Får tilbake all innbetalt skatt
2. mai 2009

Får tilbake all innbetalt skatt

Skrevet av 
Etter en nesten to år lang kamp har nå Oskar Jørgensen fått tilbake all innbetalt skatt til Norge for de tre første årene han bodde i Thailand.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

- Jeg har stått på i snart to år med denne saken, har gitt en advokat sparken og slitt ut to saksbehandlere på Fylkeskattekontoret. Men nå har jeg fått full støtte i Skatt Sør, og tilbakebetaling av skatten fra Norge kom inn på kontoen min for et par dager siden, sier en fornøyd Oskar Jørgensen. – Og den gode nyheten er at alle som vil investere litt tid på å framskaffe de korrekte dokumenter kan få til det samme skattefritaket som meg.

Møtt med skepsis
Jørgensen, som driver rehabiliteringssenteret Baan Sabaijai i Pattaya, har møtt mye skepsis fra nordmenn bosatt i Thailand. Få har trodd at det gikk an å komme noen vei i kampen mot ”Goliat”; de norske skattemyn-digheter. Men Jørgensen har hele tiden trodd på sin sak, og forklarer hvorfor:
- Skatteavtalen mellom Norge og Thailand som ble etablert 30. juli 2003 skulle gjelde for beskatning til Norge for utflyttede nordmenn. Selv om Norge 1. januar 2004 innførte en skatteregel som sa at alle utflyttede nordmann skulle skatte til Norge i utflyttingsåret og de neste tre år, så skal dette ikke gjelde for nordmenn som flyttet til land hvor Norge allerede har en skatteavtale, for eksempel Thailand, sier Jørgensen.

Uetisk av Norge
- Internasjonale avtaler må stå sterkere juridisk enn det enkelte lands egne regler, ellers blir det umulig å inngå internasjonale avtaler, sier Jørgensen. - Det ville vært uetisk av Norge å undertegne en skatteavtale med Thailand i juli 2003 for så seks måneder senere å innføre en særegen skatteregel i Norge som medførte at Thailand ikke fikk de rettighetene til skatt som nettopp var blitt avtalt.
Jørgensen sier at saksbehandlere ved norske skattekontorer ikke kjenner godt nok til skatteavtalen mellom Norge og Thailand, og de har ingen kunnskap om thailandsk skatterett. De thailandske skattereglene tilsier at hvis du bor over 180 dager i året i Thailand så skal du skatte til Thailand. Skatteavtalen mellom Norge og Thailand sier at du skal skatte der du bor.

Enkelt å dokumentere
Dokumentasjonen for at du skal betale skatt til Thailand får du ved å levere inn passet til Revenue Department i Thailand. De teller alle inn- og utreisene i Thailand, og har du oppholdt deg her over 180 dager i året får du et dokument som kan brukes overfor norske skattemyndigheter for å slippe skatt til Norge. Revenue Department har hovedkontor på Jomtien Second Road.
- Vil norske skattemyndigheter kreve noen beviser på innbetalt skatt til Thailand for å fortsatt gi deg skattefritak i årene fremover, spurte vi Jørgensen.
- Det vet jeg ikke, men jeg tviler sterkt på det. De kan ikke gi skattefritak under slike vilkårlige forhold. Dette må være en sak mellom skattemyndighetene i Thailand og den enkelte nordmann, sier Jørgensen.

- En myte
Jørgensen fortsetter: - En annen myte om utflytting er at det er registreringen ved Folkeregisteret som avgjør hvor du skal betale skatt. Dette er feil. Jeg registrerte utflytting i Folkeregisteret hjemme 17. november 2004, men fikk likevel skattefritak for hele 2004.
Jørgensen var i fjor høst en av initiativtakerne til interesseorganisasjonen Khon Norway, som har som et av sine punkter å jobbe med skattespørsmål på vegne av nordmenn i Thailand.

(Pattaya Tidende utgave 8/2009 - 2. mai 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge