7. februar 2009

Nye koster på Sjømannskirken

Skrevet av 
Pattaya har fått en ny prest som skal forsterke staben på Sjømannskirken nå i høysesongen. Og det er ingen hvem-som-helst som har dukket opp.

Ekteparet Solveig og Arne Svilosen kom 18. januar til Pattaya og skal være her i to måneder. Prosten skal avlaste sjømannsprest Lars Haugan, og blir med på de vanlige rutinene, som blant annet er sykehusbesøk, barbesøk hver fredag, vielser av nordmenn rundt om i Thailand og barnedåp. Solveig Svilosen går inn i turnus sammen med de andre ansatte.
- Er det noen store forskjeller på å jobbe med nordmenn her mot for i Norge?
- Folk her har litt bedre tid enn hjemme, det gir god tid til å prate. Og vi må si at vi er blitt veldig godt mottatt her.

Fra sogneprest til oberst
Arne Svilosen er fra Lillehammer. Han var sogneprest i Jørundfjord i ti år, deretter på Lillehammer i ti år. De siste 5 årene av karrieren, frem til pensjoneringen 1. april 2008, var han feltprest i Forsvaret. Tittelen høres kanskje litt ordinær ut, men Svilosen hadde oberst grad og var sjef for drøyt 60 personer. Han fikk også med seg Forsvaret Høyskole på vegen, noe han er meget glad for i dag. – Et meget interessant studium, sier Svilosen, som jamfør Forsvarets regler måtte pensjonere seg ved fylte 60 år. Men det var ingen planer om å late seg av den grunn. Svilosen har hatt vikariater som prest på Lillehammer siste året. Og da denne muligheten til å komme til Pattaya bød seg var ekteparet ikke vanskelig å be. – Vi giftet bort vårt tredje og siste barn en uke før vi kom nedover, så nå er det fritt frem for oss, sier han med et smil.
Vi fikk ikke snakket så mye med Solveig Svilosen. Hun er ansatt i vikariet på Sjømannskirken akkurat som mannen, og var travelt opptatt med samtale med gjester og servering av vafler.

Spaltist
I tillegg til prestegjerningen er Svilosen også spaltist. Han har i en årrekke hatt en ukentlig spalte i avisa Gudbrandsdølen Dagningen på Lillehammer, det er faktisk blitt over 700 av disse betenkningene fra den tidligere sogneprestens side. Det er en vitebegjærig og nysgjerrig prest som vikarierer i Pattaya nå. Man skal være det når man etter fylte 55 år starter høyskolestudium. Og vi innrømmer at journalisten ble vel så godt intervjuet som intervjuobjektet selv. Svilosen var meget nysgjerrig på ulike aspekter ved thailandsk kultur og samfunn, og man kan jo ikke annet enn å svare når sognepresten/obersten spør!

Hærsjefens makt
Spesielt de siste tiders politiske uro opptar Svilosen, og at det faktisk er hærsjefen i Thailand som sitter og forteller hvem som kan og ikke kan styre landet. – Jeg kjenner den norske hærsjefen godt, og skulle gjerne sett hans reaksjon til dette. Svilosen har besøkt mange sjømannskirker rundt om i verden. Når det gjelder erfaring fra Sørøst-Asia så har han vært i Singapore og Malaysia, men aldri tidligere i Thailand.
- Hva er særegent med kirken her i Pattaya?
- Pattaya har jo et liberalt liv, sier Svilosen diplomatisk. – Og det er jo heller ikke altfor mange sjømenn her

Mange vielser
Det som det imidlertid er mye av, er vielser. I fjor var det 106 norske par som viet seg i Thailand, og Sjømannskirken forsøker å stille opp når de er ønsket. Dette gjelder for øvrig kun når det er to norske statsborgere som vier seg, og de fleste av disse vielsene skjer på strendene rundt om i Thailand, ikke veldig mye i Pattaya, men gjerne i Sør-Thailand. Det blir derfor mye reising, spesielt i høysesongen, og derfor er det også at Sjømannsprest Haugen trenger hjelp. Kirken tar betalt for denne tjenesten og reiseutgiftene, det eksisterer ikke noen form for offentlig støtte til slike vielser.
- Dere liker dere jo allerede godt her, kanskje dere kommer tilbake neste vinter, spør vi.
- Ja, vi ser ikke bort fra at det kan bli en ny tur, avslutter Svilosen. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 3/2009 - 7. februar 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge