1. april 2010

Lær å lage thaimat – på hotell eller i bambushus

Skrevet av 
Pattaya Tidende tester fire 'Cooking Schools':

For omlag tusen baht får du en god innføring i thailandsk mat. Det finnes mange kurs å velge mellom. Vi har testet fire skoler, og vinnerne var like forskjellige som natt og dag.

Vi spiser mye thaimat når vi er i Thailand, men vi overlater matlagingen til thaier. Ikke fordi vi ikke kan lage mat, men fordi uansett hvor lenge vi prøver vil vi ikke få like god smak, næringsinnhold og pris som dem. Det er først når vi kommer hjem til Norge at kokkekunstene tas frem. Og da er det nyttig med litt oppgradering av kunnskapene på et matlagingskurs først.

Delt førsteplass
Vi har gjennom tidene vært innom en del 'Cooking Schools' her i Pattaya. Nylig besøkte vi fire av dem, og gir våre synspunkter her. De to første skolene stiller i en særklasse, spesielt når det gjelder erfaring i å overføre kunnskap til utlendinger. Mange slike skoler har nemlig fleste thailandske elever, og lærerne er ikke alltid så flinke til å lære fra seg når utlendinger er involvert. Vi gir altså delt førsteplass til to kurstilbyderne, og de er like forskjellige som natt og dag:
Luksushotellet Royal Cliff i Jomtien og 'Happy Home Thai Cooking School, som holder til i et bambushus i en liten bortgjemt soi ut fra Central Pattaya Road.

Royal Cliff - billig luksus
En skole med lang fartstid har det imponerende navnet The Royal Cliff School of Thai Culinary Art, og er en del av det kjente hotell og konferansesenteret Royal Cliff. Her tilbys tre ulike kurser på en halv dags varighet, alle over samme lest, men med forskjellige menyer. Kurstid er mandag, onsdag og fredag kl 10.00-13.30. Et thaimåltid består ikke av en enkelt dominerende hovedrett, men oftest av minst tre likestilte retter som serveres samtidig, og som smaksmessig utfyller hverandre. Ris er en selvfølgelighet. Dessert kan komme i tillegg. Eksempelvis består mandagskurset av menyen Tom Kha Gai (kyllingsuppe med kokosmelk og urter), Pla Neung Manao (dampet snapper med sitronsaus) og Kung Phad Priew Wan (stekte elvekreps med sur-søt saus). Til dessert er det Fak Thong Gaeng Boad (gresskar i varm kokoskrem). Dagskursene koster 990 baht pr person. Det kreves minimum 4 deltakere for oppstart. Er dere bare to personer, men likevel vil ta kurset, så betal for fire stykker! Prisen inkluderer en velkomstdrink, ingrediensene, en folder med oppskriftene og menyen, og en gavekurv med urteog currypastaer. Du får beholde utlevert kokkehatt og forkle. Kursbevis utstedes. Som avslutningslunsj spiser deltakerne den tilberedte maten. Øvingskjøkkenet er stort og lyst, holdt i steril hotellkjøkkenstil, med full aircondition.

Happy Home - ekte thai
Den andre skolen falt vi for mye på grunn av sin enkelhet, men også følelsen av å være mer nær den thailandske virkeligheten. Happy Home Thai Cooking School holder til i et sjarmerende lite hus i den noe bortgjemte trange soi 14 ut fra Central Pattaya Road. Soien går først i en s-sving, og et par hundre meter senere finner man det lille 'bambushuset' på høyre side. Her er det ingen aircon, men naturlig lufting i gjennom veggene. Ved søk på internett finner vi mange gode anbefalinger fra fornøyde kursdeltakere her. Gjesteboka viste også flere thailandske damer som har fått sin opplæring her og senere åpnet restauranter i Norge. Her undervises vi i praktisk matlaging på hver vår side av en lang disk, noe som gjør det hele mer intimt. Vertskapet er hyggelig med gode engelskkunnskaper. De er godt vant med utlendinger - hovedlæreren er gift med en tilstedeværende amerikaner. Etter avsluttet undervisning inntas maten over en hyggelig prat i skolens lille intime spiseavdeling. Du kan velge undervisning på morgenen (09-12) eller ettermiddagen (13-16). Hver ukedag har sine spesielle menyer fra en spesiell region i Thailand. Vi nevner dagene fortløpende: Penang Curry, Yellow Curry, Green Curry, Red Curry, Thai Desserts, Lanna og til slutt Isaan. Hver dag lages det 4-5 retter. Spesielle vegetarønsker imøtekommes. Du kan også avtale mer individuell opplæring, da hovedsakelig om ettermiddagen. Veiledning i innkjøp og besøk på lokale markeder får du også om du vil. Hvert dagskurs koster 800- 1000 baht, som inkluderer undervisning, ingredienser og oppskrifter.
Deltar du på fem kurser utstedes diplom samt en avskjedsgave.

Vicha-Eak - lange kurs
I Theprasit Road på Jomtien finner vi Vicha-Eak Cookery School. Den ligger på sørsiden av veien et par hundre meter før krysset med Thappraya Road. Det er en kafè i første etasje, skolen er i 2. og 3. etasje. Her kjøres et tre timers ettermiddagskurs på engelsk med 'De ti beste thairettene'. Prisen er 1.600 baht. For øvrig tilbys lengre kurser på fra 30 til 120 timer innen emner som thaidesserter, baking, europeisk mat, grønnsak- og fruktdekorasjon. Priser varierer mellom 8.000 og 18.000 baht.

PCS - blant sjefskokker
Pattaya Cookery School ligger på North Pattaya Road hundre meter før kjøpesenteret Lotus. Opplegget ligner mye på Vicha-Eak-skolen. Begge disse skolene virker å satse mye på thailandske elver som trenger yrkesmessig utdanning. Utlendinger kan imidlertid få individuelt tilpassede tilbud på engelsk og man kan dra stor nytte både sosialt og faglig av å være medelev med thaier som planlegger å bli sjefskokker på store restauranter i inn- og utland. Ved nettsøk på 'cooking school' i Pattaya-området finner vi raskt ti kurstilbydere, men det er sikkert flere. Mange av dem har tilknytning til et spesielt hotell.

Kutting og finmaling

På det thailandske kjøkken er det mye vekt på behandling, kutting og oppdeling av råvarer. Kokker har forskjellig mening om hvordan kuttene skal skje, i spesielle vinkler og mønstre, ikke minst for best å ta til seg aroma av urter og krydder.
Men man kommer ikke langt med thaimat uten en morter, som man bruker til å knuse og finmale råvarer for å frigjøre smaksstoffer. Enkelte kokker mener at den håndholdte delen må være laget av et spesielt stykke av tamarind-treet, kun da oppnår man den perfekte smaken.

Pattaya Tidende kårer de beste kursene:

1. The Royal Cliff School of Thai Culinary Art. Pratamnak Road, Jomtien. Tel. 038-250421.

1. Happy Home Thai Cooking School. Pattaya Central Road soi 14. Tel: 084 4175258.

3. Vicha-Eak Cookery School. Theprasit Road, Jomtien. Tel: 087-7048881.

4. Pattaya Cookery School. North Pattaya Road. Tel: 038-371197.

- 2søs3

Våre restaurantanmeldere 'To søstre' (2søs3) legger nå kursen til Norge for sommeren. De planlegger å praktisere sine tilegnede kunnskaper og frekventere thairestauranter i Norge. I forrige utgave kom vi i skade for å kalle dem 3søs3. Men de er altså kun to.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge