1. juli 2009

Renvasket etter tre års kamp

Skrevet av 
Eiendomsutvikler Gudmund Eiksund avviste til slutt alle anklager fra en tidligere norsk entreprenør i Pattaya. Det hele har kostet 2,5 millioner baht og mange tapte kunder. Ryktebørsen lokalt og på internett gjorde ikke saken enklere.

AV: DAG A. EKEBERG

Gudmund Eiksund vil fortelle sin historie slik at andre utlendinger som ønsker å starte forretningsdrift i Thailand får noen tips med på veien. Eiksund kom sammen med kona Linda til Pattaya i 2004. Kona startet ”Linda’s Restaurant” på Jomtien mens Eiksund selv ønsket å starte en eiendomsvirksomhet. Han inngikk derfor en avtale med en norsk entreprenør med firma i Thailand om en totalentreprise på ni eneboliger. - Entreprenøren skulle i følge avtalen også stå for alle byggedokumenter, som byggetillatelse, forteller Eiksund.
Avtalen med entreprenøren ble undertegnet i mai 2005, og byggeprosjektet skulle etter kontrakten være ferdig i mars 2006. Men det ble uenighet underveis. Eiksund sier at kontrakten ikke ble fulgt, arbeidet var forsinket og ikke utført etter avtalen. - I desember 2005 ble arbeidet stanset av offentlige myndigheter grunnet manglende byggetillatelse. Etter mange forsinkelser sa jeg opp avtalen i august 2006, sier Eiksund. Det har ikke lykkes Pattaya Tidende å få noen kommentarer fra motparten, den norske entreprenøren som gikk til disse rettssakene mot Eiksund. Han har tidligere drevet ulik forretningsvirksomhet her, men har etter det vi forstår nå forlatt Thailand.

2,5 millioner baht
Eiksund har hatt to advokater fra Bangkok i arbeid, samt benyttet seg av ulike oversettere og tolker. Advokatene snakker ikke spesielt godt engelsk, så Eiksund har hatt medbrakt tolk til alle møter. Likeledes har han måttet oversette ryktene på webfora først fra norsk til engelsk, og deretter til Thai, og alt har måttet skje via godkjente oversettelsesbyråer. Alt i alt har advokater, oversettelser og tolker kostet hele 2,5 millioner baht.
- Den siste rettssaken hvor det ble avsagt dom 23. juni ble jo holdt etter at entreprenøren hadde forlatt Thailand, men jeg måtte like fullt møte opp med advokat, og ytterligere femti tusen baht gikk med til dette. Men slik er det vel rettsvesenet jobber, sukker Eiksund.
- Entreprenøren saksøkte meg blant annet for 800.000 baht for manglende betaling av utført arbeid. Dette ga ikke noe godt resultat for ham, han ble isteden dømt til å betale en million baht til oss, sier Eiksund med et skjevt smil. - Disse pengene har jeg ikke sett noe til, og har ingen forhåpninger om det heller.
- Han saksøkte oss også for å bygge ulovelig etter at han hadde tatt copyright på våre hustegninger, men også her tapte han i retten, sier Eiksund.

Vendepunktet
Etter en del om og men fikk Eiksund overbevist politiet om at dette var en sak som involverte datakriminalitet. Etter at politiet første kom på banen har Eiksund positive erfaringer:
- De beslagla datamaskinen til entreprenøren og fant der beviser på at han hadde sendt ut misvisende informasjon til ulike medier. Dette var vendepunktet for meg. Frem til romjulen for halvannet år siden følte jeg ofte at alt var håpløst, men da politiet gjennomførte en rassia mot kontorene til entreprenøren visste jeg at saken var snudd.

Ryktebørsen
- Ryktebørsen har ødelagt mange salg for oss, sier Eiksund. Ryktene gikk på ulike webfora, og havnet også på et tidspunkt i VG-nett. Vi gikk inn med vår informasjon og fikk fjernet alle disse insinuasjonene unntatt på Hegnar online, som ikke ville høre på oss. Men uansett var jo skaden allerede skjedd, og ryktene begynte å gå her i byen, sier en lett resignert Eiksund.
- I denne perioden var det stadig vekk at vi hadde gjennomført et salg, og gjort avtale om kontraktsmøte, for så å oppleve at den potensielle kunden ikke møtte opp. Dette har verken skjedd før eller senere, men ødela mange salg for oss i denne perioden.
- Ryktene sa blant annet at jeg var arrestert og at byggeprosjektet vårt var bygget uten offentlig tillatelse.

Nytt prosjekt på gang
Eiksund har siden 70-tallet erfaring som leder innen bilbransjen i Norge, og har også ledet flere byggeprosjekter i Norge på 70- og 80- tallet. Nå driver han Norwegian Properties Group, og har gjennomført flere vellykkede eiendomsprosjekter. Han har bygd og solgt 18 eneboliger samt et kondominium med 22 leiligheter. Neste prosjekt har byggestart i første kvartal neste år og heter Villa Norway Residence 2. Det blir liggende rett ved siden av de andre prosjektene i Pratumnak Soi 5, og vil totalt få 52 leiligheter fra 63 til 148 kvadratmeter.

Gode råd – god erfaring
- Et godt råd for folk som vil starte opp noe i Thailand er å undersøke nøye bakgrunnen til folk du vil inngå samarbeid med, sier Eiksund.
- Jeg skulle gjerne vært disse problemene foruten, men når det først har skjedd må jeg si at jeg har høstet en mengde nyttige erfaringer gjennom disse tre årene, blant annet når det gjelder thailandsk jus og myndighetenes måte å arbeide på.

(Pattaya Tidende utgave 10/2009 - 1. juli 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge