1. januar 2010

Norske Astri - en uvanlig turoperatør i Burma

Skrevet av 
- Det er synd at mange har et helt forvrengt bilde av Burma, sier norske Astri Hole Fredriksen. Hun er bosatt i Yangon og tar skandinaviske turister med rundt i et mangfoldig og nærmest uoppdaget land.

AV: PER HENRIKSEN

George Orwell skrev romanen ”Burmesiske dager” i 1934 og ga et både fascinerende og skremmende bilde av britenes herjinger i landet. I dag er Burma utestengt fra 'det gode selskap' av den vestlige verden, på grunn av militærregimet som styrer landet.
Allikevel møter turister hverdagen hos et viljesterkt folk, et smilende folk, et nysgjerrig folk, og et fargerikt folk. 100 ulike folkegrupper bor i Burma, med en samlet befolkning på noe over 50 millioner, med burmesere som største folkegruppe.
Astri Hole Fredriksen er nettopp kommet tilbake fra to rundreiser i Burma, fra Yangon til Inlesjøen, Mandalay og Bagan. Dette er den vanlige ruten hun bruker for sine grupper.

Ble frarådet å reise
En av turistene som har vært med Astri på rundtur i Burma er Knut Ødeby fra Enebakk. Han forteller at venner og familie frarådet ham å dra. Han hørte uttrykk som 'farlig, forfulgt, ukjent' i ukene før han kom seg av gårde.
Han og noen venner tok et par dager i Bangkok, der de fikk visum på dagen hos den burmesiske ambassaden. - Det er helt greit for alle som befinner seg i Thailand, men kanskje ikke så lurt om man kommer i større gruppe og skal raskt videre fra Bangkok til Yangon, bemerker han. Da er det greit å ha visum i orden før avreise fra Norge. Astri har på forhånd sendt masse informasjon av både praktiske råd og tips som gjør forberedelsene lettere. - Veldig godt forberedt, ja, smiler Knut.

Fransk vingård
Turistene ble loset inn på en vingård ikke langt fra Inlesjøen. Jo da, en ekte vingård inne i det åpne burmesiske landskapet og et dristig prosjekt med å produsere både hvitvin og rødvin - alt under faglig ledelse av Francois Raynal. Han har drevet med vinproduksjon i åtte land, og har fått god sving på burmesisk vin.
- Nydelig smak på disse, sier de norske prøvesmakerne, med vin rett i glasset fra de store tankene. Astri kan ikke beskrive nøyaktig hva som fascinerer turistene mest i Burma. Variasjonen og mangfoldet er så stort at mange tursiter gir uttrykk for at den ene overraskende opplevelsen 'slår den andre i hjel'.

Inlesjøen - en oase
Inlesjøen, 50 minutters flytur fra Yangon, ligger midt i Burma som en stor oase 1000 meter over havet.
Klar, ren luft og med vann som er nærmest krystallklart. Her er fiskerne ute hele dagen, står bak på sine smale uthugne trebåter og ror med én åre inntil høyrebenet.
Her er det anlagt kilometervis med flytende grønnsakhager, vesentlig dyrking av røde usprøytede tomater. Landsbyer omkranser smale kanaler, med hus bygget på peler. Intha-folket på Inlesjøen, lever mer av sitt liv i båten enn på land.
Inle Resort ligger som et Soria Moria-slott ved vannkanten omringet av grønn natur og høye fjell i bakgrunnen. Her er det luksus, ro og stillhet etter lang flytur mellom Bangkok og Yangon.

-Tapte mitt hjerte
Astri Hole Fredriksen forteller at hun besøkte Burma første gang for 25 år siden. - Jeg tapte mitt hjerte til landet, sier hun.
Noen år senere, etter opphold i flere asiatiske land, flyttet hun med sin danske mann til Yangon. Han er ansatt ved FN. Hun utviklet ideen om at mange flere burde oppleve Burma og startet derfor som turoperatør gjennom sitt firma SignatureMyanmar.
- Burma er et land med en helt spesiell kultur og sivilisasjon som har vært isolert fra omverdenen i mange, mange år, forteller hun.

Mange utflukter
Hun sier at Burma er veldig flott og spennende å reise i. Det meste av landet er åpent for turister, også helt nord i statene Chin og Kachin i høylandet ved foten av Himalaya.
Også i det gamle kongedømmet Arakan med dets historiske byer og kilometerlange badestrender langs den bengalske bukt. Flere selskaper tilbyr båtturer på Irrawaddy, en av de største elvene i Asia, av én til flere dagers varighet. Man kan trekke blant etniske minoritetsgrupper i Shan-staten og foreta en nostalgisk togreise over den berømte Gokteik-kløften til Lashio på grensen til Kina.
- I tillegg er det de mer kjente turistattraksjoner; Mandalay, burmesernes religiøse og kulturelle senter og de gamle kongebyene Anarapura, Mingun og Sagaing, tempelruinene i Bagan og spennende gateliv i Yangon med den berømte Shwedagon-pagoden.

Mange henvendelser
- Det er etter hvert blitt stor interesse for Burma og jeg har mange henvendelser, også fra nordmenn som ønsker å besøke landet i forbindelse med ferie eller langtidsopphold i Thailand. Og en del nordmenn er med på gruppene som syklister, sier hun.
- Alle turene jeg legger opp tilpasser jeg de enkelte og ulike interesser.
Dette får Knut til å bemerke: - Her er det nok av fargerike og interessante opplevelser å putte inn i enhver rundtur. I Mandalay ble jeg utrolig fascinert av de som med slegger stod og banket små gullklumper til det tynneste bladgull til buddha-figurer. Og også den lange gaten der det ble hogget små og store buddha-figurer i marmor. Jeg følte meg 100, ja 200 og 300 år tilbake i tid.
Og det som får de fleste turister til å bli helt tause eller dra frem de sterkeste superlativene er oppholdet i Bagan, byen med 2200 historiske pagoder og templer. De fleste bygget på 1000-1200-tallet. Bagan var gjennom flere hundre år hovedstad og religiøst senter i Burma. Opprinnelig ble det bygget 13.000 templer og pagoder i alle størrelser. Noen av de som står igjen i dag rager både 10 og 15 meter over bakken.

Fakta om Burma:

britene som koloniserte landet i over 100 år. Navnet har sin opprinnelse fra etniske burmesere som utgjør majoritetsbefolkningen. Men i 1989 byttet landet navn til ‘Myanmar’ for også å dekke de mange andre folkeslag og kulturer som bor i landet. En del land bruker fortsatt betegnelsen Burma, mens andre land, inkludert Norge og Thailand, har anerkjent navnet Myanmar. I dagligtalen er det dog fortsatt Burma man hører.
Landet er sterkt buddhistisk, med stor påvirkning fra India. Den første hovedstaden i landet het Pagan fra 849, nåværende Bagan. I 1287 herjet mongolerne landet, samfunnet gikk i oppløsning og ble splittet opp i mange små kongedømmer.
Allerede i 1826 begynte britene å kolonisere området, og burmeserne anla sin hovedstad i Mandalay. I 1886 angrep britene Mandalay og underla seg landet som en del av sitt indiske imperium.

Okkupasjon
Japanerne okkuperte Burma i årene 1942 til 1945, og alle som husker filmen 'Broen over Kwai' fikk et innblikk i hvordan japanerne brukte britiske fanger til å bygge en viktig bro over elven Kwai mellom Thailand og Burma, i skogene vest for Kanchanaburi. I 1948 oppga britene Burma som koloni og landet ble selvstendig. Året før var frihetshelten Aung San blitt myrdet og hans verdensberømte datter og mottaker av Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi er av nåværende regime dømt til husarrest i Yangon.

Flytter hovedstaden
Gjennom hele etterkrigstiden har det vært politisk turbulens i Burma, og dagens juntasjef, Tan Shwe, har siden 1992 vært øverste statsoverhode og forsvarssjef. Han leder et regime som er svært lite ansett av det internasjonale samfunn, og høsten 2005 satte juntaen brått i gang flytting av landets administrative hovedstad fra Yangon (tidligere Rangoon) til Nay Pyi Taw, et tilnærmet ufremkommelig område i jungelen.

Etniske grupper:
Burmesere utgjør 68 prosent av befolkningen, shanfolket ni prosent, karen syv prosent og resten fordelt på over 100 etniske nasjonaliteter.

Språk:
Hovedspråket er burmesisk og i tillegg har de fleste ulike folkegruppene sine minoritetsspråk, noen uten skrift. Mange kan noe engelsk.

Religion:
Buddhistene utgjør hele 89 prosent, kristne og muslimer fire prosent hver.

Tips før du reiser:

Visum: Møt opp på ‘Embassy of Myanmar’, 132 Sathorn Nua Rd, Silom før det åpner kl. 9 om morgenen. Vær tydelig om hva slags visum du vil ha, fyll inn papirer og hent visum om kvelden. Det kan lett bli misforståelser om ulike skjemaer, men du møter et korrekt og vennlig byråkrati. Avgiften er 1200 bath i USD. Husk 3 foto. Et kontor litt oppe i gata hjelper til med foto, kopier og utfylling av skjemaer. Ambassaden er stengt både under thailandske og burmesiske helligdager.

Penger: Noen få store hoteller aksepterer Visa-kort, men bring helst med USD i kontanter for hele turen. På turiststeder kan det betales med USD, men ellers må du veksle USD til kyat. 1 USD er 1000 kyah.

Tips/Service. Hoteller, flyplasser og alle steder som tar imot turister har god service og vennlighet. Tips er alt fra 500 kyath for småtjenester til 10 USD per dag for guide.

Shopping: Stort tilfang av smykker og gull. Noen hoteller har eksklusive butikker, ellers mye boder, markeder og vandrende selgere.

Mat og drikke: Maten er litt mer europeisk inspirert enn i Thailand og ikke så sterkt krydret. Det meste av maten er varmebehandlet og trygg. 'Myanmar' er landets mest solgte øl, og har god kvalitet.

Mobiltelefoner og internett: Thai eller nordisk mobiltelefon fungere ikke i Myanmar. Hoteller har internett som ofte er tregt. Gmail fungerer, men Hotmail kan til tider være sperret.

Transport: Det er høyrekjøring i Burma og bilparken er gammel. Mest brukt er kjøretøyer importert fra Thailand med rattet på høyre side. Veiene er ofte svært dårlige, og hastigheten ikke så høy.

(Pattaya Tidende utgave 1/2010 - 1. januar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge