1. mars 2010

Storsatsing på thailandsk mat

Skrevet av 
En ekte thaibutikk har gjenoppstått med brask og bram i Trondheimsveien i Oslo. De tilbyr 700 vareslag fra Thailand, og ryktene går fort blant thaier i Norge.

AV: TERJE ENGØ

Ran Thai har sin opprinnelse allerede i 1995. Etter å ha vært stengt i 3-4 måneder i fjor, overtok Ya og Rune Gjellum i juni, og har blåst nytt liv i butikken. Nå kan de skilte med over 700 vareslag. Deriblant 60 forskjellige frosne produkter og like mange forskjellige slag av frukt og grønnsaker.
- Vi har jobbet hardt med å bygge opp kundegrunnlaget. Det tar også tid å få frafalne kunder tilbake, forklarer Rune. Han er 'en ekte Oslogutt', ifølge han selv, og kona Ya kommer fra Lampang i Nord-Thailand.

Ekte thailandsk
De fleste butikker som selger asiatisk mat i Norge er drevet av vietnamesere. Vietnamesisk og thailandsk mat overlapper når det gjelder råvarer og krydder, men det er ikke tvil om hvor thaiene vil handle. - I frysedisken har vi for eksempel fiskearten Plaa Thoo. Det er de små fiskene som vi ser i bambuskorger på markedene over hele Thailand, forteller Ya. Fisken blandes med chili og brukes som tilsetning i retter, eller den spises med chili som den er, eventuelt grillet. Fiskearten heter egentlig i indisk makrell og spises i store deler av Asia. Men få plasser er den mer verdsatt enn i Thailand.

Via nett til hele landet
Både Ya og Rune er optimistiske. Antallet kunder øker, og ryktet om den nye butikken sprer seg raskt. Og stadig flere thailendere bosetter seg i Norge. Nå står egen nettbutikk for døren. Da skal thailendere over hele Norges land kunne få tilsendt varer.
For Ya som kom til Norge i desember 2001 har butikken gjort at hun føler hun bedre enn noen gang kan ta vare på familien hjemme i Thailand. - Jeg trives godt. Men jeg er glad for at jeg har Rune som kan hjelpe med papirarbeidet, sier hun. Å bli fortrolig med norsk byråkrati og alt papirarbeid som er tilknyttet det å drive en butikk tar tid. Nå er det planen å etablere et aksjeselskap.

Årets ris
Rune kjører ut varer til kunder over hele Oslo. Han forklarer at det er mange typer thailandsk ris, og kvaliteten varierer. En rimelig ris er ofte gammel og består av små og ofte brukne riskorn. En god ris er nylig høstet, den er stor, kornene er hele, og ikke minst er den aromatisk.
- Hva er så butikkens mest etterspurte produkt?
- Ingen tvil. Vi selger flaske på flaske med østerssaus. I supermarkedene kan de kjøpe små flasker, men folk vil ha de samme store flaskene som de har hjemme i Thailand. Det kan vel både skyldes at de tradisjonelt bruker mye østerssaus som smakstilsetning, og kanskje også at mange retter hvor dette brukes er milde i smaken og inneholder lite chili. De fleste er jo gift med nordmenn, forklarer Rune.

Formidler også andres varer
Ya forklarer at de ikke bare er en vanlig butikk. Men de vil også være et sted hvor thailendere bosatt i Norge kan få lov til å selge egne produkter. En dame leverer Sai Graawk Isaan, tradisjonelle pølser fra Isaan. - Hun kom innom en dag med smaksprøver, og vi var ikke i tvil om at dette var noe vi ville ha. En annen dame leier ut thailandske filmer gjennom butikken vår. Ran Thai kjøper i tillegg mye produkter fra en liten bedrift i Lier som heter Asia Kjøtt.

'Ufisk' blir matfisk

Mort er en liten ferskvannsfisk som i første rekke finnes på Østlandet og deler av Trøndelag. Ran Thai har nå en avtale med en som fisker mort. Han leverer fersk fisk som Ya tilbereder og pakker på thailandsk vis. Denne thailandske spesialiteten kalles Plaa Som. Den går unna i store mengder, forteller Rune. De har derved klart å gjøre det ingen andre i Norge har klart hittil i historien: Å kommersialisere karpefisken mort.
Det er ikke første gang asiatiske innvandrere har tilført norsk 'ufisk' verdi. For mange reketrålere som fisker i Oslofjorden har salg av småfisk som før ble kastet på havet blitt en viktig del av inntekten. Kjøpere er utelukkende innvandrere fra Vietnam og Thailand.
Spesielt de som er oppvokst i innlandet og har fått det aller meste av sin fisk fra risåkre og små dammer har ingen problemer med å spise småfisk.

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge