1. oktober 2009

Bærplukkende thaier ble landfaste i Nord-Sverige

Skrevet av 
Flere tusen thaier blir lokket til politistasjon Nord-Sverige med løfter om gode inntekter fra bærplukking hver sommer. Årets bærsesong ble ikke like god for alle, og drøyt hundre av thaiene strandet i Luleå uten penger til verken opphold, mat eller hjemreise. Nå melder Nrk's sameradio at kommunalråd Karl Petersen i Luleå ba Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt om å hjelpe bærplukkerne i pengenød.
Petersen minnet ham om hvor god hjelp de fikk av thailandske myndigheter og befolkning da tsunamien rammet mange svensker på ferie i Thailand for snart fem år siden.
Uavhengig av dette har imidlertid bærplukkerne nå fått signaler om at den thailandske staten vil betale for hjemreisen.

Betalte ikke skatt
Thaiene forsøkte å unngå inntektsskatt da de var i Sverige. Dette innrømmer nå firmaet som ansatte bærplukkerne overfor Bangkok Post. Kontraktene firmaet ga bærplukkerne ga dem ingen sosiale rettigheter, men var formulert slik at man skulle unngå 32% skatt på inntekten.
Daglig leder i firmaet hevder at arbeiderne var informert om at man kunne risikere en dårlig bærsesong, noe som gikk i oppfyllelse i år. Mange av arbeiderne hadde lånt penger til flybilletten, og sitter nå uten inntekt men med gjeld isteden.

- Visste hva de bega seg ut på
I en uttalelse fra arbeidsdepartementet i Thailand heter det at arbeiderne antageligvis ikke har noe å hente ved å saksøke arbeidsgiveren, siden de visst hva de bega seg ut på da de reiste til Sverige.
Arbeiderne skal ha betalt inn 75.000 baht for flyreise, transport i Sverige og forsikringer, og måtte betale 150 svenske kroner dagen for kost og losji. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

Lest 2085 ganger
annonse:

forsiden

Utgave 5-2017 (1. mai):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Leilighet ønskes leid Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

Påkostet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Påkostet villa Bang Sarey

Fullt utrustet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Fullt utrustet villa Bang Sarey

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A