Norske deltakere Norske deltakere foto: "Liberace"
21. mars 2009

Hash House Harriers på jungeltur hver mandag

Skrevet av 
Pattaya-avdelingen av verdensomspennende Hash House Harriers har nettopp fylt 25 år. Hundrevis av deltakere er hekta, inkludert et godt antall nordmenn.

AV: NICOLAI JOHANSEN

Hver mandag kvart over tre står det en gjeng med faranger og venter på en buss på Pattaya Second Road. Det er flest menn, men kvinner og barn deltar også. Alle aldre er representert. Pattaya Hash House Harriers har nytt reisemål hver uke, til et sted der deltakerne skal ut i skogen for å bli villedet gjennom en løype. Men det er ikke kun orientering i jungelen som står på programmet.
Denne gangen var åstedet Kaomaikaew National Park en mils kjøring øst for Pattaya. Etter at alle deltakerne var registrert ble det dannet en sirkel med de 88 fremmøtte rundt noen isblokker. Nybegynnere blir kalt "virgin" og vises frem i en innvielsesseremoni. Alle deltakere med litt fartstid har kallenavn.

Mange nordmenn
Det er mange norske deltakere i Pattaya Hash House Harriers, denne kvelden møtte det opp femten. Nordmennene har en egen klan, vi så få svensker og dansker.
- Det er det sosiale vennskapet som er noe å se fram til hver mandag, sier Anton Petersvik (77) som går under aliaset ”Sir Fester”. Han ble med for 15 år siden og har 703 løp bak seg. Man kan selv regne ut at det ikke er mange løp Petersvik har gått glipp av i løpet av disse årene, da det arrangeres i alt 52 løp pr år.
Det dreier seg ikke så mye om å komme først i mål her. Hver kan gå eller løpe i sitt eget tempo. De beste kan løpe som hunder som jager etter de utvalgte harer, men de fleste går.

På villspor
I hvert løp legger ”harene” ut så mange feilspor som mulig ved hjelp av papirstrimler. Hundene roper "On! On!" hver gang de ser et spor og det er dette sporet som skal lede dem til målet, dvs. tilbake til utgangspunktet.
En engelskmann kom først i mål, men få brydde seg om dette, man snakket heller om hvor interessant løpet var og roste harene som hadde lagt ut sporene.
Tidlig målgang ble registrert for nordmannen Ivar Opsahl. - Noen ganger handler det om flaks, det kommer an på om man har gjettet riktig vei eller ei, kan han fortelle.

Utmerkelse til nordmenn
Etter løpet begynner ritualene. Alle deltakerne står i en sirkel. De med over 500 løp, som Sir Fester, har egen stol. Grandmaster ”Free Willy” holdt først en liten oppsummering av dagens løp, og ga utmerkelser til de som har nådd visse krav. Norske Odd Job fikk tskjorte for å ha deltatt på 250 løp.
Etterpå kommer det alle har ventet på, nemlig avstraffing av de som brøt reglene om oppførsel og respekt. Om noen har kastet ting under løping eller oppført seg ufint så skal det straffes, men på en humoristisk måte.

Straff med is
Alle venter spent etter at de tre gigantiske isbitene og et kar fylt med isvann er lagt klar på asfalten. "Vi er vant med kaldere vann i Norge" ropte en nordmann.
Han ble straffet for slapp oppførsel under møtet. Han satt på lasteplanet på en bil mens de andre sto rundt sirkelen. Straffen var å trekke ned buksene og sitte på en av isblokkene.
Før man reiser seg fra isen blir det utdelt et glass øl til hver og de som står i sirkel synger "Drink it Down, Down, Down".
Etter at møtet er over kan man velge å forsette kvelden på en utvalgt restaurant eller dra hjem til familien.

Lange tradisjoner

Hash House Harriers går tilbake til den gamle britiske kolonien i Malaysia i 1938, hvor offiserene hadde fritids-problemer.

Denne unke tradisjonen har vakt mye oppmerksomhet og er blitt et internasjonalt fenomen. I dag finnes det Hash House Harriers i alle deler i verden. I Norge finnes det i dag løp både i Oslo og Kristiansand.

Det er en opplevelse å se hva en mandagskveld kan tilby for 350 baht, eventuelt 200 baht for kvinner og 50 baht for barn. Man får med seg løping, prat, øl, mat og underholdningen. Tradisjonen tas veldig høytidelig, og merkelige skikker opprettholdes. Dersom man har kjøpt seg nye sko, skal det drikkes øl fra skoene før de brukes.

Det holdes også løp på andre ukedager der løypene er lengre og vanskeligere. Første og tredje søndag i måneden holdes det jungelløp, andre lørdag er det Pattaya Bush, mens siste torsdag i måneden er det tid for Pattaya Dirt Road. Hash House Harriers har forskjellig preg i ulike land. Enkelte steder er det mest lokale deltakere og de løper i byen. I Pattaya er mange nasjoner representert og de drar fordel av den fine naturen og arrangere løpene utenfor allfarvei. På mandagen som er nærmest 17. mai er det spesialløp for nordmenn.

(Pattaya Tidende utgave 6/2009 - 21. mars 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge