2. oktober 2012

Norge deltar i Asem-møtet i Bangkok

Skrevet av 

 

I mars ble Norge medlem av samarbeidet Asia-Europe Meeting (Asem). De har et viktig møte i midten av oktober. Invitasjonen holdes hemmelig i Norge, mens den er offentlig i Thailand.

Asem er et samarbeid mellom EU/EØS og en utvidet ASEAN-region. Totalt er det ca. 50 deltakerland som møtes til dialog og uoffisielle konsultasjoner. I oktober er det medlemslandenes finansministere som skal møtes - i Bangkok.

Thailands Tidende har gjort en henvendelse til Finansdepartementet og spurt om innsyn i dokumentet ”The 10th Asem Finance Minister Meeting - Official Invitation”. Dette er en innbydelse sent av Asem-møtets vert, Thailands finansminister H.E. Kittiratt Na Ranong. Dette dokumentet er unndratt offentlighetens lys i Norge. Også finansminister Sigbjørn Johnsens svar på invitasjonen er hemmeligholdt.

Finansministermøtet vil bli holdt på Siam Kempinski Hotel i Bangkok søndag 14. og mandag 15. oktober. Fra finansdepartementets presseavdeling får vi opplyst at finansminister Sigbjørn Johnsen ikke vil delta. Norge vil bli representert ved statssekretær Hilde Singsaas.

Avslaget anket

Det har vært et politisk mantra i Norge etter Utøyamassakren at det skal være større åpenhet. Det synes ikke å gjelde i dette tilfellet. Interessant nok har det thailandske finansdepartementet lagt ut en invitasjonen på Asems nettsider.

For å få avklart om det er snakk om samme dokument, har vi anket avslaget på innsyn til Kongen i Statsråd. Finansdepartementet nektet innsyn med henvisning til Offentlighetslovens § 14 1. ledd, som sier at organinterne dokumenter tilknyttet egen saksforberedelse kan unntas fra offentlighet.

[ annonse ]

Dette er Asem:

Asem er det sentrale dialogforumet mellom Asia og Europa. Forumets toppmøter samler regjeringssjefene fra EU-landene og 19 asiatiske land. Omlag 60 prosent av verdens befolkning og internasjonal økonomi er representert gjennom Asem.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i en pressemelding i vår: - Gjennom Asem får vi anledning til å delta i det forum hvor relasjonene mellom det fremtidige Asia og Europa skapes. Dette er viktig for Norge. Vårt engasjement i Asia blir stadig større, og vi ser økende internasjonal interesse for vår politikk knyttet til nordområdene, klima og miljø, samt energi.

I tillegg til toppmøtene i Asem holdes det møter på ministernivå

innenfor ulike fagområder som spenner fra økonomi og miljø til utdannelse og kultur.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge