2. august 2012

Kundene lures av søkemotorene

Skrevet av 

Det er et fåtall aktører som eier de største reisesidene på nett. Konkurransen er derfor ikke alltid reell, og prisene heller ikke så lave som de kunne vært.

Ved første øyekast kan det virke som om nettsteder som Kelkoo.com og Finn.no har økt konkurransen og derved bidratt til lavere flypriser. Stadig flere reisende går på nettet når de skal finne billetter. Men mye av konkurransen kan være på kanten til lureri. Noen få selskaper eier og drifter mange av reisebyråene på nett. Da kan en spør om konkurransen er reell.

Felles adresse og styre

De ”norske” nettbyråene Supersaver og Travelpartner er eid og styrt av de samme personene. De har felles adresse og felles styre og daglig leder. Samme personer styrer og drifter også selskapet Marco Polo Travel A/S.

Er det tilfeldig at Opodo.no og Travellink.no kommer opp med samme tilbud?  Det er to forskjellige navn, og bare granskning i selskapsinformasjon hos Brønnøysundregistrene avslører at dette er to ansikter tilhørende ett og samme selskap. Travellink Norge er et såkalt NUF-selskap, som betyr at det er en norsk avdeling av et utenlandsk foretak. Eier av Opodo Limited er Odigeo Group, et selskap som selger reiser gjennom internettportaler i 28 land.

Selskap med mange ansikter

Odigeo operer under to navn på søkemotorene, men det svenske selskapet European Travel Interactive AB har ikke mindre enn ni merkenavn under samme paraply. Kjøper du billetter fra Supersaver, Seat24, Travelstart, Travelpartner, Budjet, GoToGate, Flybillett, GoLeif, Travelfinder eller Flygvaruhuset er det samme eier bak alle nettstedene. En kan spekulere på om det er reell konkurranse. Prisene på en og samme billett tur/retur Oslo-Bangkok varierer normalt med mindre enn 100 kroner.

Det er ikke slik at et av selskapene jevnt over er billigere enn de andre. Men ved å plassere avtaler med enkelte flyselskaper i forskjellige nettselskaper kan en raskt gi inntrykk av at et selskap har mer fordelaktige priser enn et annet. Derved forledes også kundene til å tro at dette er et resultat av reell konkurranse.

[ annonse ]

Reelle tilbydere på Finn

Ett av tre nettbyråer som skannes av Finn.no er eid av European Travel Interactive AS. Når det på Finn.no kommer opp hele 18 forskjellige tilbydere når vi søker på en billett til Thailand blir man lurt. Trekkes rene flyselskaper fra sto vi i vårt søk tilbake med 15 tilbydere. To ga ikke noen pris. Det vil si vi hadde tretten reelle tilbydere tilbake. Det viste seg at fem nettbyråer er del av samme selskap, men to andre er ett og samme selskap. Derved ble antall tilbydere redusert til åtte.

Kjøpes opp

Mange av de tradisjonelle byråene har blitt kjøpt opp. Flyspesialisten ble en del av Via Travel, og Via Travel er nå blitt en del av Egencia, samme amerikanske selskap som driver nettportalen Expedia.com. Flertallet av de ”norske” selskapene som selger gjennom nettsteder er eid av svenske selskaper.

For kundene blir det stadig vanskeligere å vite hvem som er hvem. I hvilken grad det er reell konkurranse blir også stadig mer kamuflert. Kanskje er ikke den lavest prisen noen lokkepris, - men de høyere prisene er der for å lure deg til å hoppe på det du tror er et godt tilbud.

Ditt eget ansvar

Reisebyråbransjen sliter på grunn av at stadig flere kjøper sine billetter på internett. Her selges ofte de rimeligste billettene, de med minst rettigheter og hvor kunden ikke forventer noen gode råd fra en reisekonsulent. Er først en billett bestilt på internett, og noe er gjort galt, så kan kunden risikere å stå der med en ubrukelig billett. Den som bestiller er helt ansvarlig for at alt blir gjort korrekt. Gjør et byrå feil, derimot, er dette byråets ansvar å rette opp i.

(Thailands Tidende utgave 6/2012 - 1. august 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge