofre for ulovlig utlånsvirksomhet.

Lånehaiene har flere triks de bruker. En metode er å lage en komplisert kontrakt med 'liten skrift' som uskolerte bønder ikke forstår fullt ut. En annen måte er å unngå å sette de ulovlig høye rentesatsene på papir ved å forlange at man skriver et lånebeløp i kontrakten som er høyere enn det faktiske beløpet. Sodsong fortalte om et eksempel hvor kontrakten sa 15.000 baht mens det faktiske lånet var på 5.000 baht. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge