Kurt Svendheim Kurt Svendheim foto: Dag A. Ekeberg
1. februar 2010

Mangel på luksusleiligheter

Skrevet av 
Utleierne Giganett og New Nordic har ikke nok store leiligheter til å dekke etterspørselen nå. Nordmenn vil bo i luksus, og betaler gjerne femti tusen baht eller mer pr måned når de er i Pattaya.

AV: DAG A. EKEBERG

Giganett driver salg og utleie av leiligheter i View Talay-bygningene på Jomtien Beach. Markedsansvarlig Katrine I. Johansen forteller at mange nordmenn nå ønsker god standard og forlanger leilighet ved stranden med 2-3 soverom. – Vi er hundre prosent booket i høysesongen, og kunne leid ut mange flere leiligheter. For juni og juli har vi allerede 50 prosent belegg, og bookinger for neste vinter begynner å komme inn.
- Kan man si at det er de største og dyreste leilighetene hos dere som er mest etterspurt på leiemarkedet?
- Ja, helt klart.
- Og hva slags priser snakker man om nå i høysesongen?
- Ca 50.000 baht pr måned. Da får man ca. hundre kvadratmeter med to soverom rett ved stranden.

Velstående barnefamilier
Grunnleggeren av Giganett, Geir Inge Stangeland, legger til at etterspørselen er omtrent doblet siden fjoråret, da stengt flyplass og politiske uroligheter hadde sin innvirkning.
- Pattaya og Jomtien er også blitt mer 'godtatt' de siste 2-3 årene. Derfor kommer det flere barnefamilier nedover og sesongen strekkes lengre i begge ender.
- Er det et mer velstående snitt av nordmenn som dukker opp her enn det vi så for noen år siden?
- Ja, heldigvis. Mange forespørsler starter med ordene 'vi ønsker å bo godt, hva har dere å tilby?'
Når det gjelder salg av leiligheter, sier Stangeland: - Vi har solgt fire leiligheter den siste måneden, og har mange på visning hver dag nå.
Markedet er helt klart i gang igjen, men folk er blitt mer opptatt av mulig verdistigning og eierforhold. De ønsker selveierleilighet, med god beliggenhet og helst innflyttningsklart med en gang.

New Nordic må avvise mange
Kurt Svendheim i New Nordic forteller at de pr i dag disponerer for utleie 98 av de 325 leilighetene som finnes i de ulike Nordic-prosjektene.
I skrivende stund er 96 av disse utleid, og Svendheim sier at han hver eneste dag må avvise folk som ønsker å leie. – På en travel dag kan det hende at vi sier nei til ti familier på jakt etter leilighet, sier Svendheim, som legger til at belegget er så godt som fullt i februar, og allerede over 70 prosent for mars måned.
- Vi får en del kunder som har booket bosted i Pattaya via internett og er misfornøyde med det de har fått. Så kommer de til oss og vil leie rom, dette skjer nesten daglig. Svendheim sier at selv om leilighetene i Nordic-prosjektene er 90 prosent eid av skandinaver, så er det for tiden et stort spektrum av nasjonaliteter som er leietakere, skandinaver utgjør bare om lag halvparten. Det er mange mellomeuropeere, og også noen arabere som har vist interesse.

Salget ikke stoppet opp
Pattaya Tidende hadde i forrige utgave et oppslag om at leilighetssalget i Nordic-prosjektene hadde stoppet opp etter negativ omtale i norske medier, initiert av Vi Menn og Telemarksavisa. Det viste seg at det likevel ikke ble helt mørkt på salgssiden, fire leiligheter er allerede solgt i januar.
Svendheim sier at snittprisen på leiligheter i Nordic-prosjektene nå ligger på rundt 60-65.000 baht pr kvadratmeter. Hvis man som investor stiller leiligheten til rådighet for utleie er det mulig å få 6-10 prosent utbytte på investeringen. Men hvis man vil bo der selv i deler av høysesongen, så kan utbyttet bli betraktelig redusert. En leilighet med 2-3 rom kan innbringe 50.000 baht pr måned i den perioden den er utleid.

20 salg i Viking Village

Tommy Woldseth er ansvarlig for salg og markedsføring i Viking Village som ligger øst for Pattaya sentrum. Han sier at siste halvår av 2009 var meget bra, de solgte 20 enheter i perioden, eneboliger og leiligheter, som var en god oppgang fra et tregt første halvår. Woldseth sier at markedet er på vei opp, men er ennå ikke på det nivået man så for noen år siden.
- Å kjøpe eiendom i Thailand er forholdsvis rimelig ennå, men det blir dyrere her nede også. Det er prisen på land som øker, sier Woldseth

Byggestart hos VN Residence

Alex Tovsen er salgssjef i Norwegian Properties Group, grunnlagt av Gudmund Eiksund. De bygger leiligheter på Jomtien. Tovsen sier: - Eiendomssalget har løsnet. Det er ikke like godt som før, men vi merker økt interesse og har også skrevet en del kontrakter på kjøp av leilighet i vårt nye leilighetsprosjekt VN Residence 2. Vi har nå solgt 35 prosent av bygget og har satt i gang prosjektet. Vi har begynt boring og starter å grave i februar.
Tovsen forteller at utleiemarkedet har vært på samme nivå som tidligere år.

(Pattaya Tidende utgave 2/2010 - 1. februar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge