1. april 2010

Kinas dammer får skyld for tørken

Skrevet av 
Thailand og tre naboland har kommet med lettere skjulte anklager mot Kina og oppdemningen av Mekong-elven

AV: DAG A. EKEBERG

Den 480 mil lange Mekong-elven renner gjennom fem land etter at den har forlatt Kina, nemlig Burma, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam. Disse fem landene, minus Burma, har dannet 'The Mekong River Commission'.
Kommisjonen var i vinter invitert for å se på ett av de fire kinesiske vannreservoarene langs Mekong-elven, Jinghong, som ligger kun 28 mil nord for Chiang Rai-provinsen i Thailand. Dette møtet ble imidlertid avlyst, angivelig grunnet kalde vintertemperaturer.
Kina har uansett ikke vært villig til å gi fra seg data om vannmengder fra sine dammer, som kunne være med å understøtte utsagn fra Kina om at de ikke er skyld i flom og tørke. Landene opplevde uvanlige flommer for to år siden, men i vinter har det vært tørke og veldig lav vannstand i elven. De fire landene skal møtes for å diskutere saken i Hua Hin 2-5. april, melder Bangkok Post. Kina og Burma er invitert til å delta. Thailands statsminister Abhisit skal delta, men Kina har ennå ikke sagt om de sender sin respektive statsminister til møtet.

Kun to risavlinger
Den lave vannstanden får mange følger for Thailand. Det viktigste problemet er for områder med vanntilførsel hele året som tradisjonelt har hatt tre risavlinger pr år. I år går myndighetene med statsminister Abhisit i spissen ut og advarer mot å plante den tredje avlingen. Vannreservene i de midtre provinsene er ifølge Bangkok Post nede i 8 prosent av full kapasitet.
Statsministeren har for øvrig kommet med en klage til Kina i sakens anledning. Viseutenriksministeren i Kina har svart på den, og sagt at problemene ikke skyldes dammene. Selv om hele 210 mil av den totalt 480 mil lange Mekongelven befinner seg i Kina, hevder de at kun 13 prosent av vannmengden i de fire andre landene kommer fra Kina. De sier at hele 35 prosent av vannmengden kommer fra Laos, så regnfallet der har avgjørende betydning. Thailand innrømmer for øvrig også at det har vært veldig tørt i år, Nord-Thailand har hatt den laveste nedbørsmengden på over et tiår.

Fisk og narkotika
Myndighetene i Chiang Rai oppfordrer i år fiskere til ikke å fange de store mallene (catfish) som er typisk for området. Denne typen malle finnes bare i Mekong-deltaet, og Laos har allerede vedtatt en lov som forbyr fangst.
En annen konsekvens av lav vannstand er at narkotikasmuglingen har økt, og politiet i deler av Thailand har nå opprettet patruljer langs Mekong-elven for å hindre at folk vader over med narkotika

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge