21. februar 2009

Thailand kjøper mer norsk fisk

Skrevet av 
Thailand importerte i fjor 12.260 tonn norsk sjømat til en verdi av 307 millioner kroner. Dette utgjorde en økning på 22% fra året før. Store selskaper som Findus foredler også norsk laks og ørret her.

Laks er den viktigste eksportartikkelen. Regnes alle lakseprodukter som ble eksportert fra Norge til Thailand om til rund vekt, dvs. fersk usløyd laks, viser det at 7.763 tonn norsk laks i fjor forlot Norge med Thailand som mål. I tillegg kom 4.044 tonn ørret i rund vekt. Det betyr at samlet eksport av laksefisk var på 11.807 tonn. Disse store tallene til tross, Thailand utgjør mindre enn en prosent av verdien på den norske eksporten.
Det er ikke bare Norge som eksporterer laks og ørret til Thailand. Mye av laksen som selges i store matkjeder som Carrefour og Lotus kommer fra Chile. Siden Thailand i første rekke importerer frossen fisk, er Chile svært konkurransedyktig i dette markedet.

Foredles i Samut Prakan
Norsk statistikk oppgir ikke hvor mye laks og ørret som blir importert fra Thailand årlig, men det er rimelig å anta at det kommer inn 2- 3.000 tonn med lakse- og ørretprodukter. Det er billigere for Findus å sende frossen norsk laks og ørret til sin fabrikk i Samut Prakan tre mil sør for Bangkok og foredle fisken der, enn å gjøre det i Norge. Det er flere årsaker til det. Lavere kostnader til arbeidskraft er bare en. Siden Findus eksporterer til store deler av verden har de sentralisert produksjon av ulike produkter til ulike fabrikker. Findus fiskefingre lages eksempelvis i Frankrike, mens torsk og sei pakkes i Kina.

Ørret går som laks
Lotus og Carrefour har ikke lært å skille mellom ørret og laks. For de som ønsker å vite hva de kjøper er det, finnes det noe enkle retningslinjer: Hvis det dreier seg om hel fisk så ser du på hjellelokkene og langs sidelinjen som går nedover på hver side av fisken. Er det antydning av rødfarge, så er det ørret. Laksen kjennetegnes med at den er blank, i tillegg har den få prikker på gjellelokk og under sidelinjen. Når dette er sagt, så må det legges til at ørret av mange regnes som en finere matfisk enn laks. Det skyldes at den er mindre grov i kjøttet. I Thailand er den nok også lettere å selge siden den normalt er sterke rød i fargen enn laksen.

Vill eller oppdrettet
Noen mener at vill fisk er bedre enn oppdrettsfisken. Faktum er at svært lite vill laks importeres til Thailand. Det som importeres er pukkellaks, en art som brukes til hermetikk. Noe blir frosset og solgt i porsjonspakninger. Men norsk og chilensk oppdrettslaks er atskillig bedre både i smak og konsistens. Det finnes mange som påstår at de klarer å skille mellom vill og oppdrettet laks når de spiser denne. Forskning har vist at det motsatte er tilfelle.

Makrell konkurreres ut
En annen norsk fisk som kommer i store mengder til Thailand er makrell. For noen år siden ble det et enkelt år importert over 7.000 tonn. Siden har konkurranse fra billigere stillehavsmakrell med opprinnelse i Japan og Sør-Korea tatt over mye av markedet. Det er nå fallende fangster av stillehavsmakrell, menøkende fangster av atlantisk makrell. Men samtidig har prisene økt kraftig. Det blir derfor interessant å se om norske eksportører klarer å selge like mye makrell til Thailand i år som i fjor da det ble solgt 1.836 tonn til Thailand. (tee)

(Pattaya Tidende utgave 4/2009 - 21. februar 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge