2. september 2012

“Gratis” skole kan koste dyrt

Skrevet av 

Thailandsk grunnskole er i prinsippet gratis. Men når foreldre betaler av egen lomme for uniformer, språklærere, arrangementer og mye annet blir det fort dyrt.

 

Det er store forskjeller fra skole til skole på hvor ‘gratis’ den offentlige undervisningen i Thailand er. På enkelte skoler kan kostnadene på et år fort komme opp i en normal månedslønn eller mer for foreldrene.

Elevene er pålagt å bruke skoleuniformer. Når det thailandske skoleåret starter i mai måned er store supermarkeder og spesialbutikker fulle av tilbud på skoleuniformer, sko og mye annet. Det gjelder å ha pengene klar og handle da, fordi tar man kvittering med til skolen vil man få refundert noe av utlegget.

Byskole koster

Anuban Buriram er en offentlig skole som ligger i sentrum av byen Buriram. Her går det elever fra første til sjette klasse, samt to trinn førskole. Skolen har sju parallelle klasser på hvert trinn. I førskolen er det 33 elever per klasse, og i ordinær skole er det 43 elever.  Det gir totalt nesten 1800 elever. Skolen er populær på grunn av høy standard på undervisning og fasiliteter sammenlignet med mange skoler utenfor byen. Siden det ikke er nok elever i kretsen som skolen dekker, kan elever fra andre kretser bli innrullert. Ved første innrullering blir elevene testet. De som får gode resultater kommer inn gratis. For de andre er det snakk om å betale. Noen lykkes med å få plass ved å betale 500 baht, men vi vet om foreldre som har betalt ti til tjue ganger så mye.

Dyre uniformer

Det første en familie må gjøre er kjøpe uniform. La oss først se på en jente på sju år som eksempel. Her er utgiftene foreldrene kan regne med:

[ annonse ]

Skjørt: 185 - 360 baht

Overdel:120 - 210 baht

Sko: 245 - 300 baht

Strømper: 100 - 200 baht

Totalt:  650 - 1070 baht

De som har råd til det vil ha to sett av alt, muligens med unntak av sko. Det betyr at uniformsutgiftene for et barn ofte er på minimum rundt tusen baht, gjerne nærmere to tusen. Satsene fra myndighetene sier at du får refundert kun 360 baht.

Det koster å være fattig

En gutt vil fra han er ni år også måtte ha en speideruniform. Disse koster fra 550 til 800 baht. Gutter sliter også mer på uniformene. Å kjøpe de billigste uniformene betyr også ofte dårlig kvalitet og dermed behov for innkjøp av nye uniformer i løpet av et skoleår.

Det offentlige tilskuddet til uniform øker med elevens alder. En 13 år gammel elev får 660 baht. Det er ikke i nærheten av å dekke utgifter til to skoleuniformer og en speideruniform.

I tillegg til uniform forventer de fleste skolene at foreldrene også kjøper noen bøker, penner, et pennal og annet som trengs.

Andre kostnader

Siden Anuban Buriam tar mål av seg å være en skole med høy kvalitet, må det betales tusen baht per år per elev for å dekke inn kostnad til leie av engelsklærere. Dette dekkes nemlig ikke av myndighetene. Det samles også inn 500 baht per år per elev som går til oppussing av skolebygninger.

Mens en del skoler gir elevene et gratis lite måltid, må foreldrene ved denne skolen betale et årlig tilskudd på tusen baht for lunsj.

Alt dette betyr at et år ved en ‘gratis’ skole koster i størrelsesorden  fire tusen baht. Legg så til at det i forbindelse med høytider som Loy Kratong, Barnas dag og ved skoleavslutning er arrangementer hvor elevene må leie drakter og jentene gå til frisør for å stelle hår og sminkes.

Dette høres kanskje ikke mye ut for vestlige folk. Men i Buriram og andre provinser utenfor Bangkok er gjerne en normal månedslønn ikke mer enn 4-5.000 baht. Med flere barn i skoleverket samtidig er dette en nærmest uoverkommelig kostnad for mange familier. Det finnes mange som gjerne betaler dette for at barna skal få gå på en god skole. De mindre skolene utenfor byen koster kanskje det halve. Men selv det er dyrt for en ‘gratis’ skole.

(Thailands Tidende utgave 7/2012 - 1. september 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge