Lorentzen kjører Kongens Cadillac
1. februar 2010

Lorentzen kjører Kongens Cadillac

Skrevet av 
Da Hans-Jørgen Lorentzen flyttet til Pattaya var Jomtien Beach en ødemark. Han har besøkt alle Thailands 76 provinser, møtt mange kjeltringer, og kjøpt bruktbil av kongehuset.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Hans-Jørgen Lorentzen (65) eier en Cadillac som tidligere tilhørte Kongen av Thailand. Det er det vel ikke mange andre nordmenn her som kan si.
- Jeg kjøpte bilen i Bangkok hvor de kvittet seg med to stykker av samme modell. Jeg kjøpte en, og en general fra Nord-Thailand kjøpte den andre. Dette er modellen Cadillac Fleetwood Brougham 76-77. Styringen er jo på feil side for thailandske forhold, så det var nok grunnen til at bilene ble solgt. - Stort sett har jeg brukt den til hygge og turer til golfbaner rundt i Thailand, sier Lorentzen, som har hatt hus i Country Club Villa i Soi Siam Country Club i 18 år. Dette var jo 'på landet' før i tiden, men ikke nå lenger. Han pleide å gå på Bar Norge, som nå er Hotell Norge i Soi Yamato. Han har hjulpet mang en nordmann her nede med å føre i pennen henvendelser til norske myndigheter.

Bil er status i Thailand
Det er Volvo som fra gammelt av er statusbilen i Thailand. Lorentzen husker at statsminister Prem kjørte Volvo i sin tid. Og bil er viktig som statussymbol og bevis på posisjon i samfunnet. Tyskeren som drev tre gogo-barer i Pattaya ble arrestert en uke etter at han kjøpte en hvit Jaguar. Han hadde bedre bil enn makteliten blant thaiene.
Lorentezen har også måttet betale for sin ‘status’: - Bilen ble stående for lenge av gangen, og en vakker dag gikk den 'bare' på syv sylindre, forteller han. - Dette er nå om lag fire år siden. Jeg satte den da inn på verksted, noe som ikke ble billig. Om lag 500.000 baht kostet det meg med full overhaling av motor og det elektriske systemet, rustfjerning og bytte av tepper og vinyltak.

Pattaya i rivende utvikling
Pattaya var ikke store byen da Lorentzen først kom hit i 1985. Walking Street sluttet halvveis ned til havna ved Marin Disco. Nord-Pattaya var lite utbygd, med unntak av Dusit-hotellet og Sabailand.
Sykehusene Memorial og Pattaya International var på plass allerede da. Jomtien Beach var stort sett helt øde. Lorentzen husker Surf Hotell som en av de enslige stedene, drevet av en av Thailands beste surfere.

To økonomiske krakk
De fleste kjenner til det økonomisk krakket i Sørøst-Asia i 1997. Før dette var det imidlertid et annet krakk, i hvert fall i Pattaya, under den første gulfkrigen i 1989-90. De som hadde spekulert i eiendom i et begynnende marked i Pattaya, Naklua og Jomtien ble sittende med svarteper da Saddam Hussein invaderte Kuwait. Araberne, som var en viktig inntektskilde i Pattaya da som nå, sluttet å komme. Det var også dårlig med andre turister. Det store krakket kom i 1997. Finansspekulanten George Soros klarte å bringe den thailandske valutaen i kne. Den var 'peg-et' mot dollar på i underkant av 25 baht.

Mange tvilsomme nordmenn
Lorentzen har møtt mange nordmenn av tvilsom karakter i Pattaya.
- En nordmann var postmester for en dag et sted på Vestlandet, og stakk av med overskuddet. Han havnet selvsagt i Pattaya, hvor politiet fant ham etter en stund. En annen nordmann smuglet heroin for store penger fra Thailand til Norge. Med magesekken full av narkotika ble han dårlig på flyet hjem og måtte mellomlande i Helsinki, hvor han rask ble pågrepet.
Av mer hyggelige nordmenn nevner Lorentzen det norske bandet Septimus, som turnerte i Thailand på 80-tallet og var mektig populære. I Norge var for øvrig 'Bangkok Tigers' en stor hit i Oslo, men vakre thaidamer i dansenumre på scenen.

Visaturer seks i bredden
Lorentzen har besøkt alle Thailands 76 provinser i løpet av sine 24 år i Thailand, den første tiden som oftest med buss. Han husker spesielt visaturene til Penang i Malaysia, hvor nordmenn fikk gratis utvidelse av visum for Thailand. Toget gikk til Hat Yai, og derfra var det en lang kjøretur til Penang, som foregikk i gigantiske amerikanske personbiler av typen 'Impala'. Her ble det stuet seks personer i bredden både foran og bak. De som ikke fikk vindusplass fikk en ekstra lang tur. Vinduene var åpne, her var ingen aircon.

Statsløse barn
- For sju år siden flyttet jeg hjem til Norge etter sammenhengende 17 år her nede. Min første thailandske samboer omkom tragisk og jeg kjempet gjennom rettsystemet over flere år for omsorgsrett til mine barn. Til slutt gikk jeg seirende ut av dette og fikk foreldrerett til en pike og en gutt, sier Lorentzen.
- Den gang var barn med utenlandsk far verken thai eller i dette tilfelle norske. De var statsløse på linje med andre som hadde tatt opphold i Thailand uten statens godkjenning. Men i 1992 godkjente Thailand FNs barnekonvensjon, og barna kunne så bli thailandske statsborgere.

Var 'japp' på Cats
Lorentzen er uføretrygded som astmatiker. Karrieren i Norge var mangslungen. Han jobbet ti år for Olav Thon. Han har vært i restaurantbransjen mange steder, inkludert Hamar og Gjøvik, selv om han opprinnelig er fra Flekkefjord. I 'jappetiden' midt på 80-tallet drev han den populære Cats-restauranten i Oslo, med finanseliten som gjester. De hadde fire kvinnelige dørvakter, ingen skuddsikre vester og bodybuildere i den tiden.

(Pattaya Tidende utgave 2/2010 - 1. februar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge