1. oktober 2009

Bærplukkende thaier ble landfaste i Nord-Sverige

Skrevet av 
Flere tusen thaier blir lokket til politistasjon Nord-Sverige med løfter om gode inntekter fra bærplukking hver sommer. Årets bærsesong ble ikke like god for alle, og drøyt hundre av thaiene strandet i Luleå uten penger til verken opphold, mat eller hjemreise. Nå melder Nrk's sameradio at kommunalråd Karl Petersen i Luleå ba Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt om å hjelpe bærplukkerne i pengenød.
Petersen minnet ham om hvor god hjelp de fikk av thailandske myndigheter og befolkning da tsunamien rammet mange svensker på ferie i Thailand for snart fem år siden.
Uavhengig av dette har imidlertid bærplukkerne nå fått signaler om at den thailandske staten vil betale for hjemreisen.

Betalte ikke skatt
Thaiene forsøkte å unngå inntektsskatt da de var i Sverige. Dette innrømmer nå firmaet som ansatte bærplukkerne overfor Bangkok Post. Kontraktene firmaet ga bærplukkerne ga dem ingen sosiale rettigheter, men var formulert slik at man skulle unngå 32% skatt på inntekten.
Daglig leder i firmaet hevder at arbeiderne var informert om at man kunne risikere en dårlig bærsesong, noe som gikk i oppfyllelse i år. Mange av arbeiderne hadde lånt penger til flybilletten, og sitter nå uten inntekt men med gjeld isteden.

- Visste hva de bega seg ut på
I en uttalelse fra arbeidsdepartementet i Thailand heter det at arbeiderne antageligvis ikke har noe å hente ved å saksøke arbeidsgiveren, siden de visst hva de bega seg ut på da de reiste til Sverige.
Arbeiderne skal ha betalt inn 75.000 baht for flyreise, transport i Sverige og forsikringer, og måtte betale 150 svenske kroner dagen for kost og losji. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

Lest 2432 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla