Vinner Thailand kampen mot myggen? foto: Terje Engø
2. august 2012

Vinner Thailand kampen mot myggen?

Skrevet av 

 

Denguefeber blusser opp i regntiden. Det gjør også malaria, selv om det er få tilfeller. Thaiene sprøyter store arealer mot mygg, men sprøytemidlene er heller ikke ufarlige.

I regntiden formerer myggen seg raskt når regnskyllene legger igjen vanndammer over alt. Da er det tid for å tåkelegge hele landsbyer, skoler og sykehus med insektmidler.

Det kan se skremmende ut når den lyse, tette røyken blåses ut av bærbare kanoner. Lukten av diesel brer seg og folk trekker seg unna for å slippe å puste inn den tunge dieseltåken full av innsektmiddel. Om tåken er giftig eller ikke ser ikke ut til å bekymre de som gjør jobben. De er kledd i vanlige klær og har i beste fall et munnbind eller et tørkle rundt munn og nese.

Røykkanonene ble utviklet under 2. verdenskrig. De ble brukt til å lage røyk som fungerte som kamuflasje. Kanonene fungerer ved at diesel eller annet flytende brennstoff sprøytes inn i et kammer hvor det blir omdannet til en gass. Når det er myggen som skal til livs blandes dieselolje med innsektmiddelet malathion. En del malathion til fire deler diesel.

Dieselfilm

Fordelen med de termiske røyk-kanonene er at store områder kan sprøytes med svært små mengder diesel og innsektmiddel. Insektmiddelet tar livet av myggen, mens dieselen sprer seg på fuktige overflater og gjør det umulig for mygglarvene å komme opp for å få tak på oksygen. Denne dieselfilmen ligger lenge nok på vannet til at larvene dør.

Denguefeber vanligst

[ annonse ]

Hvert år rammes deler av Thailand av sykdommer som spres med mygg. Den vanligste sykdommen er denguefeber.  I følge avisa The Nation ble det registrert 17.086 tilfeller av denguefeber i første halvår. 18 av de smittede døde. Det virkelige antall syke er mye høyere. Mange tror de er smittet av influensa, og mange som ikke er alvorlig syke søker ikke lege. Det er også mange leger som gir pasienten råd om å ta paracet og antibiotika, og ri ”influensaen” av.

Viruset som gir denguefeber spres i første rekke av mygg i familien Aedes. Disse er lett gjenkjennelige på sine hvite og sortstripete legger. I Thailand er det en mygg som har innvandret fra Afrika, Aedes aegypti, som forårsaker de største problemene. Den kan legge eggene i jord, og der kan de overleve både tørke og høy temperatur før det blir nok vann til at de kan klekkes. Dette gjør at det må sprøytes mange ganger i et og samme område hvis bestanden skal holdes nede.

Lite malaria

Malaria spres i første rekke av tre arter av mygg i familien Anopheles. Disse ligner på arten som sprer denguefeber, men de hvite stripene er ikke like klart definerte. Anophelesmyggen er avhengig av å kunne legge eggene direkte i vann. Når det er sprøytet med diesel og insektmiddel vil ikke eggene overleve, samtidig som færre mygg overlever og legger egg. Resultatet er at store deler av Thailand nå er så godt som fritt for malaria. Unntakene er i første rekke i områder med skog, plantasjer og tett vegetasjon. Her lever myggarten Aopheles dirus som er den største smittesprederen.

Forskere har fremsatt teorier om at barn som blir utsatt for insektmiddelet malathion har større adferdsvansker av typen ADHD. Det er også en del forskere som mener at diesel kan øke forekomsten av flere typer kreft. Samtidig synker antall som rammes av malaria raskt.

Tallenes tale er så klar at thailandske myndigheter finner fordelene ved sprøyting betydelig større enn ulempene.

(Thailands Tidende utgave 6/2012 - 1. august 2012)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge