1. mars 2010

Restaurantdrømmen ble virkelighet

Skrevet av 
Det er et stort byråkrati man skal gjennom før man kan åpne restaurant i Norge. Å være utlending gjør ikke tingene enklere. Men Vanawan Srinamtha ga ikke opp.

AV: ASGEIR EIDE-OLSEN

Det siste tiåret er det blitt etablert mange thailandske restauranter i Norge. Pattaya Tidende har registrert over 50 stykker over hele Norge.
I Bergen finner vi restauranten Chiang Mai Thai, som ligger i Vågsbunnen, et par steinkast fra Fisketorget. Det er et lite og intimt sted som ikke preges av utspjåket dekor, som er så vanlig for eksempel på kinesiske restauranter. En søt servitrise i thailandsk tradisjonell drakt smiler så bredt at hun er dekor nok. Gode stoler og solide bord - ikke hipt og kult, men lunt og trivelig.
Vi treffer eieren Vanawan Srinamtha og hun møter oss på samme måte hun møter alle som stikker hodet innom - med et stort smil og 'hei og velkommen' på klingende bergensk.

- Visste ingen ting
- Jeg kom til Norge i 1997 og har jobbet hele tiden. Vaskejobber og slikt, tungt og ensomt arbeid. Jeg er ikke redd for å jobbe, sier Vanawan. - Men har det blitt slik du hadde drømt om, spør vi.
- Nei, nei, det er vanskelig. Det er så mye papirer og kontroller. Hvis ikke du vet om alt på forhånd, så er det nesten umulig. Jeg visste ingen ting og fikk ikke til alt det med papirer til å begynne med, men alt er i orden nå.
- Hva er annerledes med å drive i Norge fremfor å drive i Thailand?
- Penger. I Thailand kan du ordne alt med penger. Selvfølgelig må du ha fornøyde gjester, god mat og bra service i Thailand også, men alt det andre kan du ordne med penger. Det er ikke sånn i Norge. Papirer, bevillinger, oppgjør, kontroller - alt må du streve med. Veldig mye tid går bort til slikt.

Gjør alt selv
Vanawan har også problemer med bemanningen. - Det er vanskelig å få tak i gode folk. Du har venner som sier at de kan hjelpe med det ene eller det andre før du starter opp, men når du kommer i gang, så er de der ikke lenger. Noen stiller opp slik som de sa, men mange gjør ikke. Nå stoler jeg ikke på at noen kommer og hjelper meg, jeg gjør alt selv. Jeg må kunne alt. Akkurat det drømte jeg ikke om. Men restauranten er blitt slik jeg ville ha den.

En fjerdedel chili
- Tåler nordmenn ekte thaimat?
- Å jada, det går fint. Vi bruker kun en fjerdedel av det vi ellers bruker av chili, men det er viktig å beholde særpreget på alt det andre. Det er masse urter og krydder i thaimat og ikke alt er så sterkt som chili, men alt gir smak. Vi lager ekte thaimat. Det er viktig. Gjester kan velge å gå på kinesisk, japansk eller vietnamesisk restaurant, men kommer de her da skal de oppleve ekte thaimat.
- Hva er den mest populære retten?
Det er de klassiske thairettene det går mest av - TomYam, Paneng, Phat Krapao, Phat Thai.
- Hvem er det som kommer for å spise her?
- Det er mest nordmenn som kommer, men om sommeren er det masse turister. Spesielt japanske turister kommer det mange av og det tror jeg er fordi vi er blitt omtalt i en japansk turistbok. Ellers så kommer det en del thaier innom for å spise, drikke og snakke. Ja, også thai/norske ektepar. Noen ganger har vi større selskap. Da stenger vi restauranten og så er det privat.

Glemmer at man er sliten
- Det viktigste når du driver restaurant er at du alltid er der for gjestene. De skal ikke oppleve at du er trøtt og sliten. Du må smile og le og spøke med dem. Hvis gjesten har det bra så er maten god, sier Vanawan, og fortsetter: - Du vet, jeg er jo egentlig ikke kokk, men jeg har alltid vært veldig sosial. Jeg elsker å snakke med folk, og når folk er glade og fornøyde da har jeg det også bra. Det måtte bli restaurant. Jeg er flink til å lage mat, men fremdeles er det det sosiale som driver meg fremover. Når folk synes maten er god og at de har det bra, da glemmer jeg at jeg blir sliten.
- Om du nå hadde flyttet tilbake til Thailand og en dag kom gående forbi en norsk restaurant og du gikk inn - hva ville du bestilt da?
- Åh, jeg ville bestilt pinnekjøtt og blåskjell med hvitløk. Eller fårikål. Deilig!

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge