Torgrim Viken Torgrim Viken foto: Dag A. Ekeberg
2. juli 2012

Drømmejobben - hotellsjef i Krabi

Skrevet av 

Mange ungdommer drømmer om å jobbe i Thailand. Da burde de gjøre som Torgrim Viken og studere på Ecole hôtelière de Lausanne i Sveits først. Viken er første utenlandske sjef ved Vogue Resort & Spa i Ao Nang, og det mangler ikke på utfordringer.

AV: DAG A. EKEBERG

Vogue Resort & Spa i Ao Nang er et hotell i det som tidligere het Amari-gruppen, som nå har skiftet navn til Onyx Hospitality-gruppen. De ligger tsunamifritt til på oversiden av hovedvegen ned til Ao Nang Beach, kun noen minutters gange fra stranden. Når du sjekker inn i resepsjonen vil du mest sannsynlig treffe daglig leder selv, og det er ingen andre enn nordmannen Torgrim Viken (32) fra Tromsø. Hvordan har han så havnet her?

Torgrim Viken gjorde helomvending midt i tjueårene. Etter 5,5 år i den norske marinen dro han til Sveits og startet på en 4,5 år lang utdannelse i hotelledelse ved Ecole hôtelière de Lausanne i Sveits, som har drevet undervisning i faget siden 1893. Utdannelsen inkluderte også to perioder med internship, som ble tilbrakt i Sveits og England. Den første jobben til Viken var for et hotell i Landmark-gruppen, som for øvrig også finnes i Bangkok. Da det ble ledig en jobb som Food & Beverage Coordinator ved Sheratons 5-stjerners hotell i Klong Moang rett nord for Ao Nang i Krabi, slo han til og gjorde Thailand til sitt nye hjemland. Viken har ingen familie, og kan derfor reise fritt. En thailandsk samboer har han imidlertid fått seg her. Hun er fra Nakhon Si Thammarat, og er altså en ekte sør-thai, med tilhørende dialekt som forvirrer Torgrim Viken når han studerer thailandsk språk for tiden.

Headhuntet av Amari

Viken kom til Thailand i februar 2010. I oktober samme år ble han headhuntet til Vogue Resort & Spa i Ao Nang, et middels stort hotell med 78 rom. Dette hotellet var nettopp blitt innlemmet i Onyx Hospitality-gruppen, og de trengte en daglig leder med hotellerfaring og skandinaviske språkkunnskaper. Viken passet ypperlig inn. Onyx Hospitality-gruppen satser også utover Thailands grenser, blant annet i India og Kina. De er eid av firmaet Ital-Thai, som er kjent som et mektig firma innen konstruksjonsvirksomhet i Thailand.

Det skader ikke å ha sin utdannelse fra Lausanne når man søker jobb i hotellnæringen. Viken forteller:

- Det er et meget stort nettverk av alumni rundt om i verden. Faktisk er Bangkok et av stedene med størst tetthet av Lausanne-utdannede i hotelledelsen ved de største hotellene.

[ annonse ]

Utfordring å lede thaier

Vogue i Ao Nang åpnet dørene i 2000. De hadde aldri hatt noen vestlige folk i ledelsen da Viken kom inn som daglig leder. - Det var en utfordring, sier han. Thaiene må ledes på en annen måte enn vestlige. De er vant til å overlate det meste av tankevirksomhet og avgjørelser til sjefen. Jeg er opptatt av at de ansatte skal ha mer innflytelse og føle at deres ideer spiller en rolle.

Viken har allerede gjort mange endringer ved hotellet. Han har fått laget ny resepsjon og delvis nytt parkanlegg.

Gratis wifi et must

En viktig avgjørelse ble tatt i fjor høst. Da ble det bestemt å investere i nytt wifi-anlegg, og samtidig gjøre bruken gratis for gjestene. - Det var veldig tungt å overbevise eierne om dette, sier Viken. - Tidligere tok vi betalt for wifi-bruk. Så ikke bare måtte de investere mye penger, men gikk i tillegg glipp av en inntektskilde. Men det var absolutt nødvendig. Mange av våre kunder finner oss via hotellsider på web, og et av hovedkriteriene folk ser etter er gratis wifi på rommene. Uten dette ville vi ha tapt konkurransen.

- Er det mye jobb å drive et hotell?

- Ja, du aner ikke. Det er så mange detaljer som må følges opp, og jeg forsøker å se muligheter til forbedringer hele tiden. Vi har ca. 100 ansatte her som jeg er ansvarlig for. Hovedfokuset er uansett gjestene, og jeg forsøker å hilse på alle som bor på hotellet vårt, fortrinnsvis når de sjekker inn.

Arbeidsdagen til Viken starter kl. 7 om morgenen og han går hjem i 19-20-tiden. Det første året i jobben bodde han på hotellet, men nå har han en leilighet for seg selv. - Det ble for mye med 24 timer på jobben, sier han med et smil, - det er godt å kunne gå hjem etter en lang arbeidsdag.

Billig i lavsesongen

I Krabi er det en veldig markert høysesong og en veldig stille lavsesong. Absolutt høyest er perioden 20. desember til 15. januar. Da må man bestille rom måneder i forveien for å ha sjanse til booking. Resten av høysesongen er det også en fordel å bestille i god tid. Fra midten av mars begynner det å roe seg ned, og etter songkran er det temmelig stille. Hoteller har mange thailandske gjester under songkran, så det forlenger høysesongen litt.

- Hvordan varierer prisene mellom lav- og høysesong?

- Avhengig av type rom så ligger prisene i høysesongen på 4-7000 baht pr natt. I lavsesongen kan man få rom helt ned i 1800 baht pr natt.

- Vi har lagt merke til at noen hoteller har dyrere priser hvis man henvender seg direkte til dem, og at det derfor lønner seg å bestille via hotellwebsider som agoda.com. Hvordan er det hos dere?

- Hos oss får du den gunstigste prisen hvis du bestiller direkte via vår egen webside, forteller Viken. - Jeg kan rett og slett ikke forstå de hotellene som har billigere priser via andres websider. Det henger ikke på greip. For de må jo i tillegg betale provisjon for gjestene de får via disse sidene.

Viken forteller at Vogue pleier å tilby ulike pakkeløsninger via sin egen webside som ikke finnes via kjente hotellwebsider. For eksempel kan man inkludere transport til og fra flyplass, utflukter, massasje etc. Pakkene har navn som Romance Package og Getaway Package. For Vogues vedkommende er hotels.com mest vanlig for amerikanske kunder, expedia.com mest for europeere og agoda.com for asiater.

Ferskt brød til skandinaver

- Vi har hørt at det er mange skandinaver i Ao Nang, stemmer det?

- Ja, absolutt. I høysesongen har vi ca. 70 prosent skandinaviske gjester her, sier Viken med et smil. Det er fleste svensker og finner, med nordmenn som nummer tre. Vogue har da også tilpasset seg skandinaver, spesielt når det gjelder frokosten. I tillegg til standard frokostinnslag som finnes på alle internasjonale hoteller har de 4-5 ulike typer ferskt brød i tillegg til de sedvanlige loffskivene. Dette setter skandinaver stor pris på.

Flyplassen i Krabi er viktig for kundegrunnlaget. Finnair og TUI flyr direkte på Krabi. Når det gjelder lavsesongen spesielt, så lever hotellet godt av gjester fra Singapore og Malaysia. Tiger Air i Singapore har daglige flyvninger til Krabi, og det har også Air Asia fra Kuala Lumpur.

- Det ligger vel i bransjens natur at man skifter arbeidsgiver ganske ofte, spør vi.

- Ja, det er naturlig. Men jeg blir nok her på dette hotellet i hvert fall en høysesong til.

- Hvor går veien etter det? Blir du værende i Thailand?

- Jeg liker meg veldig godt her, har samboer og driver og lærer meg språket. Jeg blir gjerne værende i Thailand, men vil nok forsøke meg på et større sted neste gang. Ao Nang mangler en del tilbud til oss vestlige som er fastboende. For eksempel kino, antyder Viken. Han mener at Bangkok eller Pattaya kan ligge i løypa i hotellkarrieren fremover.

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge