Finn Harald Vengsholt Finn Harald Vengsholt foto: -nutte
1. november 2009

Første nordmann i Pattaya?

Skrevet av 

Tidligere motocrosskjører og primus motor på Jordal Amfi er best kjent som ”Finna” i Pattaya. Finn Harald Vengsholt har en strand oppkalt etter seg, og har ikke tall på hvor mange nordmenn som har vært innom og fått et godt råd på vegen.

Finn Harald Vengsholt jobbet ofte opptil 13-14 timer døgnet i gamle dager i Oslo. - Jeg var ansvarlig for det meste på Jordal Amfi idrettsanlegg, men når våren kom stakk jeg til Thailand, sier Finna.
Finna vokste opp på Oslos tøffe østkant og ble etter hvert ansvarlig for idrettsanlegget, samtidig med at han kjørte motocross sammen med kjente navn som ”Folan” og Basse Weum. Finna jobbet også som dykker i Falken samtidig som han jobbet på brygga, alt for å tjene penger til den stadig økende familien. - Jeg hadde mange å forsørge, det ble etter hvert fire koner, fem barn og nå ni barnebarn. - I restauranten og buene jeg leide av klubben solgte jeg pølser, brus, kaffe og kaker, og ble stort sett brukt til det meste. Faren min var norgesmester på sykkel og skøyter så jeg måtte være aktiv.

Fire mellomlandinger
- Når våren kom og isen forsvant hadde jeg tre måneder fri. Da pakket jeg kofferten og forsvant til Pattaya. Turistindustrien på den tiden hadde ikke nådd Thailand, men smilets land sto på reiseplanen min, så vips hadde jeg en billett fra Globetrotter med et lite SAS-fly som måtte fylle bensin fire ganger for å komme til Bangkok. Turen tok nesten et helt døgn, forteller Finna.

Reiste med Erik Håker
- En gang besøkte jeg det flytende markedet i Bangkok og fikk se en lyshåret lugg i folkemengden som jeg dro kjensel på, og det viste seg at det var alpinist Erik Håker som sto på brygga. Jeg ropte ”oppdalingen, kom ned i båten og ta deg en banan da vel”. Håker var på den tiden aktiv alpinist og hadde fått en sponset tur til Bali. Pattaya ble en ekstra bonus for ham.
- Jeg ble god venn med Erik og vi var ikke sene om å ta bussen til et sted som heter Naklua, hvor det lå en liten fiskelandsby som het Pattaya. En svenske hadde anbefalt stedet for meg.
- Å komme til Pattaya for 37 år siden var som å komme til en annen verden, et eventyr uten like.

Måtte klype meg i armen
- Mitt første inntrykk av fiskelandsbyen var at det var et stille sted, vi så kun en skredder - King Tailor, og noen få barer, et kjedelig sted tenkte vi. Men når mørket falt på viste det seg at Pattaya var helt annerledes enn vi trodde.
- Fiskerne og folket ellers i byen var veldig nysgjerrige på oss blekansikter med lyst hår. De var ikke flinke til å snakke engelsk, så det meste gikk på fingerspråket. De ba oss med på alskens type arrangementer, som bryllup og bursdager. Det var kun snakk om gjestfrihet og hjelpsomhet, noe vi nordmenn ikke var så godt vant med, jeg måtte klype meg i armen noen ganger for å sjekke at det var sant. Vi prøvde å tilby dem penger, men ingen ville ta imot, det var heller de som spanderte på oss. De som hadde fotoapparat ville ta bilder for å vise frem til familie og kjente, vi følte oss som konger.

Fant kun ett hotell
- Vi fant kun et eneste hotell, Nipa Lodge, som nå heter nå Nova Lodge og ligger på Beach Road ved krysset med Central Pattaya Road. Et billig og fint hotell der utlendingene bodde, forteller Finna.
- Vi ble jo sammen med jenter her også, men de var ikke av den garvede typen man kan se i dag. Penger var det aldri snakk om. Pattaya på den tiden var ikke noe spesielt populært sted og det var lite turister å se i gatene.

Finna-stranda
- Vi badet selvfølgelig i havet, hvor det var krystallklart vann og ingen solstoler eller selgere. I senere år flyttet vi til ”Oi-stranda” på Jomtien, og noen kaller det faktisk ”Finna-stranda”, eventuelt ”norskestranda”, kjært barn har mange navn. Jeg har tilbrakt mye tid på denne stranda, og det dukker stadig vekk opp nordmenn som spør om råd om det ene eller det andre.
- Jeg er nå 71 år og bare for noen år siden syklet jeg Trondheim – Oslo, men nå tar jeg det mer med ro. Jeg har et tips til de som kommer hit til Pattaya: Dessverre har det kommet mange tvilsomme mennesker hit de siste årene. Prøv å ikke bland deg med ukjente, men stol på deg selv, da går det bra også her i denne byen.

(av: -nutte)

Var du her før Finna?

Pattaya Tidende forsøker å finne ut hvem som skal ha æren av å ha vært første nordmann i Pattaya. Finn Harald Vengsholt kom hit i april 1972, si fra hvis du eller noen du kjenner var tidligere ute.
Vi oppfordrer også folk med lang fartstid i Pattaya til å sende inn bilder og fakta fra byens spede barndom. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 14/2009 - 1. november 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge