[ annonse ]
1. mars 2010

Valutakommentar: Fallende krone er fortsatt høy

Skrevet av 
[ annonse ]
Kronen har de siste ukene blitt svekket mot dollar og baht. Årsakene er flere, men kan i første rekke tilbakeføres til stabil/fallende råoljepris, samt signaler som kan tyde på at Norges Bank ønsker å svekke kronen. Det er enighet om at den norske kronekursen har svekket konkurranseevnen til den norske eksportnæringen.

18. februar økte den amerikanske sentralbanken styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Samtidig valgte den norske sentralbanken å holde styringsrenten uendret på siste rentemøte. Den amerikanske renteøkningen medførte at norske kroner over natta ble svekket med over to prosent mot dollar. Den amerikanske dollaren dro thailandske baht med seg slik at kursen falt fra 5,66 kroner til 5,53 kroner over natta.

Dette er et kraftig fall. En pensjonist med 15.000 norske kroner utbetalt får nå kun 82.950 baht, ned 2000 baht fra den ene dagen til den neste.

Utflatingen av kronekursen som kom i oktober har endret seg til et fall. Til tross for dette er styrkeforholdet mot baht fortsatt positivt sammenlignet med samme tidspunkt i fjor og i 2007. Som vår trendgraf tydelig viser var utviklingen i 2008 svært avvikende fra både fjoråret og 2007.

Norske boligpriser stiger nå igjen. En rask vekst er uønsket og vil kunne være inflasjonsdrivende. Sentralbankens eneste virkemiddel er en heving av styringsrenten. Og det medfører økt kronekurs – men også svekket konkurranseevne for eksportnæringer igjen.

AV: TERJE ENGØ

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)