annonse:
2. mai 2009

Thai-grønnsaker i Norge med giftstoffer

Skrevet av 
Ferske grønnsaker som importeres til Norge fra Thailand og selges i innvandrerbutikker kan ha stort innhold av giftstoffer. 28 av 49 stikkprøver av grønnsaker fra Thailand tatt i 2008 inneholdt mer giftstoffer enn tillatt, opplyser seksjonssjef i Mattilsynet, Terje Røyneberg til NRK.

De produktene som ble tatt prøver av, og som har akutt helsefare, var en spesiell type aubergine, store bønnebelger, og blader fra en type kålvekst.

Nå har sju firmaer fått varsel fra Mattilsynet om å skjerpe importrutinene. Det er importøren selv som har ansvaret for at kundene ikke blir syke av maten de selger. Samtidig vurderer Mattilsynet importforbud for noen grønnsaker fra Thailand, og Røyneberg hevder at årsaken til mange av problemene er at Thailand bruker gamle og billige preparater i plantevernmidler.

I rettferdighetens navn må det nevnes at det ikke bare er varer fra Thailand som har stort innhold av giftstoffer. Prøver som ble tatt i EU i fjor viste at ni prosent av frukt og grønt inneholdt giftige stoffer. Mattilsynet råder nå forbrukerne først og fremst til å ikke kjøpe de tre grønnsakstypene som er importert fra Thailand.

Undersøkelser viser at mellom 20 og 50 prosent av plantevernmidler kan vaskes bort, men det er ikke sikkert at dette er tilstrekkelig. Kjennetegn på for mye inntak av plantevernmidler er svimmelhet og kvalme. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 8/2009 - 2. mai 2009)

 

Lest 1845 ganger

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3 – 1. mars:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

55 m2 i Bangsare
( / Leilighet selges)

noimage

32 m2 Pattaya
( / Leilighet til leie)

noimage

Isuzu MU-X
( / Til salgs)

noimage

Rolig 3-roms Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Rolig 3-roms Nordic Terrace

Flott leilighet på Jomtien
( / Leilighet til leie)

Flott leilighet på Jomtien