Thorleif Trondsen Thorleif Trondsen foto: Dag A. Ekeberg
1. januar 2010

84-åring blir skattlagt etter 20 år

Skrevet av 
- Dette er avtalebrudd!

Thorleif Trondsen solgte sine eiendeler i Norge med store tap i 1990 for å overholde avtalen med ligningskontoret. Nå får han kildeskatt, og må droppe det planlagte besøket til Norge neste år.

AV: DAG A. EKEBERG

- Jeg inngikk en avtale med norske myndigheter på Oslo ligningskontor for temmelig nøyaktig 20 år siden. Avtalen var meget enkel. Jeg skulle for min del selge alle eiendeler i Norge og oppholde meg der maksimalt tre måneder pr år.
Myndighetenes del av avtalen var at de skulle gi meg skattefritak, sier Trondsen. – Jeg har overholdt min del, men nå vil den norske stat bryte sin del av avtalen.
Trondsen skjønner ikke at den norske staten kan oppføre seg slik. Han mener noen med bedre helse enn ham selv bør gå rettens vei med dette, og at det også bør være en god sak for Menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Tapte en million
Etter at avtalen var inngått på Oslo ligningskontor begynte Trondsen prosessen med å kvitte seg med alle sine eiendeler i Norge. Det var dårlige tider i Norge i 1990, og han fikk ikke veldig mye igjen for sine eiendeler. En leilighet på 102 kvadratmeter på Ammerud ble solgt for 800.000 kroner. Taksten var 1,8 millioner, men det var det ingen som ville betale på den tiden. – I dag ligger taksten på 2,5 millioner, sier Trondsen, som altså fikk et stort økonomisk tap ved å måtte selge sin leilighet på feil tidspunkt. Leiligheten var fullt nedbetalt med inntektene fra jobben i Sporveien.
Andre ting han heller ikke fikk særlig mye for var en Volvo personbil, en motorsykkel og to tråsykler. Trondsen var samler av eksotiske vin- og brennevinsmerker, og hadde en samling til en verdi av 70.000 kroner. Den ble avhendet for ti prosent av innkjøpsverdien.

Sine siste år i verdighet
Vi har fått en kopi av Trondsens håndskrevne brev til Skatteetaten i Tromsø. Brevet, som starter med ordene 'Jeg har med stor undring mottatt Deres brev om kildeskatt', forklarer enkelt og greit at han flyttet til Thailand av helsemessige grunner og at med utgifter til sjåfør og husholderske etc blir det nå trang økonomi og ingen besøk til familie og kjente i Norge. Han ber om fritak for kildeskatten slik at han kan leve sine siste år under de forhold han er blitt vant til. Avslutningsvis ønsker han skattefolket god jul og godt nyttår.
Trondsen emigrerte først til Tyskland, men det ble raskt mer vekt på Thailand, hvor han kjøpte en kondo på Jomtien som han i 2003 byttet ut med en enebolig i Soi Kaotalo i Pattaya.

Reumatisme og Thailand
Trondsen har siden ung alder hatt en reumatisk øyesykdom, og hadde anfall cirka hver måned i Norge. Dette ble ikke noe bedre i Tyskland, men siden han flyttet til Thailand har han kun hatt ett anfall. For halvannet år siden var 84-åringen utsatt for en trafikkulykke, og har etter den tid måttet ansette både sjåfør og husholderske. Trondsen, som inntil ulykken syklet lange turer hver dag, har nå vanskelig med å bevege seg, en tur til nærmeste apotek tar et par timer nå da bilen er på verksted.
Thorleif Trondsen, som opprinnelig er fra Ålesund, ble pensjonert fra jobben i Oslo Sporveier for tyve år siden. Han var benyttet som henholdsvis konduktør, vognfører, kontrollør og sist i billettforvaltningen. Trondsen har hele tiden vært frivillig medlem av Folketrygden og blir trukket 9,1 prosent for dette. Nå kommer det ytterligere 15 prosent trekk. – Det blir ikke penger til en tur hjem til Norge neste år, sier Trondsen, som fyller 85 år i mars.

- Bør ikke ha innvirkning

Sekretær i interesseorganisasjonen Khon Norway, Roger Hågensen, er opprørt over behandlingen Trondsen og andre pensjonerte nordmenn i Thailand blir utsatt for:
- De som for flere år siden etablerte seg i Thailand og andre land, med familie, lån på bolig og bil, gjorde dette med de skattereglene som var den gangen. Loven om kildeskatt bør ikke ha virkning for de som flyttet ut av Norge før loven om kildeskatt ble vedtatt i 2009.

(Pattaya Tidende utgave 1/2010 - 1. januar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge