1. september 2009

Storbank skråsikker på kursoppgang

Skrevet av 
Den norske kronen viser styrke mot thailandske baht. Verdens største bank går god for videre positiv utvikling.

AV: STIG M. SOLBERG

I forrige uke fikk du i overkant av 5,70 baht for en norsk krone. Det var den sterkeste noteringen siden 3. oktober 2008. Eksperter i det som ifølge Forbes Magazine er verdens største bank, Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), mener at kronen skal styrke seg ytterligere fra dagens nivå sammenlignet med de fleste andre valutaer.
- Den norske kronen er "solid as a rock". Den vinner suverent i en sammenligning vi har gjort av de ti valutaene vi mener har største potensial både på kort og lang sikt, sier senior valutastrateg Paul Mackel ved HSBCs globale hovedkontor i London til Pattaya Tidende. Allerede i mars skrev Mackel en rapport der han mente kronen skulle opp kraftig i verdi.

Svak likviditet
- Hovedårsaken til at NOK ikke har steget så raskt som vi trodde, ligger sannsynligvis i valutaens likviditet. Likviditeten er svakere sammenlignet med de andre topp-ti valutaene, men når vi sammenfatter alle viktige makroforhold så holder vi ubetinget fast på våre prognoser om NOK som den beste langsiktige valutainvesteringen, sier Mackel. Ifølge HSBCs beregninger skal kronen styrke seg til åtte kroner blank mot Euro i fjerde kvartal 2010, til 8,71 kroner mot ett britisk pund i fjerde kvartal 2009 og til 5,33 kroner mot US dollar i første kvartal 2010.

Takk til Gjedrem
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea er i hovedsak enig i HSBCs analyser:
- På alle viktige makromål scorer Norge høyt. Og etter Norges Banks rentemøte forrige uke forventer de fleste aktører at Norge vil være det første landet til å heve styringsrentene. Det har allerede styrket kronen, og i likhet med Mackel har vi stor tro på kronen det kommende året, sier Bruce.
Ifølge Bruce er det først og fremst uroen i aksjemarkedene som gjør at ikke kronen stiger enda mer.
- Kronen har på ingen måte fått det den fortjener, men det vil den få i takt med at uroen gir seg, sier han. Bruce spår at kronen vil styrke seg til 8,30 kroner mot Euro i løpet av tre måneder og til åtte kroner blank om ett år.

Ikke noe for hvermansen
Men som alltid når det handler om valuta, maner Bruce til forsiktighet.
- Det er stor usikkerhet og risiko knyttet til valutainvesteringer. Skulle for eksempel oljeprisen få seg en uventet knekk så vil det ha stor negativ innvirkning på kroneverdien, sier Bruce.
- Så du anbefaler ikke nordmenn å spekulere i en sterkere krone ved å ta opp valutalån i utlandet, for eksempel i Thailand?
- Jeg ville ikke gjort det. Personlig foretrekker jeg å sove godt om natta, sier seniorøkonomen.


Fem sterke punkter: bruker til å forklare den norske kronens styrke.

* Det norske bruttonasjonalproduktet er mindre påvirket av finanskrisen enn andre steder. Norsk BNP faller mindre enn i alle andre land bortsett fra New Zealand og Australia.
* Deflasjon truer mange land verden over. Dette er en uaktuell problemstilling for Norge.
* Norske statsobligasjoner slår knock-out på de andre. Ingen andre statsobligasjoner er så sikre. Lav risikopremie, lav CDS-spread.
* Budsjettoverskudd er helt i særklasse.
* Oljefondet - unikt i verdenssammenheng.

Kommentar: Nærmer oss seks baht

I senere tid har britiske pund svekket seg mot dollar og de fleste andre valutaer. Etter mange år på 12,50 til 14,00 kroner er pundet nede rundt 10 kroner. Men nå er det mye som tyder på at også tiltroen til dollar svikter ytterligere. Stormakter presser på for å redusere betydningen av dollar. Dette er gode nyheter for nordmenn som veksler fra kroner til baht.
Selv om noen spede røster mener at norske kroner vil svekkes, er det nok flere som ser for seg ytterligere styrking av kronen. Årsaken er svært enkel. Norsk økonomi er blant de sterkeste i vesten. Oljeinntekter kombinert med de tiltak regjeringen iverksatte da krisen herjet som verst, har satt fart i norsk økonomi. Nå begynner til og med byggesektoren å ta seg opp igjen. Det betyr høyere rente. Det er ikke usannsynlig at Norges Bank allerede på rentemøtet i september øker renten med 0,25 prosentpoeng. Signalene om at så kan skje har allerede kommet. Oljeprisen er i skrivende øyeblikk rundt 73 dollar. Det er en høy pris som styrker norsk økonomi. Mer penger inn i økonomien gir mer handlingsrom, og muligheten for ytterligere renteøkning. For investorer som driver med pengehandel er norske kroner interessante, og kronen vil nok fange opp noen av de som forlater dollaren. Mens dollaren nå drar baht med seg nedover, øker kronen i kurs mot de fleste valutaer. Det gir hurtig styrking mot baht. Mye tyder på at sekstallet kan være nådd i løpet av kort tid.
Den største usikkerhetsfaktoren nå er svineinfluensaen. Dette kan påvirke ulike valutaer i vesentlig grad. Men meglerhuset Morgan Stanley anbefalte 21. august på det sterkeste å kjøpe norske kroner. En slik anbefaling er gull verd for alle som skal veksle norske kroner til baht.

Terje Engø

(Pattaya Tidende utgave 12/2009 - 1. september 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge