1. august 2009

Ektepar fra Haugesund overtar Nordic-prosjektene

Skrevet av 
15. juli startet en ny epoke i sagaen om Nordic-prosjektene i Pattaya. Ekteparet Svendheim har leid stedet i ti år. Det blir opprettet et styre som skal sørge for nedbetaling av den gjelden eierne har pådratt seg.

AV: DAG A. EKEBERG

Ekteparet Kathrine og Kurt Svendheim har leid resepsjonsbygningen på Nordic-området i en periode på ti år. I denne bygningen finnes det resepsjon, restaurant, kjøkken, hotell og salgskontor. De har også kjøpt alt av inventar, inkludert bilparken, og også rettighetene til merkenavn, databaser etc.
Alle de 46 ansatte thaiene har fått tilbud om å fortsette i jobben, men har fått beskjed om at det skal ytes topp service i jobben. Sigurd Karlsen blir med over fra "Gamle Nordic" som daglig leder. Han er pr i dag eneste nordmann i staben til Svendheim-paret, men de sier at det vil komme flere etter hvert. I februar i år begynte arbeidet med planen om overtakelse av Nordicprosjektene, som til sammen har ca. 320 leiligheter og bungalower. Men ekteparet turde ikke legge inn bud på kjøp av hele prosjektet, av frykt for eventuelle ubehagelige overraskelser mht gjeld og forpliktelser i ettertid. Derfor ble det bestemt å leie i ti år isteden. I avtalen med tidligere daglig leder Tom Sætersdal og faren Kalle Kristensen, grunderen bak prosjektene, står det at disse to må under hele tiårsperioden avstå fra å engasjere seg i tilsvarende virksomhet som kan konkurrere med New Nordic.

Vil betale gjeld
Kurt Svendheim sier at planen nå er at de eksisterende selskapene skal kunne gjøre opp utestående fordringer med den leiesummen Svendheim betaler som engangsbeløp samt månedlige avdrag. Det vil bli opprettet et styre hvor Tom Sætersdal skal delta. Representanter for kreditorene deltar også, hvorav Henning Kyvåg er eneste navngitte person i skrivende stund. Det er mange av eierne i Nordicsystemet som har penger til gode fra beløp de har plassert på de såkalte huskontoene. Meningen er at dette nå skal kunne betales tilbake, i likhet med fordringer fra noen større investorer.
Siste bygg i rekken, Little Dream, blir godkjent som kondominium i likhet med naboen Dream Paradise, opplyser Svendheim. Little Dream ble overtatt fra entreprenøren 17. juli.
Svendheim kan opplyse at eierforholdene i form av skjøter og leieavtaler nå er ordnet for alle unntatt fire av de ca. 300 leilighetene. Skjøtene på de siste leilighetene vil komme på plass om ikke lenge, lover Svendheim.

Driften går i null
Kurt og Kathrine Svendheim har opprettet firmaet New Nordic Maintenance for å drifte byggene i Nordic-systemet. Det har hittil vært 3.500 baht pr måned i utgift, og det beløpet er det ingen umiddelbare planer om å endre. Dette servicefirmaet skal ikke gå med overskudd, og regnskapene vil bli lagt frem for alle eierene. Hvis eierne ønsker et bedre tilbud, kan prisen på 3500 baht selvsagt økes, likeledes kan den senkes hvis det blir bestemt at man ønsker et mindre omfattende tilbud. Pr i dag har kondominiumene Nordic Terrace og Nordic Park Hill sine egne service-avtaler. Svendheim håper at de på sikt vil komme tilbake inn i "folden".
Ekteparet skal selvsagt også tjene penger på sin investering. Det skjer altså ikke ved vedlikeholdet, men via to andre nye selskaper, New Nordic Management og New Nordic Development. Førstnevnte firma skal drive resepsjonen, hotell, utleieformidling, vaskeri, restaurant etc.
Selskap nummer to skal drive salg av eksisterende leiligheter og etter hvert utvikling av nye leilighetsprosjekter. Ekteparet har kastet seg over jobben og gitt thaiene et lite "sjokk". Kun i løpet av den første uka var restauranten flyttet, nye lokaler malt, interiøret endret og Apartment 1 hadde fått en vask og opprydning. Her var det snakk om "flying start" med en gang de landet 15. juli.

Bulgaria og Brasil
Kathrine Svendheim har erfaring fra reisebyrå og interiørarkitektur. Ektemannen Kurt jobbet i ni år med eiendomsutvikling for Olav Thongruppen. Senere drev han hotell og annen tilhørende virksomhet i fjellområdet Gullingen i sju år, før han sammen med kona startet Svendheim Invest som driver salg av leiligheter i Bulgaria, Tyrkia, Brasil og altså også i Nordic-byggene i Thailand.
Svendheim forteller at de bl.a. har eierskap på 220 leiligheter i et kompleks i Bulgaria. 20% av disse er solgt. Han regner med ca. sju års engasjement i et byggeprosjekt før de har solgt seg ut. De liker å være med fra prosjekteringsfasen, ca. ett år før byggestart.

Vil bygge mer
Svendheim har allerede sikret seg to ubygde tomter inne blant de andre Nordic-byggene, og med en Joint Venture på en tredje tomt ser han for seg at det vil bli bygget ytterligere 100 leiligheter i tillegg til de 300 som allerede eksisterer på området. Svendheim Invest har fem salgskontorer på Sørlandet og Vestlandet samt ett i Oslo. De planlegger derfor å tilby støtte på videresalg av leiligheter for eksisterende eiere i Nordic-byggene. Hvis eierne trenger hjelp til utleie av sine leiligheter, står Svendheim klar til å hjelpe også på det området. De har et eget reisebyråagentur i Norge, og booker reiser direkte fra de store flyselskapene, noe som bidrar til gunstige priser, sier Svendheim.

Mange transportmuligheter
Ekteparet kom til Asia og Thailand for første gang i mars 2008, på invitasjon fra Kalle Kristensen, siden Svendheim Invest skulle være salgsagent for Nordic-leilighetene. De falt for landet ved første øyekast, og har siden vært her hele ti ganger. - Vi er nå emigrert til Thailand, sier Svendheim, som i tillegg også har med seg sønnen Marcus på tre år. Med Svendheims erfaring fra eiendom og turisme i Norge er det en ting som er viktigere for ham enn alt annet, nemlig beliggenhet. Og han skryter veldig av beliggenheten til Nordic-byggene. Plasseringen midt mellom Pattaya og Jomtien med kort vei til fire strender er perfekt ifølge Svendheim. Nordic ligger ikke på noen bahtbussrute, men Svendheim ser ikke dette som noe problem. - Vi har en avtale med taxibiler som står og venter på å kjøre deg rundt, f.eks. inn til sentrum av Pattaya for 150 baht. Ordinære bahtbusser er vanligvis tilgjengelig utenfor Asia Hotell nederst i Pratumnak Soi 4. Og så finnes det selvsagt mopedtaxier.

Rammet av økonomisk nedgang
I desember i fjor fikk Kurt Svendheim oppleve nedgangen på eiendomsmarkedet på kroppen i form av avisoppslag i lokalpressen om et lån i Hjelmeland Sparebank. Han og partneren Geir Underbakke hadde blitt innvilget for mye lån i forhold til bankens egenkapital. Det var spekulasjoner om tap for banken og for småinvestorer i leilighetskomplekset i Bulgaria. Svendheim bedyrer at saken nå er under kontroll, og forklarer:
- Vi eier ca 350 leiligheter i fire land verdt ca. 450 millioner kroner. Vi har brukt fire ulike banker/ finansieringsinstitusjoner til vår finansiering, og hadde et problem i november/desember 2008 med at denne banken hadde lånt oss for mye penger ut i fra egenkapital og hvor mye lån de kunne ha til samme kunde/samme eksponering (som var eiendom i utlandet). Det var tilsammen innvilget lån på ca. 70 millioner kroner, som er mye i en liten kommune med 3.000 innbyggere.
Lokalavis og etterpå regionsaviser mente da at alt var usikkert for oss. Vi ordnet raskt dette med banken. Lån på de omtalte 70 millionene ble gitt på langsiktig vilkår og vi hadde egentlig aldri særlige problemer, og har det i alle fall ikke nå. Det hadde kanskje vært et problem å skaffe andre/nye 70 millioner midt i en finanskrise, men det slapp vi.

(Pattaya Tidende utgave 11/2009 - 1. august 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge