Tor Oskar Jørgensen Tor Oskar Jørgensen foto: Dag A. Ekeberg
1. februar 2010

VG innklaget til PFU – mulig rettssak

Skrevet av 
Hele fem sider brukte VG i januar på rehabiliteringsstedet Baan Sabaijai i Pattaya. Innehaver Oskar Jørgensen har nå klaget saken inn for Pressens faglige utvalg.

AV: DAG A. EKEBERG

To ganger skrev VG om Baan Sabaijai i januar. Første oppslaget over fire sider gjaldt at funksjonshemmede ble tatt med på gogo-bar. Andre gangen var det en sak om at en funksjonshemmet hadde fått sin konto 'tappet' av Jørgensen.
Det er den sistnevnte saken som nå er blitt klaget inn for Pressens faglige utvalg. Jørgensen mener det er tendensiøst å kalle det 'tapping' av en konto. Han forklarer:
- Når det gjelder sterkt funksjonshemmede så oppbevarer vi alltid kort og kode slik at vi kan gå i minibank å ta ut penger når de måtte trenge det. Vi gir alltid kvittering. I det omtalte tilfellet dreide det seg om en gjest som i to uker hadde unnlatt å betale for kost og losji. Jeg ble irritert, tok ut pengene, og ga ham kvittering. Jeg har beklaget hendelsen, men det blir for drøyt når VG skriver at jeg 'tappet' hans konto. Dette var en engangsforeteelse i løpet de seks år vi har eksistert. Og ingen 'tapper' en konto når man lever en kvittering på beløpet!

Vakte stor oppsikt
Både VG-artiklene og en artikkel på nettstedet RingeriksAvisa ble gjenstand for en opphetet diskusjon på Kåres Partybars webforum.
Jørgensen var selv inne og forklarte saken fra sitt ståsted, noe som gjorde at de opprinnelige negative reaksjonene mot stedet hans ble mer balansert etter hvert.
- Jeg er positivt overrasket over all støtten jeg fikk via forumet, sier Jørgensen.
- VG var lite villige til å høre på folk som var positive til mitt sted, sier Jørgensen. - De intervjuet mange som har stor respekt for det vi gjør, men ingen av disse kom til ordet i artikkelen. Pressens Vær Varsom-plakat krever at artikler er balansert. Denne saken var ikke balansert i det hele tatt.
Jørgensen har vært i kontakt med advokat Per Danielsen for å gå til rettssak angående det første oppslaget, men er foreløpig ikke sikker på om Danielsen er rette mann til å ta saken.

Hvorfor ikke handikappede?

Oskar Jørgensen synes det er merkelig at VG har vurdert det som en viktig nyhet at funksjonshemmede har besøkt gogo-barer.
- Det er mange folk som besøker slike steder, hvorfor skal ikke også funksjonshemmede få gå hvis de vil, spør han.
Vi stilte spørsmål om dette til nyhetsredaktør Lauré:
- Hva er VGs mening om gogo-barer? Er det alle mennesker som bør holde seg unna slike steder, eller kun de med funksjonshemming?
- VG har ikke ment noe om gogo-barer. Spørsmålet er snarere om norske kommuner synes dette er i orden, sier Lauré, som legger til at VG i artiklene også har vært innom spørsmålet om hvorvidt norske klienter får hjelp til å kjøpe seksuelle tjenester eller eksponeres for sex-tilbud.

VG: - Lot ham komme til orde

Pattaya Tidende har kontaktet konstituert nyhetsredaktør Jan-Erik Lauré i VG med følgende spørsmål:
- Oskar Jørgensen sier han klager VG inn for Pressens faglige utvalg og vurderer rettssak. Føler du at dere står på trygg grunn i disse sakene?
- Oskar Jørgensen står selvsagt fritt til å melde oss inn for Pressens faglige utvalg og gå til sak. VG har i betydelig grad latt ham komme til orde i våre reportasjer og han har fått svare på påstander og opplysninger i disse. Vi har også trykket et leserinnlegg fra en av hans støttespillere. Lauré legger til: - Vårt hovedmål i reportasjene har vært å sette søkelys på om klienter får den hjelp norske kommuner betaler for og forventer. Det er i ulike fora virvlet opp mange påstander og mye rart. Noe av det kan synes å være et forsøk på å tilsløre sakens kjerne.

(Pattaya Tidende utgave 2/2010 - 1. februar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge