2. oktober 2012

Norge deltar i Asem-møtet i Bangkok

Skrevet av 

 

I mars ble Norge medlem av samarbeidet Asia-Europe Meeting (Asem). De har et viktig møte i midten av oktober. Invitasjonen holdes hemmelig i Norge, mens den er offentlig i Thailand.

Asem er et samarbeid mellom EU/EØS og en utvidet ASEAN-region. Totalt er det ca. 50 deltakerland som møtes til dialog og uoffisielle konsultasjoner. I oktober er det medlemslandenes finansministere som skal møtes - i Bangkok.

Thailands Tidende har gjort en henvendelse til Finansdepartementet og spurt om innsyn i dokumentet ”The 10th Asem Finance Minister Meeting - Official Invitation”. Dette er en innbydelse sent av Asem-møtets vert, Thailands finansminister H.E. Kittiratt Na Ranong. Dette dokumentet er unndratt offentlighetens lys i Norge. Også finansminister Sigbjørn Johnsens svar på invitasjonen er hemmeligholdt.

Finansministermøtet vil bli holdt på Siam Kempinski Hotel i Bangkok søndag 14. og mandag 15. oktober. Fra finansdepartementets presseavdeling får vi opplyst at finansminister Sigbjørn Johnsen ikke vil delta. Norge vil bli representert ved statssekretær Hilde Singsaas.

Avslaget anket

Det har vært et politisk mantra i Norge etter Utøyamassakren at det skal være større åpenhet. Det synes ikke å gjelde i dette tilfellet. Interessant nok har det thailandske finansdepartementet lagt ut en invitasjonen på Asems nettsider.

For å få avklart om det er snakk om samme dokument, har vi anket avslaget på innsyn til Kongen i Statsråd. Finansdepartementet nektet innsyn med henvisning til Offentlighetslovens § 14 1. ledd, som sier at organinterne dokumenter tilknyttet egen saksforberedelse kan unntas fra offentlighet.

Dette er Asem:

Asem er det sentrale dialogforumet mellom Asia og Europa. Forumets toppmøter samler regjeringssjefene fra EU-landene og 19 asiatiske land. Omlag 60 prosent av verdens befolkning og internasjonal økonomi er representert gjennom Asem.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i en pressemelding i vår: - Gjennom Asem får vi anledning til å delta i det forum hvor relasjonene mellom det fremtidige Asia og Europa skapes. Dette er viktig for Norge. Vårt engasjement i Asia blir stadig større, og vi ser økende internasjonal interesse for vår politikk knyttet til nordområdene, klima og miljø, samt energi.

I tillegg til toppmøtene i Asem holdes det møter på ministernivå

innenfor ulike fagområder som spenner fra økonomi og miljø til utdannelse og kultur.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

 

Lest 2408 ganger Sist redigert 2. oktober 2012 - 08:14

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007