2. september 2012

Tørke i Isan - risbønder taper stort

Skrevet av 

Saner Bumrersong fra Buriram er en av mange bønder som er rammet. Han plantet risen tidlig i år, men så kom tørken. Han forsikret ikke avlingen sin - visste ikke en gang om ordningen.

 

Regntiden startet tidlig i søndre deler av Isan i år. Derfor valgte mange risbønder å starte plantingen tidlig. Men så sluttet det å regne, og store områder ble utsatt for tørke. Mange avlinger er gått tapt, og mange bønder er i finansielle problemer.

Det er gunstig å plante tidlig, for da kan man høste allerede i oktober, når det er mangel på ris i markedet og prisene er gode. Så mange gamblet på dette. Vi har snakket med en av dem:

- Jeg har ikke så store håpet nå. Alt er gult og tørt. Kommer det godt med regn nå vil jeg kanskje få litt ris. Men mye vil det ikke bli, sier Saner Bumrersong fra Buriram til Thailands Tidende.  Han har plantet 14 rai. Nå rasler vinden i tørre aks uten ris. Bumrersong ser på skyene. Værmeldingene har lovet regn mange ganger. Men skurene som har kommet har vært for få og for svake. Varmen og vinden tørker ut åkrene raskt.  Det må skikkelig med regn til skal risen reddes.

Det er bare to år siden at deler av Isan sto under vann. Det året var Bumrersong en av de heldige som fikk en bra avling. I år er avstanden til nærmeste elv det største problemet. Det finnes ikke noe sted å hente vann. Selv bønder som dyrker ris nært elver har problemer. Noen steder er vannstanden så lav at det ikke lar seg gjøre å pumpe opp vann, og der det lar seg gjøre spiser kostnadene til diesel opp mye av fortjenesten.

Har ikke forsikring

Abhisit-regjeringen innførte en forsikringsordning hvor bønder kunne forsikre seg mot tap som følge av tørke. Forsikringen koster 60 baht per rai. Bumrersong har som bønder flest ikke forsikret avlingen. Han har ikke engang hørt om ordningen. 840 baht ville det kostet.

[ annonse ]

I fjor kunne bønder i  Khon Kaen, Roiet, Maha Sarakham, Kalasin og Nakhon Ratchasima benytte seg av forsikringsordningen. I år har Buriram, Surin, Sisaket og Ubon Ratchathani blitt innlemmet i tillegg. Forsikringen gir utbetaling basert på avvik mot normal nedbørsmengde i ulike perioder. Ved alvorlig tørke kan bøndene få inntil 40 prosent av avlingenes verdi dekket.

Store tap

For Bumrersong betyr tørken at han vil tape det han har investert i såkorn, gjødsel, planting og leie av maskiner til pløying og harving. Hvor mye vet han ikke. Han har ikke regnet på det. Sannsynligvis taper han over 30.000 baht. Kommer det regn vil tapet bli noe redusert.

- Nå har tørken vart så lenge at risen ikke vil bli god. Kornene vil bli små og betalingen dårlig. Men jeg håper fortsatt at skikkelig regn kan redusere tapet, forklarer Bumrersong.

(Thailands Tidende utgave 7/2012 - 1. september 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge