2. oktober 2012

Thaidamer i Norge drar gjerne på fiske

Skrevet av 

Thaier i Norge er ikke redd for å gå inn tøffe yrker. Bare i Møre og Romsdal er det ni thaidamer som har fiske som sin hovedinntekt. De utgjør 16 prosent av alle kvinnelige fiskere i fylket.

Fiskeryrket er tøft, og regnes som Norges farligste yrke målt i dødsfall pr årsverk. I følge fiskemanntallet har Møre og Romsdal 2126 personer med fiske som sin hovedinntekt. Bare 56 personer - 2,6 prosent - av disse er kvinner. Ni av disse har thailandsk bakgrunn.

De ni thailandske fiskerne er fra 22 til 58 år gamle, med en gjennomsnittsalder på 39 år. Det tyder på at dette i hovedsak er veletablerte kvinner med voksne barn.

To av kvinnene har arbeidet som fiskere siden henholdsvis 1999 og 2001. En kom inn i yrket i 2005, to i 2008 og tre i 2010.

Rekrutteringsproblemer

Deler av den norske fiskeflåten har problemer med å skaffe arbeidskraft. Den store havfiskeflåten tilbyr bedre lønn (lott), mer komfort og bedre skiftordninger enn for eksempel små trålere. Disse har derfor begynt å rekruttere fiskere både fra Danmark, Sverige og de baltiske land. Men bare maks 50 prosent av mannskapet på fiskefartøyer kan ha utenlandsk adresse. På mange mindre fartøyer er det bare tre personer om bord. Da må to ha norsk bostedsadresse. En thailandsk kone registrert i folkeregisteret regnes i denne sammenheng som norsk.

Mann og kone

Det er flere mulige årsaker til at thailandske kvinner er overrepresentert i fiskeryrket. En årsak kan være at menn i fiskeryrket, som følge av skiftordninger med mange og lange friperioder, er blant de som reiser mye til Thailand. Og driver mannen egen fiskebåt kan han mønstre på sin egen kone for at de skal få mer tid sammen. Dette er ikke noe man ser når det gjelder fiskere med norske koner.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

Lest 4797 ganger Sist redigert 2. oktober 2012 - 08:15

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007