Buriram - stadig flere skandinaver flytter hit foto: Terje Engø
2. mai 2009

Buriram - stadig flere skandinaver flytter hit

Skrevet av 
For bare få år siden var provinsbyen Buriram i Isan kjent som stedet en kjørte forbi, helst utenom. En trøtt busstasjon, to-tre diskoteker, diverse karaokesteder og lite annet. Men Buriram opplever nå en sterk økning i antall utlendinger som slår seg ned for godt.

AV: TERJE ENGØ

Inntil for få år siden var det bare en håndfull nordmenn og andre skandinaver som hadde slått rot i Buriram. Nå bor det et titalls nordmenn i byen, og atskillig flere i landsbyene rundt. Det totale antall utlendinger i Buriram nærmer seg raskt tusen personer.
De fleste kommer til Buriram med thailandske samboere eller ektefeller. Mange har tidligere nøyd seg med noen dager i byen. Men dette er i ferd med å endres. De siste to årene har forretningslivet i Buriram blomstret. På hypermarkedene, som nå teller tre stykker, samles faranger på varme dager for å handle og puste inn litt avkjølt luft. På Big-C, Makro og det siste som kalles VMart (eller Taweekit Super Center) kan du handle brukbart brød, kald melk, kjøtt fritt for fluer, importert vin og norsk laks. Som i alle thailandske byer finnes en mengde utendørsmarkeder "Dagmarkedet" åpner i de tidlige morgentimer og "Nattmarkedet" er åpent hver kveld og natt. I tillegg har byen et weekendmarked og flere lokale markeder med åpningstider på bestemte dager.

Oppvåknende natteliv
Utelivet tåler selvfølgelig ikke sammenligning med verken Bangkok, Pattaya eller Phuket. Utesteder er det riktignok mange av, men de aller fleste er tilpasset lokalbefolkningen. For faranger finnes puben og spisestedet Bamboo. Stedet har vært et både elsket og hatet samlingssted, og var i mange år det eneste stedet for utlendinger. At Bamboo Bar i flere år har skiltet med egen Master Chef har ikke resultert i noe annet enn en traust engelsk-thai meny med priser i øvre sjikt og kvalitet midt på treet. Den senere tid har heldigvis mange nye steder kommet til.
Book'n Bed er en thai-eid restaurant med flere års fartstid. Kundene er en blanding av farang og lokal overklasse. Prisnivået er to hakk over Bamboo Bar, men kvaliteten er til gjengjeld fire hakk over. I fjor så vi etableringen av den franske restauranten Vinyl. Eieren Mitchel har bakgrunn som ekte fransk kokk, ikke bare et eksamensbevis fra Kao-San Road i Bangkok. Menyen er begrenset, men kvaliteten superb - både den thailandske og den franske.

Øl og engelsk frokost
Bar Restaurant Buriram er en annen nykommer som reklamerer med storskjerm hvor det vises fotball og rugby. Baren serverer også ekte engelsk frokost med bønner. Stedet preges av at noen kommer for å spise, mens de fleste kommer for å slå av en prat og ta en øl med andre faranger.
For natteravner finnes diskohallen Speed Music Hall som holder åpent 365 dager i året. Like ved ligger Tawan Deang hvor det hver kveld er levende band som spiller thailandsk countrymusikk. En institusjon en raskt lærer å like hvis en setter pris på thailandsk musikk.
I disse dager skal enda et nytt sted, Farang Food Paradise, åpne. Det lille som er kjent er at det er en kombinert minimart og bistro. Flere skandinaver har forsøkt å etablere spisesteder og barer i byen. Å si med vekslende hell ville vært misvisende, da alle forsøkene har vært uten hell. De fleste bommer på inntjeningspotensialet.

Skorpioner og slanger
Det er verdt å merke seg at i Buriram er levekostnadene lavere enn i turistbyene. Ingen vil betale særlig mer enn femti baht for en stor flaske øl. De thailandske stedene tilbyr den samme flasken til 35 baht. Hva er ulempene ved å bo her? I forhold til mer sentrale områder gir Buriram noen praktiske utfordringer: Det finnes ingen taxier, og en tuk-tuk er heller ikke lett å finne på kveldstid. De som bor her ordner avtaler på forhånd eller lagrer sjåførens telefonnummer.
I Buriram snubler du heller ikke over nordmenn på hvert gatehjørne. Noen setter pris på dette faktum, mens andre synes det blir ensomt å ikke kunne slå seg ned på en barkrakk og kunne prate sitt eget språk.
Når regntiden kommer med kraftige regnskyll kan store områder rundt byen bli satt under vann. Bor du utenfor sentrum må du regne med at både skorpioner og slanger gjerne vil dele residens. Men de aller fleste kommer ikke nærmere verken slanger eller skorpioner enn historiene de får høre fra andre på byens utesteder.

Billig å bo og leve
Som nevnt kommer de fleste utlendinger til Buriram sammen med en partner eller ektefelle. Det gjør det lettere å få lokale kontakter og finne bosted.
I sentrum får du en bolig med to eller tre soverom, gjerne et par bad - alt med god standard, for mellom 3000 og 5000 baht per måned. Vil du kjøpe et sted så selges nye rekkehus for 650.000 til 1.000.000 baht. Eldre hus koster det halve. Pengene strekker altså lenger i Buriram. En norsk minstepensjon kan gi et normalt liv i Pattaya, mens den gir et liv i luksus i Buriram.

Lurte legen - bosatte seg i Buriram

Legen hjemme i Bergen ga ikke Jan Hansen store sjanser til å fylle 70 etter et kraftig hjerteinfarkt som 58-åring. Men rett før nyttår var jubileet et faktum, og Hansen er ikke i tvil om at det er livet og livsgleden i Buriram som er skylden. - Jeg har nok vært lenge på overtid allerede, sier tidligere sjømann og entreprenør Jan Hansen med tydelig galgenhumor. Han har etter hvert blitt en slags institusjon på flere av Burirams utesteder.
Han kom til Thailand i 2000. Først bodde han noen år i Pattaya. Nå har han hatt tilhold i Buriram i snart seks år. - Jeg flytter aldri tilbake til kjøret i Pattaya. Hva har jeg der å gjøre? Jeg får et mye bedre liv for pensjonen her. Her betaler jeg 8000 baht for et stort hus med seks soverom og tre bad, samt en liten tjenerbolig. Bare stua er på sytti kvadrat! I Pattaya måtte jeg bla opp 12.000 baht for en liten condo, forklarer Hansen.

Slanger og innsekter
I tillegg til huset han leier, har han investert 800.000 baht i å bygge et hus i landsbyen til kona Nok.
- Jeg kan ikke bo der. Det passer ikke meg å bo i en landsby blant slanger og innsekter. Huset er der den dagen jeg stryker med. Da har Nok både hus og bil, og etter det jeg forstår rett på en god enkepensjon fra Norge, forklarer Jan. Han unner henne en god fremtid. Hun er tross alt tretti år yngre.
- Vet du hva? Jan peker på overarmen sin, og fortsetter; Nok er den tredje kona i mitt liv. Derfor har jeg tatovert "Nok er nok" på armen.
- Grunnen til at jeg liker at dere skriver om meg er at jeg gjerne vil at legen min hjemme skal få en kopi av avisen. Så han kan få se at livet her i Thailand har vært bedre medisin for meg enn hva de har kunnet gi meg i Norge. Flere eldre burde komme hit, sier Jan.

Rivende utvikling
Selv om det ikke er mer enn snaut seks år siden han kom, var det en helt annen tid den gang. Buriram er en by i rivende utvikling: - Jeg klarte ikke engang å få tak i hvetemel i butikkene. Jeg liker god mat og jeg liker å kunne spise ikke bare farang-mat, men ekte norsk mat, og derfor er det en del ting jeg må ha, forklarer Jan. Han vedgår at naboene nok har sett rart på ham når sterke krydderdufter fyller hver eneste krok. For thailendere kan det neppe fortone seg som helt enkelt når Jan røyker bacon eller makrell ute i hagen. Hele natta lekker det røyk som siver ut i nabolaget og kiler sovende thailendere i nesen.

Selverklært alkoholiker
- Jeg er ikke redd for å si at jeg er en alkoholiker. Jeg drikker hver dag. Men hva betyr vel det? Det betyr ikke at jeg er stup full og ikke kan ta vare på meg selv. Hjerteproblemene har begrenset hva jeg kan ta for meg av gleder her i livet. Jeg er sytti år og kan ikke se at jeg skader noen med å unne meg en drink. Så hvis definisjonen på alkoholiker er en som drikker hver dag, ja,- så er jeg vel det, sier Jan. Røyker gjør han også. - Jeg har en god pensjon, men den ville jo ikke strukket langt i Norge. Det sosiale livet hadde vært begrenset. Her i Thailand er det ingen som stresser med å prøve å forandre meg.

Kan ikke forlange mer
- Hadde jeg vært i Norge hadde jeg vel vært kremert for lenge siden. Ellers så hadde jeg vel sittet i en stol på et pleiehjem og fått min tilmålte oppmerksomhet fra pleierne.
Isteden har jeg et godt liv. Billig mat, billig hus, billig drikke, ingen store plikter og en kvinne som gjør sitt beste for at jeg skal ha gode dager. Livet her i Thailand har nok gitt meg mange ekstra gode år, hva mer kan jeg forlange?

Fakta om Buriram:

Hvordan komme dit:
Det går både buss, tog og fly til Buriram. Hurtigtoget som har aircon tar rundt seks timer fra Bangkok.

Mat og drikke:
Bamboo Bar (09.00 - 23.00) Bar Restaurant Buriram (08.00 - 22.00) Vinyl French-Thai Restaurant (10.00 - 23.00) Book'n Bed (11.00 - 22.00)

Supermarkeder:
Big-C (09.00 - 23.00) Taweekit Super Center (09.00 - 21.00) Makro (06.00 - 21.00)

Sykehus
Buriram Public Hospital. Moderne og godt sykehus som mange faranger foretrekker fremfor byens private sykehus.

Lege- og helsetjenester
Det finnes mange mindre legesentre i sentrum, inkludert øyelege, alternativ medisin, gynekologi osv.

(Pattaya Tidende utgave 8/2009 - 2. mai 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge