7. mars 2009

Ny bok om eldre menn i Pattaya

Skrevet av 
Preben Z. Møller har med boken Deflora gjort et forsøk på å forklare de psykiske prosessene som får en eldre mann til å leve med seg selv, etter at han på ferietur til Pattaya kaster seg ut i hodestups forelskelse og seksuell forlystelse med en ung thailandsk gledespike.

AV: ASGEIR EIDE-OLSEN

Temaet er interessant og Preben Møller har valgt en spesiell form på romanen for å få frem sitt budskap. Boken er i hovedsak opptatt med det som foregår inne i hodet på hovedpersonen underveis. Dette gir romanen et todelt preg. På den ene siden blir det en psykologisk reise inn i hovedpersonens indre, men dernest gjør forfatteren en del av hovedpersonens vurderinger til allmenngyldige sannheter. Sånn sett fremstår Deflora både som en roman og en debattbok.

Kvinner, posisjon og status
Hovedpersonens tanker om tilhørighet, eller mangel på tilhørighet i det urbane intellektuelle miljø i Oslo er innledningsvis et bærende element. Hovedpersonen kan beskrives som en eldre skribent/journalist/ forfatter som tydelig er på hell. Om han fortsatt leverer tekster til avisenes redaksjoner og han fremdeles har en posisjon å ivareta, så er det åpenbart at han ikke lenger strekker til som mann og menneske. Spesielt blir dette tydelig gjennom utmalende kapitler om hvordan han kommer til kort i jakten på kvinnelige sexpartnere.
Rasjonaliseringen omkring hvorfor det blir slik munner ut i forakt for norske kvinners måte å bruke sex som valuta til å oppnå posisjon og status. Samtidig erkjenner hovedpersonen at hans tid er i ferd med å renne ut og at han ikke lenger er attråverdig for dem han selv ønsker seg sex med.

Den onde sirkel
Kvinnen han elsker må han forlate, også det på grunn av seksuell frustrasjon. Etter hvert som hun blir eldre er det ikke lenger mulig for ham å opprettholde lysten og begjæret. Hun er ikke ”deilig” lenger og pasjonen slukner, selv om han har inderlige følelser for henne fremdeles. Hans ønske om å tilfredstille blir det altoppslukende og frykten for å ikke lykkes slutter den onde sirkelen. Han blir impotent, men det er først etter en ørkesløs periode på viagra at han innser at det er fåfengt å fortsette.

Udannede nordmenn
Det er da på tide å dra til Pattaya. Han tar det forsiktig først. Leier seg en scooter og treffer noen arbeiderklassegutter fra Norge som også er på tur. De leser ikke engang bøker! Hovedpersonen sliter med sine egne og andres fordommer både i forhold til udannede nordmenn og thailandske prostituerte, men han kaster seg etter hvert uti på stadig dypere vann. Etter en stund går det som leseren kan forutse - han forelsker seg i en ung jente som ’ikke er som de andre’. Når dette skjer tar boken en ny vending.

’Hun er annerledes’
Psykologisk foregår to ting – hjernen hans arbeider jevnt og trutt med å distansere sin utkårede fra alle andre thailandske gledespiker - hun er annerledes, og hans beskytterinstinkt og ønske om å elske henne vokser i takt med håpet om at hun skal elske ham tilbake. Han opplever en ny seksuell vår, men strever når han skal forklare for seg selv hvordan dette er bra for henne. Han slår seg til ro med at buddhistisk selvoppofrelse sikkert gjør deres seksuelle samkvem rett og riktig også for henne. Alle pengene han gir henne underveis fortrenger han betydningen av.

Stereotypisk bilde
Møller tegner et utradisjonelt, men likefullt endimensjonalt bilde av en taper og gir næring til stereotypien av den norske mann som drar på ferie til Pattaya på egen hånd.
Taperens forklaringsmodell er interessant nok, men i virkelighetens verden er stereotypen kun av akademisk interesse, og knapt nok det. Forfatteren tar oss med på en mørk, trist og nedstemt reise, og jeg undres om han gjør det for å tekkes det samme miljø som hovedpersonen i boka engstet seg sånn for reaksjoner fra?
Som roman faller Deflora litt igjennom, den er for enkel i fremstillingen av taperen på tur og tilsvarende er den for tekkelig ukorrekt i forhold til hovedpersonens oppfatning av norske kvinners seksualitet. Men boken er et ypperlig utgangspunkt for debatt, det være seg om norske kvinner, om seksualitetens grep om kjønnsdebatten eller om gamle griser av ulike avskygninger.

BOKANMELDELSE:

Preben Z. Møller (født 6. juli 1975) er en norsk samfunnsdebattant og forfatter. Han er utdannet master i sosiologi ved Universitetet i Oslo, og skapte debatt med sin første bokutgivelse ‘Pen søker trygg. Hvordan kvinner undertrykker menn’. I sin nye roman ‘Deflora‘ fortsetter han i samme spor, og tesen er fortsatt at kvinner som er født i kvinnefrigjøringens gullalder undertrykker menn, og at kvinnene velger partnere som kan sikre dem materielt.
Tittel: Deflora
ForfatterP: reben Z. Møller
Pris: 329 kroner
Sideantall: 208
Utgivelsesår:2009
Forlag: Aschehoug

(Pattaya Tidende utgave 5/2009 - 7. mars 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge