Nissa Nyberget med kone Lisa Nissa Nyberget med kone Lisa foto: Helge Heyerdahl
1. oktober 2009

Nissa Nyberget er fredelige Cha-ams beste ambassadør

Skrevet av 
Når thaiene drar tilbake til Bangkok på søndag ettermiddag blir det stille i Chaam. Og det er slik musiker og Nrk-kjendis Nissa Nyberget (55) liker det, sammen med sin syngende kone Lisa.

AV: HELGE HEYERDAHL

Etter en hektisk sesong med spillejobber og andre musikalske prosjekter hjemme i Norge benytter revykunstner og komponist Nissa Nyberget vinterhalvåret til å koble av med kona Lisa i sine egen musikkbar "Baan Chang". Den ligger i Cha-am, den døsige perlen med de langgrunne strendene et par timer syd for Bangkok. Her gjøres forberedelser til juleforestillingen "Jul i Prøysenland" som spilles i Sandefjord oppunder jul, og neste års Taube-forestilling i Engelsviken utenfor Fredrikstad.

Det virkelige Thailand
- Cha-am anses av mange som en stille og døsig plass hvor lite skjer. Ingen av de vestlige restaurantkjedene er på plass, ei heller de trendy kaffebarene. Men her har altså du valgt å slå deg ned. Hva var avgjørende for det valget? - Tilfeldigheter, først og fremst. Jeg havnet her, likte meg, traff kvinnen i mitt liv, og ble værende. Cha-am har en småbyaktig sjarm, med hyggelige folk på alle bauger og kanter, både fastboende og turister. Og, ikke minst, stedet besøkes også av tusenvis av thaiturister, spesielt i helgene, hvilket gjør Cha-am til et fargerikt sted, og gir deg en følelse av virkelig å oppholde deg i, ja nettopp, Thailand. - Det bor en god del nordmenn i Cha-am. Hvorfor skal man velge Cha-am fremfor f.eks Pattaya eller Phuket?
- Svaret er vel i første rekke at Cha-am ikke byr på attraksjoner som de andre nevnte stedene gjør. Vel, attraktive for noen, sier Nyberget med et smil. Han traff for øvrig sin kone da hun opptrådte på et av byens hoteller.

Blir gjenkjent fra "Julemorgen"
- Blir du stadig gjenkjent av nordmenn her nede?
- Ikke plagsomt! For de det gjelder er jeg vel i første rekke forbundet med "Julemorgen" på Nrk gjennom 7 år, og det er jo uansett en hyggelig referanse.
- Du lever et kontrastenes liv, med bosted midt i travle Oslo og i rolige Cha-am. Hvor ville du ha valgt å bo om du måtte velge, og hvorfor?
- Enkelt, Cha-am. Her er livet mitt.
- Pianoet brukes flittig på Baan Chang, men er du å finne i noen band-konstellasjoner i Thailand?
- Nja, vi har et noenlunde fast komp på våre søndagsjammer på Baan Chang, ellers blir det noen små gjesteopptredener rundt forbi når tiden tillater.

Hvordan omgås thaier?
- Du omgås mest thaier. Hva er de vesentligste forskjellene på å omgås dem kontra oss "faranger"?
- Det er jo latent spennende å omgås thaier, all den stund kulturforskjellene er så enorme. Vi vet jo sørgelig lite om asiatisk kultur og språk, og ikke minst buddhismens tankesett, så enhver samtale er en ypperlig anledning til å utvide horisonten. De nevnte forskjellene byr jo også på en mengde problemer, også kalt utfordringer!
- Hva synes du om norske mediers dekning av Thailand?
- Stort sett blir jo Thailand omtalt i gode vendinger, det skulle vel også bare mangle, så mange fornøyde nordmenn som kommer hjem til Norge med glovarme beretninger fra Smilets Land. Ellers er jo dekningen av Thailands politikk litt skandaleavhengig og usammenhengende, men det er jo få av oss vestlige som egentlig begriper så veldig mye av hva som skjer i dette samfunnet.
- Du er en ivrig gjest i templene her nede. Hvilket forhold har du til buddhismen?
- Buddhismen er åpen, fri og vennlig, og gir rom for selvransakelse og innsikt. Den gir en innbitt ateist som meg en mulighet for noen minutters funderinger over alt det uforklarlige. Dessuten er Lisa buddhist av sinn og legning, og har selv vært nonne, så sporadiske besøk til tempelet inngår som en naturlig del av livet for oss begge.
- Hva er etter din mening det vesentligste i den buddhistiske troen?
- Slik jeg oppfatter den: Fraværet av aggresjon og påståelighet, altså en religion som aldri vil utgjøre en fare for verdensfreden.
- Dere driver et gjestehus. Hvorfor skal man velge Baan Chang som overnattingssted?
- He he, vel, nå bør man jo i utgangspunktet være noe over middels musikkinteressert for å bo i etasjen over en musikkbar, det må sies. Men, vi ligger kun 90 meter fra stranda og har leiligheter med store terrasser, reklamerer Nyberget.

Fakta om Cha-am:

Cha-am er et lite tettsted ved sjøen i provinsen Petchaburi 180 km sør for Bangkok og 25 km nord for Hua Hin. Det har lenge vært et populært utfartssted i helgene for thaier fra Bangkok og andre steder. Det er også utenlandske turister som ferierer og bor her, inkludert en norsk koloni. Stedet har en 5 km lang strand med grunt og relativt rent vann. Det er mange små gjestehus og bungalower til utleie, noen gamle og slitte og noen nye. Det er også større hoteller hvor man kan bo i komfort.

Hvordan komme dit:
Cha-am ligger langs Thailands sørgående tognett, som går fra Bangkok helt til Penang i Malaysia. De fleste tog stopper i Hua Hin. Noen få stopper i Cha-am. Det går også buss hit fra Bangkok. Taxi fra flyplassen i Bangkok tar drøyt to timer og koster rundt 2000 baht.

Mat og drikke:
Ingen av de store restaurantkjedene har etablert seg i Cha Am, men ved å gå langs stranden er det et bredt utvalg i alt fra små romantiske steder, til f.eks O-Zone som viser fotball på storskjerm, har matservering og live-band.
Scandic Bar og Baan Chang er to steder ved stranda hvor du kan risikere å treffe nordmenn.

Severdigheter:
1. Fiskehavna, med sjømaten.
2. Parken, hvor man kan leie
firehjuls motorsykler for oppdagelsesferd, se på folk og dyr.
3. Kongefamiliens tidligere sommersted, Phrarachavinet fra 1922.
4. Flere markeder og templer.
5. Hua Hin med sine attraksjoner ligger en snau halvtimes biltur unna.

Helsetjenester:
Cha-am har et lite sykehus, men sykehusene i Hua Hin og Phetchaburi anbefales for alvorligere ting.

Eiendomsutviklere
Det er to større norske virksomheter som selger hus til nordmenn og andre, nemlig D.S. Company med leder Ove Dahlen og Europe Far- East Agency ledet av Mack London.

Nissa Nyberget:

Aktuell: Har åpnet musikkbaren og gjestehuset Baan Chang i Cha-am for sesongen.
Bosted: Cha-am/Oslo.
Siv.status: Gift med Lisa.
Yrke: Musiker, låtskriver, artist, programleder og regissør. Prosjekter: Skriver og opptrer i juleforestillingen "Jul i Prøysenland" i Sandefjord siste helg før jul. Bruker vinteren til å skrive neste sommers Taubeforestilling i Engelsviken utenfor Fredrikstad.

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge