1. august 2009

Innrømmer at det er for kaldt

Skrevet av 
Har du sittet i en kinosal i Thailand og kjent at du har gåsehud, uten at det har hatt noe med innholdet i filmen å gjøre? Eller kanskje sittet på et offentlig kontor, på buss eller tog og frosset?

AV: HELGE HEYERDAHL

Vi tok en runde for å sjekke hva det kommer av at det ofte er kjølig på steder med aircon i Thailand. Et kjapt søk på ordene "freezing" og "Thailand" ga noen hint om hva menigmann mener om temaet. Et sted lanseres teorien om at det er kaldt på kinoer for da vil folk automatisk sitte tettere, mens det et annet sted sies at lave temperaturer på offentlige steder skal være et tegn på eksklusivitet.

- Umulig å justere
At det er kaldt på langdistansebussene kan trekløveret Kratai (21), Peemai (22) og Popeye (13) bekrefte. Nylig ankommet Pattaya fra Ubon forteller de om en kjølig ferd:
- Jeg fryser alltid på bussen, og jeg forstår ikke meningen med å først slå på kjølingen i bussen så alle fryser, for så å dele ut pledd til alle sammen. Det enkleste hadde vel vært å ha en jevn temperatur på f.eks 23 grader, sier Kratai, mens Nakornchaiair-sjåfør Mongkol (40) lytter interessert. Han mener det ikke er så enkelt som det kan høres ut:
- En grunn til at vi har kjøleanlegget på så lav temperatur er at dørene ofte åpnes, og da blir det fort veldig varmt i bussen. En annen grunn er at jo fortere vi kjører, desto mer effekt gir aircondition-anlegget, utdyper sjåføren, som mener det ikke er mulig å justere temperaturen til en jevn og behagelig bris,fra førersetet. - Det er synd, men vi har etterhvert lært oss å kle oss så vi ikke fryser så mye. Men det blir alltid til at vi fryser litt, for det er jo litt viktig å ta seg godt ut i klesveien også, flirer Peemai.

17-18 grader
På kino er det ikke uvanlig at det skal litt overtalelse til for å få med seg thailandske venner fordi de synes det er for kaldt. Paravee (25) er assisterende driftsleder ved SF Cinema på Central Festival Pattaya, og innrømmer problematikken:
- Det har vært gjort studier på hva som er den beste trivselstemperaturen for mennesker, og den ligger på 25 grader. Det er det vi prøver å ligge på når det gjelder gradeantall.
- Mener du at det er 25 grader i thailandske kinosaler?
- Det er målet, ja. Men det er ikke lett å holde en jevn temperatur siden kjøleanleggene som regel slår seg på med 30 minutters intervaller. Da er de stilt inn på å kjøle ned salen til 17-18 grader, for så å slå seg av igjen. Etter en halv time skur de seg så automatisk på igjen, så snittemperaturen er nok endel lavere en 25 grader.

Klesvalget avgjør
- Får dere mange klager?
- Det er en del klager, men ikke fra turister. Før i tiden var det mange klager på at det var for varmt.
- Hva er ditt tips til folk som kvier seg for å se en film pga lav temperatur?
- Det må bli å kle seg godt. Jeg fryser selv aldri når jeg ser film, men jeg ser jo at mange av jentene som kommer hit absolutt ikke er kledd for å besøke en kinosal, smiler driftsassistenten, som selv har langbukser og genser som standardantrekk ved kinobesøk.

Fryser du på kino?

Yuthaphung (23), Pattaya:
Temperaturen var som alltid for lav i kinosalen. Den burde ligge på ca. 23 grader. Filmen "Nang Mai" var ganske bra, men ikke så god som kritikerne mente.

Chadaphu (45), Pattaya:
Fin film, kald kinosal. Det hender jeg dropper å se en film om jeg får en impuls om å dra på kino mens jeg handler. Men i dag trosset jeg kulden.

John (80), England:
Filmen var god, og temperaturen får meg ikke til å fryse som jeg ser mange thaier gjør, siden jeg liker meg best når det er rundt 20 grader. Mye bedre kino-opplevelser her enn i England.

(Pattaya Tidende utgave 11/2009 - 1. august 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge