2. juli 2012

Leserinnlegg: ‘Hundre ganger større pensjon’

Skrevet av 

Til  redaktøren. Takk for en informativ avis. Dette er vedrørende din lederartikkel 1. mars med overskrift ‘100 ganger større pensjon’, som var skrevet til ettertanke for norske pensjonister i Thailand.

Der sier du at nordmenn har 100 ganger større ‘pensjon’ enn thaier, og det etter at det er trukket 15 prosent kildeskatt. Dette kan i mange tilfelle være riktig, men det er også en sannhet med modifikasjoner, noe som kanskje kunne ha kommet bedre fram, for å unngå at folk i Norge misforstår.

Her i Thailand er det riktig nok mange flere enn i Norge som er lutfattige tiggere og lever på sultegrensen, og det sosiale systemet er vidt forskjellig fra hva vi nordmenn er vant til. Myndighetene her tar seg ofte svært dårlig av de gamle; rent bortsett fra at de nå har så godt som gratis medisiner, lege og sykehus, samt at de stort sett  ikke blir avkrevet selvangivelse. Men penger til å leve for når de er gamle (i tillegg til den inntekten de ofte får, skattefritt, fra sine egne marker og småjobber) får thaiene - som dere skriver i en artikkel - ofte av sine barn, istedenfor av Staten som i Norge.

Dette burde imidlertid ikke være noen grunn til å vurdere å redusere levestandarden til gamle, syke nordmenn, som har fulgt alle lover og retningslinjer, og emigrert hit i god tro, FØR norske myndigheter begynte å endre regelverket til det ugjenkjennelige.

Nordmenn er vant til en helt annen levestandard enn thaier og vi kan ikke leve under slike forhold som majoriteten av thaier gjør! Nordmenn har også helt andre rutiner vedrørende f.eks. renslighet, helse, matvarer - og ikke minst forsikring - enn thaiene , det er noe alle her vet.

Ingen burde ha rett til å frata oss denne levestandarden ytterligere, fordi om vi blir gamle og syke og avhengige av den opparbeidede trygden vi var forespeilet. Og fordi om vi er en svak gruppe, som er lett å ‘ta’, for å referere Sigbjørn Johnsen. Uføre-/alderstrygden til thaier og nordmenn kan rett og slett ikke sidestilles!

Mange av de thaiene som har planlagt livet og skaffet seg en bra jobb, har opparbeidet seg en bra pensjon fra Staten. Det synes imidlertid for meg som om nordmenn generelt sett er flinkere til å tenke på fremtiden.

Vi gamle har mange påkjenninger og store ekstrautgifter ved å bo i Thailand. De fleste av oss TRENGER den pensjonen vi får. Vi lever et sparsommelig liv, uten sløsing. Nå må vi (etter pålegg fra norske myndigheter) også betale skatt til Thailand, uten å få noen av de fordelene som thaiene har; f.eks. fradrag for uførhet. Dette er noe du burde satse mer på å få fram, og derved spille på lag med dine gamle, syke landsmenn som nå sliter her.

[ annonse ]

Ingen er tjent med at myndighetene i Norge gis inntrykk av at vår pensjon er unødvendig høy. Dette til din ettertanke.

Tankefull hilsen fra Gunders, født 1947

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge