Jomtien Beach i Pattaya Jomtien Beach i Pattaya foto: Dag A. Ekeberg
2. juli 2012

Pattaya blir størst i Thailand i år

Skrevet av 

Byen vil passere 8 millioner hotellgjester i år. Thaier, kinesere og russere står for den største økningen.

AV: DAG A. EKEBERG

Et konsulentfirma i hotellbransjen, C9 Hotelworks, sier at Pattaya i år for første gang vil bli Thailands største turistdestinasjonen - Bangkok ikke medregnet - når man teller antall hotelldøgn. Det Phuket-baserte firmaet, grunnlagt i 2003, ga midt i juni ut en rapport hvor prognosene for inneværende år tyder på at hotellnæringen i Pattaya i år kan regne med drøyt 8 millioner gjester. I fjor var gjennomsnittlig belegg på hotellene i byen 66 prosent. Det var en økning på 9 prosent fra 2010, og hele 17 prosent fra 2009.

Direktør i C9 Hotelworks Bill Barnett sier som kommentar til rapporten at det er fire årsaker til de gode tallene for Pattaya: God infrastruktur, økende antall besøkende thaier, store hotellkjeders inntog og en endret oppfatning av byen blant folk flest.

Med ‘god infrastruktur’ mener Barnett at det er lett adkomst på motorveier til Pattaya fra hovedflyplassen og fra hovedstaden.

Bildet endres

Thaiene selv er den største gruppen av hotellgjester i Pattaya. De utgjør omtrent 25 prosent av totalen. Dette er et marked som har utviklet seg raskt de siste årene, ettersom det har vokst frem en stor og velstående thailandsk middelklasse.

[ annonse ]

To andre land som har økt sterkt er Russland og Kina. Til sammen utgjør thaier, russere og kinesere 60 prosent av alle besøkende til Pattaya, sa Barnett til Bangkok Post nylig.

Også lokalflyplassen U-tapao i Sattahip har opplevd en sterk økning. Antall passasjerer økte med 39 prosent fra 2010 til 2011.

C9 Hotelvorks sier at Pattaya nå definitivt er blitt det største utfluktsmålet for Bangkok-folk i helgene.

Eiendomsmarkedet øker

Bill Barnett sier at Pattaya nå også er landets nest største eiendomsmarked etter Bangkok. Mye av økningen skyldes at det stadig bygges flere industriområder i Chonburi og naboprovinsen Rayong, og at ledelsen i store internasjonale firmaer ofte velger å bosette seg i - eller i nærheten av - Pattaya for å ha adgang til en vestlig livsstil.

Etter flommen i Bangkok i fjor høst ser det ut til at trenden bare øker fremover. Allerede er det flere firmaer som flytter ut av Bangkok. Noen flytter nordover mot Korat, mens mange flytter østover mot Chonburi og Rayong. Store industriområder står klare til å utvide og ta imot industriproduksjon. Bildeler utgjør en viktig del av markedet, men slett ikke hele.

Også hotellnæringen nyter godt av industrien. Holiday Inn i Pattaya rapporterer at hele 60 prosent av gjestene deres er forretningsfolk som bor på firmaregning.

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge