Trond Antonesen og kona Nonglak Trond Antonesen og kona Nonglak foto: Terje Engø
1. mars 2010

Tilbyr gårdsferie i regnskogen

Skrevet av 
Thailand og Kambodsja kriger om et gammelt tempel noen få kilometer unna, men i fruktplantasjene til ekteparet Antonesen finner byfolk roen.

AV: TERJE ENGØ

- Vi har en god del nordmenn som kommer her fast for å søke fred og ro, selv om hovedvekten av gjestene ikke er norske. Mange av gjestene bor i Bangkok eller Pattaya, og føler behov for noen rolige dager i mer landlige omgivelser, forklarer bergenseren Trond Antonesen.
Vi sitter i en åpen bar midt i en stor fruktplantasje, bare noe få kilometer fra grensa til Kambodsja helt øst i Thailand. Det har i den senere tid vært uroligheter ved det omstridte området rundt tempelruinene Khao Phrawihan, og Trond og kona Nonglak har hørt skytingen. Han håper inderlig det er slutt nå, for det går ut over driften av Suan Loong Daeng Farm Stay.
- Jeg har merket på belegget at det har vært konflikter på gang med Kambodsja. Det er færre gjester enn vanlig, sier Trond. Mange av gjestene kommer for å besøke Khmer-tempelet som er anslått å være 300 år eldre enn det mer kjente Angkor Wat i Kambodsja. Nå har området vært avsperret på grunn av trefningene mellom Thailand og Kambodsja, en konflikt som bunner i ulikt syn på i hvilket lands territorium tempelet ligger.

Regnskog og vannbøfler
Stedet ligger rundt 10 mil fra provinshovedstaden Ubon Ratchathani. Her er det dype regnskoger som kler åser og fjell, forfriskende fossefall, vakre orkideer og et dyre- og fugleliv en kan oppleve få andre steder i Isaan. Det finnes også gummiplantasjer og rismarker hvor bøflene ennå ikke er skiftet ut med traktorer. Ikke mange milene herfra finner du en annen severdighet, et tempelanlegg bygget av millioner av tomme flasker i den lille byen Khun Hahn.

Tropisk gårdsferie
Trond og Nonglak tilbyr overnatting i leilighet eller bungalow. De driver en liten restaurant med bar. Skulle du føle for en dukkert finnes det et stort svømmebasseng. Kommer du til rett tid kan du plukke rambutan, longan, mangosteen, durian og andre eksotiske frukter rett fra trærne. Er du interessert i orkideer, så vokser de over alt på eiendommen.
Trond og Nonglak har valgt å kalle stedet for et ‘Farm Stay’, gårdsferie på godt norsk.

Mange norskeide overnattingssteder

Det er mange nordmenn som har satset på overnattingssteder i Thailand. Det mest utbredte er å drive små, intime gjestehus. Billigere enn hotell, med personlig service.

Noen kilometer vest for Surin finner man et norskdrevet overnattingssted og restaurant. Green Garden drives av det norskthailandske paret Per og Tim. Det er et praktisk sted å bo hvis du skal besøke elefantbyen. Du kan bo i rolige omgivelser, selv mens Surin står på hodet under den årlige elefantfestivalen. Stedet ligger også like ved en stor innsjø som er svært populær blant sportsfiskere. Det blir hvert år tatt store maller og slangehodefisk her.
Til tross for en noe spesiell beliggenhet midt ute på landet, er stedet kjent for god mat. Kokken er for øvrig sveitsisk. Green Garden er også fast møtested for mange nordmenn bosatt i Surin og området rundt.

Phuket og Pattaya
At ‘Villa Viking Guesthouse’ ved Patong Beach i Phuket har en norsk forbindelse ligger jo tydelig i navnet. Gjestehuset som ble åpnet i 2005 ligger bare hundre meter fra strand og shoppingområder. Det har åtte rom.
Fem minutter fra Kata Beach ligger Southern Fried Rice. Dette er et lite gjestehus med syv rom som drives av det thai-norske paret Terje og Pai. Gjestehuset som ligger like ved Kata Night Bazaar har fått god kritikk fra overnattingsgjester som har skrevet vurderinger på det internasjonale nettstedet Tripadvisor. 'Terje og hans ansatte vil hjelpe deg med hva enn det måtte være – bare spør!' heter det.
I Pattaya finnes det også gjestehus drevet av nordmenn, for eksempel Sailor Inn, NG Guesthouse, Drunken Duck Guesthouse og Hotel Norge.

Billig i Cha-Am
I Cha-Am finner vi Baan Thai like ved stranden. Dette drives av Jarle Nordahl og hans thailandske kone. Igjen et lite gjestehus med bare seks rom og restaurant.
Det er ikke alle som foretrekker store upersonlige hoteller. Mange vil ha et lite sted hvor de kan få personlig råd, helst på norsk. Prisene er også mye lavere enn på de store hotellene.
Cha-Am er et av de mest familievennlige områdene i umiddelbar nærhet til Bangkok.
Et besøk til Cha-Am innebærer også et besøk til en av de mange sjømatrestaurantene ved fiskehavna. Her er et stort utvalg av fersk og levende fisk, krabbe, reker og blekksprut som vises frem i montere utenfor restaurantene. Det er bare å velge hva du vil ha. Maten er like god som på fancy restauranter i Bangkok, men prisen er halvparten.

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge