1. januar 2010

Ny honorærkonsul i Phuket har gode kontakter

Skrevet av 
Norges nye honorærkonsul er en innflytelsesrik dame i næringslivet i Phuket. Mange land velger egne landsmenn til denne jobben, men den norske ambassaden la isteden vekt på lokalkunnskap.

AV: DAG A. EKEBERG

Khun Pornphan Sittichaivijit ble 26. november utnevnt til norsk honorærkonsul for provinsene Phuket, Phang Nga og Krabi. Miljøog utviklingsminister Erik Solheim sto for utnevnelsen. Kontoret ble for øvrig åpnet allerede 9. juli. Vi stilte den nye konsulen noen spørsmål:
- Er norske turister i Thailand annerledes enn andre turister?
- Slik jeg ser nordmenn er de fredlige folk, og de ser ut til å trives veldig godt i Thailand. Nordmenn er både velorganiserte og disiplinerte.

Aldri vært i Norge
- Har du vært i Norge før?
- Nei, men vi planlegger et besøk i nær fremtid.
- Var det vanskelig å bestemme seg for å ta denne jobben?
- Både ja og nei. Dette er noe helt nytt for meg, men vi har god støtte i de ansatte og ikke minst fra ambassaden i Bangkok.
Khun Pornphan legger til at hun som thai er stolt over å få lov å representere Norge, og håper å kunne formidle thaiers gjestfrihet og velvillighet når det gjelder nordmenn og thai-norske familier. Hun nevner også betydningen av at forholdet til Norge startet allerede i 1897, med statsbesøket fra Kong Chulalongkorn.

Vanlig at en konsul er lokal
Anne Lilleøren ved Den norske ambassaden i Bangkok sier at Khun Pornphan ble valgt på grunn av hennes internasjonale erfaring og meget gode nettverk i de tre provinsene. På spørsmål om det har vært noen reaksjoner på at det er blitt ansatt en person som aldri har vært i Norge, svarer hun nei.
- Er det bevisst politikk at dere ansetter en thai i denne jobben fremfor en nordmann?
- Det er vanlig å ansette landets borgere som honorærkonsuler, men dette blir selvsagt vurdert i hvert enkelt tilfelle. Fordelen med å ansette en thai er at de har god kjennskap til lokale forhold.

Ulike nordiske konsul-løsninger
Også Sverige og Finland har thailandske statsborgere som konsul, henholdsvis Dr. Sompoch Nipakanont og Khun Pamuke Achariyachai.
Danmark på sin side har valgt en svenske, Kenneth Børje Ronny Karlsson. Dette skyldes nok at Sverige og Danmark tidligere hadde et felles konsulat. I alt 14 land har konsulær representasjon i Phuket. De fleste vestlige land har egne landsmenn som konsuler.
Det andre norske konsulatet i Thailand ligger i Pattaya. Her er danske Stig Vagt-Andersen konsul for både nordmenn og dansker.
Svenskene droppet det nordiske samarbeidet for noen år siden, og åpnet eget konsulat i Pattaya med den thailandske grunnleggeren av Pattaya International Hospital Dr. Sunya Viravaydia som konsul. Svenskene har satset på leger som konsuler både i Phuket og Pattaya. Honorærkonsul-stillinger er ulønnet. Stillingene lyses ikke ut. Det er ambassaden som innhenter forslag til kandidater. Disse oversendes utenriksdepartementet, som ifølge Anne Lilleøren legger frem saken for relevante norske myndigheter og institusjoner. En godkjenning fra thailandske myndigheter kreves også.

Henlegger sak om dødsfall

Rettsmedisinsk institutt i Oslo har ikke klart å finne noen årsak til det mystiske dødsfallet på Phi Phiøyene i mai. 22-årige Julie Michelle Bergheim fra Drammen døde på et gjestehus på øya, i likhet med en kanadisk kvinne. Bergheim ble først obdusert av thailandske rettsmedisinere, men ingen årsak ble funnet.
Politiadvokat Sjak R. Haaheim i Søndre Buskerud politidistrikt sier til NTB at det er mulig at Bergheim er blitt forgiftet, enten ved bakterier, skjemt eller giftig mat, gjennom rusmidler og legemidler eller ved kjemikalier som kan ha vært til stede i miljøet. (dae)

Gjengangere på konsulatet

Her er listen over de vanligste type henvendelser konsulatet i Phuket har hatt siden åpningen 9. juli 2009:
1. Bekreftelse av inntekt/pensjon for fornyelse av ettårsvisum i Thailand
2. Dokumentasjon ved inngåelse av ekteskap
3. Fornyelse av pass
4. Utstedelse av pass til barn med thai-norske foreldre.
5. Oversettelse og verifikasjon av norsk førerkort

Khun Pornphan Sittichaivijit, MBA (48):

Norsk honorærkonsul for Phuket, Phang Nga og Krabi.
* Gift, har en sønn. Familien har en lang historie som eiere av gummiplantasjer og utviklere av gummiindustri i Phuket.
* Adm. direktør for Muang Mai Group, Phuket
* Har tidligere jobbet i Thai Airways International
* Har vært dommer i Barne- og ungdomsdomstolen i Phuket i 8 år

Det norske konsulatet:

Adresse: MMB Building, 3. etasje. Thepkasatri Road, Rassada, Phuket City
Åpningstider: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 10-12 og 13-15.

(Pattaya Tidende utgave 1/2010 - 1. januar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge