1. oktober 2009

Mopedtaxi – thaiene elsker et fritt yrke

Skrevet av 
Thailandske yrker:

Frihet er viktig for thaier. Disse sjåførene sa opp jobber som eiendomsmegler i Pattaya og snekker i Taiwan for å kjøre mopedtaxi. De sparer nå penger til hus og bil, og ser frem til rause faranger i høysesongen.

AV: HELGE HEYERDAH

L På Thappraya soi 5 befinner våre tre intervjuobjekter seg syv dager i uken, selv om det var nettopp friheten som var hovedargumentet for å livnære seg på mopedtaxi.
- Joda, vi er her vanligvis hver dag i 12 timer, selv om mye av tiden går med til venting på kunder. Men vi kan jo fint ta oss fri noen dager om vi vil det, noe jeg ikke kunne i min tidligere jobb som eiendomsmegler på provisjonslønn i et trangt marked, forklarer Nu (38), som har kjørt mopedtaxi i et snaut år.
Pardid (37) lot Taiwan være Taiwan da han fikk tilbud om å starte for seg selv for to år siden. - Jeg jobbet som snekker med en lønn på 24.000 baht i måneden i flere år. Men jeg savnet Thailand, så jeg sa opp jobben der for å komme tilbake til Pattaya. Drømmen er å få råd til å kjøpe lastebil, så jeg kan ha mitt eget transportfirma. Alt jeg klarer å spare går til det formålet. Og kona synes det er en god idé, sier Pardid.

Dyrt å gifte seg
Dern (36) sparer til hus: - For meg er drømmen å få råd til eget hus. Kona mi og jeg har alltid leid et rom, så det hadde vært fint å ha et eget hus som er vårt.
- To av dere er gift. Var det dyrt å gifte seg, med tanke på medgiften?
- Jeg måtte vente med å gifte meg for å spare penger til "sin sod", sier Pardid. - Da jeg giftet meg ga jeg familien til kona 30.000 baht og 1 baht gull, sier Pardid.
Dern forteller at også han ga 30.000 baht, noe som er ganske normalt. I tillegg overrakte han 0,5 baht ved bryllupsseremonien.

Tjener godt på faranger
De som driver med mopedtaxi eier syklene selv og betaler bensin og vedlikehold. Etter dette er det igjen ca. 10.000 baht i måneden. Men i høysesongen kan det bli både 15.000 og 20.000 baht, og det er da det blir penger til overs for oppsparing.
- Drømmekunden er en vestlig mann som er i godt humør og skal på byen. De er som regel rause med tips. Men det kan være problemer også, f.eks. med en farang som veier dobbelt så mye som meg, hvordan holder man da balansen i sakte fart, spør Dern.
- Hvilke kunder er de verste?
- Kunder fra land hvor ikke farangene kommer fra, svarer Pardid diplomatisk. - Fra noen av disse landene kommer det mange som f.eks skal prute ned en tur fra 50 baht til 20 baht etter at vi har kommet frem. Og de gir seg ikke før de får avslag i prisen, sier Pardid.

Ikke interessert i barjenter
- Hvordan oppleves det å se hjembyen overstrømmes av rike turister, som kanskje gjør at jentene dere liker heller foretrekker en utlending?
- I utgangspunktet er ikke vi og farangene interesserte i de samme jentene, så det gjør ikke noe. Om ei jente er mest interessert i penger, er det uansett umulig for oss å klare å gjøre henne lykkelig, erkjenner Nu.
- Mange barjenter er snille, men om ei jente jobber i bar, så kunne jeg ikke tenkt meg å gifte meg med henne, sier Dern. - Men vi har nok alle hatt et sidesprang en eller annen gang, legger ham til med et smil.

Yrke: Mopedtaxisjåfør

Arbeidstid: 12 timer, 7 dager i uken
Lønn: 10.000 baht i lavsesong, 15-20.000 i høysesong
Om nordmenn: Rause, tørste

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge