2. august 2012

Kronekursene har falt et helt år

Skrevet av 

 

Skandinaviske valutaer har sakte men sikkert blitt svekket mot thailandske baht siden i fjor sommer.

Både i oktober i fjor og mars i år så det ut som om kronene skulle hente seg inn. Men det har bare vært kort-varige avbrudd i den jevne svekkelsen.

Danske kroner har blitt kraftigere svekket enn den norske. I juni var danske kroner i snitt verdt 5,33 baht, mens norske var verdt 5,25 baht. Altså kun åtte satang forskjell. Går en tilbake halvannet år, til januar 2011, så var forskjellen 24 satang.

Lite tyder på at norske kroner skal styrke seg nevneverdig mot baht i nær fremtid.  Det hersker fortsatt svært mye usikkerhet rundt euroen og den økonomiske situasjonen i Europa. Dette drar norske kroner ned i Asia, hvor Norge i stor grad blir sett på som svært integrert i den europeiske økonomien. Jokeren blir Norges Bank. Setter de opp renten vil kronen styrkes mot alle valutaer. Men en økning på 0,25 prosentpoeng vil ikke gi noen voldsom økning mot baht.

Krisers påvirkning

Da den asiatiske finanskrisen rammet i 1997, var det starten på et valutaeventyr for skandinaver bosatt i Thailand. I juni 1997 var en krone ikke verd mer enn 3,35 baht. Så slo krisen inn for fullt og like over nyåret i 1998 steg norske kroner til rett opp under sju baht. Siden falt den tilbake, men har aldri nærmet seg det lave nivået fra tiden før den asiatiske finanskrisen.

Den globale finanskrisen i 2008 og 2009 ga også utslag. men ikke like dramatiske. Nå er det en krise med EU. Norske finanser er lite påvirket og kronen er knallsterk mot både euro og dollar. Det samme er baht.

[ annonse ]

Den europeiske krisen er alvorlig for kinesisk økonomi, samtidig som kinesisk økonomi er av avgjørende betydning for Thailand. I fjor eks-porterte Thailand varer til en verdi av 826 milliarder baht til Kina. Til sammenligning ble det eksportert for 659 milliarder til USA og 725 milliarder til Japan. Dette er de tre viktigste eksportmarkedene for Thailand.

Thailand kan få problemer

Det er tydelige tegn på at veksten i den kinesiske økonomien avtar, overraskende raskt mener mange økonomer. Det skyldes fall i eksport og fall i veksten i innenlandsk forbruk. En svekking av eksporten til Kina og til de kriserammede europeiske landene kan bety at Thailand får et økende handelsunderskudd mot Kina. Det betyr igjen at thailandske baht må selges for å skaffe valuta til å betale for importvarer. Desto mer baht som selges desto mer vil kursen falle.

Thailand og Norge har det til felles at de er land med lav arbeidsledighet, samtidig som de er store råvareeksportører. Norge eksporterer olje, gass, fisk og en del industriprodukter som aluminium og gjødsel. Thailand eksporterer ris, stivelse, sukker, sjømat, gummi og en rekke andre produkter. Disse produktene er i større grad påvirket av konjunkturene i andre land enn hva olje og gass er. Thailand har heller ikke noe stort oljefinansiert pensjonsfond å lene seg mot. Det er derfor sannsynlig at redusert økonomisk aktivitet Kina og i deler av EU fremover vil kunne styrke norske kroner mot baht. Denne styrkingen vil også kunne komme mot svenske og danske kroner.

(Thailands Tidende utgave 6/2012 - 1. august 2012)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge