1. april 2010

30 år med import til Norge

Skrevet av 
Anne Linkjendal har importert klær og smykker fra Thailand til Norge i over 30 år. Hun deler gjerne av sine erfaringer med håpefulle nykommere i bransjen.

AV: PER HENRIKSEN

Anne Linkjendal (63) fra Kristiansand kom til Thailand for første gang for over 30 år siden. Det hele begynte med at hun kjøpte masse klær og tok med hjem til Norge. Venninneflokken var stor, og de var straks interesserte i å prøve disse eksotiske plaggene. Etter hvert kjøpte de det meste Anne hadde hatt med seg.
- Etterspørselen var stor, sier Anne. Og etter hvert begynte det å gå mange pakker fra Thailand til Norge. Hun satte det hele i system med firmaet Thanya Import. Dette ble begynnelsen på et langt kjærlighetsforhold til Thailand og thaier. Anne utvidet etter hvert tilbudet til å inkludere sølvsmykker og bijouteri.

Hvordan lykkes med import
På et tidspunkt skjønte Anne at det var på tide å satse skikkelig, hun gikk over i halv stilling og brukte resten av tiden på å reise til Thailand på messer og møter og øke aktiviteten i Norge.
- Hvordan gjør man suksess med importerte varer i Norge, da?
- Du må først og fremst oppsøke butikker, dernest invitere til 'home parties'. Og du må også ut på markeder med egen bås eller bord, sier Anne, som ikke er arbeidssky. - Jeg fikk også en avtale med ukebladet Familien. Det ga svært gode resultater.

Knyttet nyttige kontakter
Annes virksomhet tok etter hvert av, særlig da hun kom i kontakt med det norske handelskammeret i Thailand, som inviterte henne til å komme til det som i sin tid het Nordic Trade Mission. Hun måtte betale alt selv, men kontakten var nyttig, og hun fikk mye hjelp og alt ble mye lettere.
- Dermed rullet millionene inn?
-Å nei, sier Anne med et smil. - Men jeg fikk flere tilbud om å inngå samarbeid med andre forretningsdrivende, noe jeg for øvrig aldri var interessert i. Jeg ønsket å være liten. En tid bodde jeg sammen med kartonger over alt. Men jeg drev lovlig forretningsvirksomhet i Norge. Dette ga meg også rett til å trekke flybilletter fra på utgiftssiden, og da kunne jeg reise oftere til Thailand og treffe mine kontakter her, sier hun.

Vennene stilte spørsmål
- Vi går mot strømmen, sier både Anne og ektemannen Ulf Holt (63) fra Vadsø. Mange venner i Norge stilte store spørsmålstegn da de solgte arkitekttegnet loftsleilighet i Oslo, satset på småbruk i Kragerø og leilighet i Thailand. Det er jo ikke slik man gjør, fikk de høre fra venner som ikke kunne rive seg løs fra sin vante hverdag, selv når pensjonsalderen nærmet seg.
Kommentarene har vært mange, innrømmer de. De fleste av dem har nok vært på grunn av uvitenhet. - Men vi foretrekker å pendle mellom en stor tomt i Kragerø og leilighet i Thailand, i stedet for en loftsleilighet i Oslo og hytte på Blefjell eller Gol, sier ekteparet.

Røverkjøp på Jomtien
Leiligheten i Jomtien kostet Anne og Ulf 200.000 kroner, ferdig innredet med møbler og det hele. – Ja, det er sant, sier Ulf. De kjøpte den mens komplekset Angket i Soi Watbunn på Jomtien ennå var mest som et betongskall å regne. Men Ulf så mulighetene og skjønte at dette ville utvikle seg positivt. I dag er hele bygningen renovert, svømmebassenget oppgradert, leiligheter i alle etasjene pusset opp og faranger flyttet inn i stort antall. Med andre ord, det har blitt et bomiljø som både Anne og Ulf stortrives i. De innrømmer at de var heldige med kjøpet, idet de kom inn på et tidlig tidspunkt.
- Hvorfor ble valget Jomtien?
- Opprinnelig ville jeg til Hua Hin eller Cha Am. Vi hørte gjennom kjente om Pattaya og at vi burde dra dit. Vi dro hit, og fant fine sandstrender ved Jomtien. Stedet er jo også nær Sjømannskirken, mange nordmenn her med arrangementer og vi har knyttet mange nye venner.

Firma i Thailand?
For et par år siden trappet Ulf ned sin hektiske tilværelse i databransjen. Men han driver fortsatt sitt enmannsfirma og gir kurs til folk i bransjen.
- Kunne du tenke deg å starte opp med dataservice ovenfor nordmenn i Thailand? Det er jo ikke alltid like lett å få norsk hjelp her.
- For så vidt kunne det vært greit. Men da må jeg ha arbeidstillatelse her, starte firma og ha minst fire ansatte. Da er jeg igjen inne i en spiral med mye jobbing og stress. Jeg vil helst jobbe mindre, sier Ulf.

Traff hverandre via avis
Ekteparet traff hverandre for vel 20 år siden. Det var gjennom 'Noen som passer for deg', en tidligere treffspalte i Dagbladet.
- Jeg fikk 30 svar, forteller Anne, som sorterte svarene i tre bunker: Aktuelle, Kanskje og Uaktuelle. - En lørdagskveld ringte jeg rundt til alle i bunken Aktuelle, men ingen svarte. Så gikk jeg løs på bunken Kanskje, og der lå Ulfs svar øverst. Han tok telefonen, og resten gikk i full fart, forteller Anne og ler.
- Jeg ble jo forelsket i Anne fra første stund, og bare noen dager etter at vi hadde møttes spurte hun om jeg ville bli med til Thailand. Da var det gjort, avslører Ulf.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge