2. september 2012

Startvansker på mobilområdet

Skrevet av 

 

Morten Eriksen, administrerende direktør i det thailandske firmaet Mojo 3G, og telegrunderen Idar Vollvik har planer om å få minst en million mobilbrukere i Thailand. Men de opplever startvansker.

AV: STIG M. SOLBERG, NA24

Idar Vollviks forsøk på comeback i milliardærenes rekker holdt på å få seg et ordentlig skudd for baugen nylig. Vollvik styrer nå sammen med lojale investorvenner sin næringslivsaktivitet via firmaet Ludo. I over to måneder forhandlet Ludo med sin thailandske mobilpartner Mojo 3G, som var i ferd med å gi Ludo sparken.

- Vi har vært frustrerte over Ludo og det holdt på å gå veldig galt, sa administrerende direktør Morten Eriksen i Mojo 3G.

- Kritisk situasjon

Det er ikke bare Eriksen som har irritert seg over Vollviks innsats i Thailand. Den erfarne forretningsmannen Don Maclean var minst like frustrert som Eriksen.

Maclean er styremedlem i Mojo 3G og en mindre aksjonær i selskapet.

[ annonse ]

- Vollviks manglende finansielle og operasjonelle oppfølging i forhold til vår gjensidige avtale gjør at vi ligger minst seks måneder etter planen. Vi nærmer oss en kritisk situasjon, sa Maclean.

Maclean sto klar med flere investorer som ønsket å delta i mobileventyret i Thailand hvis det ikke ble en avtale med Ludo.

Muntlig avtale

Idar Vollvik bekrefter at det har vært diskusjoner mellom ham og Eriksen den siste tiden. - Vi har forhandlet i to måneder med Mojo 3G, og nå er vi enige.

Eriksen bekrefter enigheten. - Det stemmer. Vi har en muntlig avtale, som vil bli satt på papiret når jeg møter Ludo i Oslo.

Ingen av partene ønsker å gå i detalj på uenigheten de hadde, bortsett fra at det ikke har vært snakk om størrelsen på kapitalen Ludo skal spytte inn i Mojo 3G.

Don Maclean avviser at Mojos videre eksistens var i fare uten Idar Vollvik.

- Neida, Mojo skal bli til en suksess i Thailand.

- Vært en læringsprosess

- Selv om vi har mye erfaring med å bygge opp mobiloperatører, så har det vært en læringsprosess å drive fram et så ambisiøst prosjekt i et land med en så annerledes forretningskultur som Thailand har i forhold til Norge, sier Vollvik.

- Jeg tenker især på begrepet tid. I Norge blir vi utålmodige når man er en uke forsinket, mens i Thailand er seks måneder ingenting, fortsetter Vollvik.

Morten Eriksen bekrefter at det har tatt litt lengre tid enn planlagt: - Det har vært en forsinkelse i utbyggingen av 3G-nettverket, men vi når nå ut til en tredjedel av befolkningen og i november, når fase to er utbygget, rundt halvparten, sier Eriksen.

Kampen begynner

- Hvor mange kunder har dere i dag?

- Vi har snart 20.000 aktive kunder. Vi går break-even på det, men skal nå bruke pengene fra Ludo til å ekspandere kraftig. Det er nå kampen begynner, sier Eriksen.

Ifølge Vollvik er marginene fantastisk i Thailand: - I den beste Chess-tiden hadde vi opp mot 35 prosents dekningsbidrag. I Thailand har vi 60 prosent. Det er helt sinnssykt, sa Vollvik tidligere i år til Nettavisen NA24.

- Tidligere har vi kjøpt tilgang fra konkurrenter, men det gjør vi ikke i Thailand. Det er ingen over oss i verdikjeden, så vi får fantastiske marginer, sier Vollvik videre.

- Den største muligheten i mitt liv

- Det er den største enkeltstående forretningsmuligheten jeg har stått overfor i mitt liv så langt, sier Vollvik til NA24.

- Hvor stort kan det bli?

- Vi kan få en god del millioner kunder. Det er kun fem selskaper som kan tilby 3G i Thailand nå, og vi er det eneste som er helt uavhengig. Netteieren vi har avtale med har budsjettert med fire millioner 3G-brukere innen utgangen av 2013, da skal vi klare en million av disse, sa Vollvik.

- Klarer Mojo bare én prosent markedsandel i det enorme thaimarkedet med 65 millioner mennesker, er det en gullgruve, sier Maclean.

Opp- og nedturer

Idar Vollvik tjente sine første millioner kroner på å selge mobiltelefoner. I 2005 fikk han en milliard kroner inn på konto etter salget av Chess til Telia Sonera.

For alvor havnet han i medias søkelys. Han kjøpte et 1.800 kvadratmeter stort hus i Marbella og ble den heldige eier av verdens raskeste personbil, en Koenigsegg.

Børsen ble også en besettelse og i starten gikk det relativt bra. I løpet av en ettårs periode vinteren 2005 og 2006, gikk Vollviks papirformue fra rundt én milliard kroner til over to milliarder.

Finanskrisen førte imidlertid til at hele formuen smuldret bort, og de siste årene har Vollvik brukt mest tid på å blidgjøre kreditorene, samt å bygge opp Ludo.

(Thailands Tidende utgave 7/2012 - 1. september 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge