1. juni 2009

Sjømannspresten flytter til sameland

Skrevet av 
Lars Haugan flytter fra Pattaya etter en treårs periode hvor aktiviteten på Sjømannskirken nesten er blitt fordoblet. En midlertidig etterfølger er allerede utpekt.

- Nå bytter jeg ut solkremen med blå swix. Dette blir en stor forandring, sier sjømannspresten Lars Henrik Haugan (62), som flytter til Karasjok i Øst-Finnmark. Han er tilsatt som prost og blir ansvarlig for 13 kirker og 6 prester i 5 kommuner med sitt nye samiske prosti, der han har tidligere jobbet som prest.
- Det jeg gleder meg mest til er å møte mine gamle venner og spise margbein, blodklubb, laks og tørket reinsdyrkjøtt, og selvfølgelig forkynne Guds ord, uttaler Haugan, som hadde siste arbeidsdag i Pattaya 31. mai. - Det blir trist å forlate dere og alle mine venner, jeg har jo tross alt hvert her i 3 år, sier han.
- Ekspansjonen og arbeidspresset er nok større her på kirken enn det vil bli dit jeg kommer. For eksempel har vi opplevd at det har kommet 240 besøkende til grøt på lørdag her i Pattaya, og da er det nok å gjøre. I 2006 hadde vi ca. 10.000 besøk og 60 vielser, mens det i 2008 var 18.000 besøk og 107 vielser. Lokalene til sjømannskirken kan fort bli for små med en slik økning, sier Haugan, som har ”advart” sin midlertidige arvtaker:
- Min etterkommende er ikke blitt utnevnt ennå, men vi får en overgangsprest i perioden 1. juni til 31. august som heter Hilde Frøkedal.

Variert arbeid
- Det har vært mange og varierte situasjoner og arbeidsoppgaver i denne tiden jeg har vært her i Thailand. De hyggeligste er jo bryllup med vielser, men den mest spennende var når en svenske på 53 år skulle døpes i et naturreservat i en elv nord for Bangkok, da fikk jeg en god følelse.
- De tristeste er døden, spesielt når jeg må ringe hjem til Norge og fortelle en ung sønn eller datter om at far har falt bort. Det hender også at jeg må forkynne på et budhistisk tempel under en kremasjon sammen med munker. Men heldigvis er det de hyggelige situasjoner jeg husker mest, der jeg har fått være sammen med alle dere skandinavene som har blitt mine gode venner.

Gudstjeneste på bar
Den nest siste gudstjenesten til Haugan var en utradisjonell affære som ble holdt på Offshore Bar og Restaurant i Banchang i naboprovinsen Rayong. Gudstjenesten ble akkompagnert av gitarmusikk og sang fra de tilstedeværende.
- Synes du ikke det er litt kontroversielt å holde gudstjeneste på en bar/restaurant spurte vi Haugan:
- Overhode ikke, var det enkle svaret vi fikk: - Vi må være tilstede der folket er for å forkynne Guds ord.
- Jeg håper dere har vært fornøyd med meg i disse årene, selv om jeg noen ganger føler at jeg har vært litt sta og bestemt, sier Haugan, som håper at han har vært flink nok til å lytte til folk som råd for de avgjørelser han har tatt.

(Nutte)

(Pattaya Tidende utgave 9/2009 - 1. juni 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge