2. juli 2012

Setter fokus på thai-norske barn

Skrevet av 

Sjømannskirken er klar til å starte sitt prosjekt ’Thai-norske barn i fokus’, med Astrid Veum Mydland som prosjektleder. Budsjettet er nå oppe i 900.000 kroner.

AV: TERJE ENGØ

Sjømannskirken fikk i vinter 700.000 kroner fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til å foreta en kartlegging av omsorgssituasjonen til thai-norske barn. Nå har kirken selv stilt 200.000 kroner ekstra til rådighet, slik at totalsummen blir 900.000 kroner.

Astrid Veum Mydland er av Sjømannskirken ansatt som prosjektleder, og prosjektet har fått navnet ’Thai-norske barn i fokus’. Dette opplyses i en henvendelse fra Mydland til Barne- og Ungdomsdirektoratet.

Fem år i Thailand

Mydland  har bakgrunn som sosionom innen barnevernstjenesten, men har de siste fem årene bodd i Thailand og jobbet med sosialt arbeid innenfor den lutherske kirken. Hun har kjennskap til kulturelle og sosiale utfordringer i Thailand, samt at hun snakker thai. I tillegg til sosionomutdanningen har hun utdannet seg som Marte Meo-terapeut og studert ’etnisitet og barnevern’.

I henvendelsen til Barne- og Ungdomsdirektoratet søker Mydland også kontakt med fagpersoner som hun kan støtte seg til med hensyn til metoder, personvern, empiri og generelle faglige råd.

Etterlyser fagpersoner

[ annonse ]

Astrid Veum Mydland etterlyser personer som er flinke på kultursensitivitet og tilpasning. Til Thailands Tidende sier hun:

- Jeg trenger fagpersoner som har erfaring med å kartlegge sosiale problemer på samfunnsnivå. Det mest ideelle er å få en person som har samfunnsfaglig bakgrunn og en som har barnevernsfaglig bakgrunn på et høyere nivå. Det er mulig at det burde vært med en jurist i referansegruppen også.

Referansegruppe

Prosjektet ’Thai-norske barn i fokus’ ønsker å ha fem personer i en referansegruppe som representerer ulike fagbakgrunner. Mydland sier:

- Det er nå avklart at generalsekretær og utenlandsleder i Sjømannskirken skal være med. Vi er også veldig glade for at psykolog Øyvind Kvello har sagt seg villig til å være med i referansegruppen. Vi jobber for å finne en person med juridisk kompetanse og muligens også noen med samfunnsfaglig kompetanse.

Referansegruppen skal være med å kvalitetssikre prosjektet. I tillegg ønsker Mydland å knytte opp til seg fagpersoner og veiledere med ulik yrkesbakgrunn som hun kan ringe til når hun står fast og ikke kommer i videre, og som kan hjelpe henne til å se ting fra andre vinkler.

Stigmatisering?

Det har blant noen nordmenn vært ropt et varsku mot prosjektet. Thailands Tidende hadde i mars i år et intervju med Tor Oskar Jørgensen ved Baan Sabaijai i That Phanom, som på vegne av en gruppe nordmenn i Nordøst-Thailand ba om at familier med thai-norske barn ikke stigmatiseres som utøvere av omsorgssvikt på grunn av dette.

Jørgensen spurte også om det vil bli sett på problemstillingene rundt barnebidrag:

- Hvis et barn fødes som ‘uønsket’ i Norge kan barnemoren levere en søknad om barnebidrag via offentlige myndigheter som bidragsfogd. Hvordan forholder dette seg med barnebidrag til norske barn i Thailand der far ikke betaler barnebidrag til sitt barn? Kan den thailandske mor gjøre det samme? Og vil det tilrettelegges for at thailandske alenemødre skal bli gjort oppmerksom på dette forholdet?

Ikke forskudd på barnebidrag

På NAVs websider opplyses det at barn med en norsk forelder har krav på barnebidrag selv om barnet f. eks. bor i Thailand. Bidraget fastsettes normalt ved skjønn eller dom fra landet hvor barnet bor. Men forskudd på barnebidrag der far ikke betaler vil ikke bli betalt slik som for barn bosatt i Norge.

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge