4. april 2009

Det begynner å løsne for norske eiendomsutviklere

Skrevet av 
Tre norske eiendomsutviklere i Pattaya har begynt å selge igjen etter en dyster vinter.

Giganett selger og leier ut leiligheter i flere View Talay-bygninger på Jomtien. Katrine Johansen har som markedsansvarlig stått for to salg den siste måneden, og tar det som et tegn på at eiendomsmarkedet er på bedringens vei. – Vi driver jevnt og trutt som før, selvsagt har vi merket at eiendomsmarkedet er dårligere, men til gjengjeld er leiemarkedet bare blitt bedre. – Vi har allerede mange bookinger for neste vinter, perioden rundt jul er så å si utsolgt, sier Johansen.
Giganett lover kjøperne at de skal formidle utleie av leiligheten i minst tre måneder hvert år. I praksis har de klart å leie ut minst halve året, men de liker ikke å love for mye.
Giganett sier at det er mulig å få 6-7 prosent avkastning via leieinntekter på en investering i en leilighet hos dem, og da er alle kostnader til leiefor-midling og service trukket fra. De selger leiligheter som ikke bare er ferdig bygd, men også ferdig innredet. Leilighetene har allerede utstedt skjøte i en utlendings navn, så her er mye av risikoen ved eiendomsinvestering eliminert i forkant. Prisnivået til Giganett kan virke høyt, men de selv mener ikke det. - Vi innreder leilighetene kun med kvalitetsvarer, og det blir ikke billigere om kjøperne skulle ta denne jobben selv, sier Johansen.

Tror ikke på prisnedgang
Geir Inge Stangeland som grunnla Giganett for snart seks år siden har allerede sikret seg leiligheter i View Talay 7, som bygges rett foran Jomtien Complex. - Til tross for forsinkelser med rettergang er bygget nå i rute, og vil bli ferdigstilt inneværende år, forteller Stangeland.
– 52 hjørneleiligheter gikk i løpet av første uken det var lagt ut til salg, sier Stangeland, som etter hvert har lært seg å være tidlig ute med å bestille View Talay-leiligheter.
- Tror du på fortsatt prisstigning på disse leilighetene?
- Det har vært en veldig god prisøkning de siste årene, rundt 20% pr år. Jeg vet ikke om det vil fortsette i like sterk grad, men jeg tror ikke på prisnedgang. I hvert fall ikke for eiendom med så god beliggenhet som disse leilighetene. Mer usentrale steder kan nok oppleve prisnedgang fremover.

Jubeluke i Viking Village
Vinteren har vært tung for grunder Øystein Landro i Viking Village også. Han hadde ikke hatt noe salg på flere måneder før han i forrige uke plutselig solgte tre enheter, ett hus og to leiligheter. – Vi merket for noen uker siden at interessen for boligkjøp plutselig tok seg opp, situasjonen ser lysere ut nå, sier Landro.
Viking Village ligger like øst for Pattaya, ved landemerket ”Krokodillefarmen”, som de fleste turister i Pattaya har besøkt. De arrangerte for to uker siden en tradisjonell thailandsk velsignelsesseremoni før oppstarten på Viking Village 2, som blir liggende på nabotomta til Viking Village.
Landro fokuserer på å holde hyggelige priser og selge hus og leiligheter med absolutt alt av møbler, kjøkken og inventar inkludert. – De utbyggerne her som ønsker mest mulig profitt på kortest mulig tid ødelegger for oss andre og gir Pattaya et rykte som et dyrt sted. Det er relativt rimelige å bygge her, og prisene bør avspeile dette, mener Landro, som nevner en del engelskmenn blant de som holder for høye priser
- Det første prosjektet har vært meget vellykket og det er nå kun ett usolgt hus der. Viking Village 2 blir bygd over samme lest, det blir 21 hus og 31 leiligheter. To hus og fem leiligheter er allerede solgt, kan Lando opplyse. Prisen starter på 2,1 millioner baht for leiligheter på 85 kvadratmeter.

Villa Norway tror det snur
Alex Tovsen er salgsansvarlig for Villa Norway på Pratamnak Hill. Han kan opplyse at de har omsatt to leiligheter den siste måneden. – Det er når alt ser som svartest ut at det som regel snur, sier Tovsen. – Det er tydelig lavere turisme og etterspørsel etter leiligheter nå enn tidligere, men vi tror at eiendomssalget vil ta seg litt opp igjen, ikke minst pga at kronen har styrket seg vesentlig i det siste. Samt at nå er resesjon og finanskrise to ord som er litt utbrukt og ikke gir frysninger på ryggen lenger. Det er fortsatt mange som ikke har mistet jobben og ikke tapt en formue på aksjer og som har lyst til å kjøpe bolig i Thailand. Men at det vil voere en lengre "rehabiliteringsperiode" frem til vi er tilbake der vi var for 1-2 år siden, det er vi klare over, opplyser Tovsen, som sier det ikke er noe i veien med leiemarkedet, pågangen er stor for å leie leilighet. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 7/2009 - 4. april 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge