[ annonse ]
1. desember 2009

Høyhastighetstog via Pattaya utredes

Skrevet av 
[ annonse ]
Regjeringen utreder høyhastighetstog fra Bangkok til industribyen Rayong. Flere andre prosjekter er på gang for det ulykkesrammede statlige togselskapet.

AV: DAG A. EKEBERG

På et regjeringsmøte i begynnelsen av november ble det vedtatt å utrede bygging av infrastruktur for høyhastighetstog i Thailand. Av fire foreslåtte ruter, ble det vedtatt å først konsentrere seg om strekningen Bangkok-Rayong. Rayong er en viktig havneby med stor industriell aktivitet. Noe av denne aktiviteten har for øvrig nå stoppet opp etter en disputt med lokalbefolkningen om industriforurensning i Maptaput-området.
Et slikt høyhastighetstog vil passere Pattaya. Dagens togforbindelse på strekningen Bangkok- Pattaya består av to avganger pr dag, og turen tar nærmere fire timer, dobbelt så lang tid som med bil så lenge det ikke er trafikkaos.

Til alle landsdeler
De fire rutene som er foreslått går fra Bangkok til henholdsvis Chiang Mai (754km) i nord, Nong Khai (615km) i nordøst, Padang Besar (985km) på grensen til Malaysia og Chanthaburi (330km) i øst. Pattaya og Rayong ligger på sistnevnte rute. Det var statsminister Abhisit som oppfordret sine regjeringsmedlemmer til å fokusere på ruten til Rayong først. Den opprinnelige planen med alle fire rutene var budsjettert til 700 milliarder baht (120 milliarder kroner).

Asiatiske togproblemer
Når det gjelder dagens eksisterende tognett i Thailand, så skal deler av dette etter planen bli en del av det asiatiske tognettverket med 30 deltakende land som er planlagt ferdig i 2015. En av ideene er at alle land i regionen skal ha en mulighet for frakt av godstrafikk til en havn, for eksempel Bangkok eller Singapore. Nå er det imidlertid en 6 kilometer lang strekning på grensen mellom Thailand og Kambodsja som står i fare for å kjøre hele prosjektet av skinnene. Etter at tidligere statsminister Thaksin, som ble avsatt i et militærkupp i 2006, har blitt ansatt som rådgiver for statsminister Hun Sen i Kambodsja, kutter nå Thailand sine samarbeidsprosjekter med Kambodsja i protest, inkludert denne strekningen mellom Aranyaphratet og Piopet.

Vil ha ny rute til Laos
Den statlige jernbanen vil nå isteden akselerere planene om en togforbindelse til Kina via Laos, og det ble vedtatt å begynne en studie av en togrute fra Bangkok via Korat, Mukdahan og Nakhon Phanom, til en estimert kostnad på 30 milliarder baht (5 milliarder kroner). Det er Bangkok Post som melder dette. Den statlige jernbanen i Thailand har i høst vært utsatt for kritikk etter flere ulykker, den verste skjedde 5. oktober ved Hua Hin hvor 10 personer ble drept og ca. 100 såret da togføreren sovnet og 16 vogner gikk av skinnene. Det har vært streiker og forsinkelser i det statlige selskapet som går med store underskudd.

(Pattaya Tidende utgave 15/2009 - 1. desember 2009)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)