2. oktober 2012

De første lesebrettene delt ut

Skrevet av 

Et av valgløftene til Pheu Thai var at alle skoleelever skulle få et lesebrett. Etter litt forsinkelser er nå distribusjonen av nærmere en million lesebrett i gang. På godt og vondt.

 

Alle førsteklasseelever skal få lesebrettet Scopad SP0712 som produseres av kinesiske  Shenzhen Scope Scientific Development Co. Brettet, som er priset til rett under 5000 baht, bruker Googles operativsystem Android 4.0, har en 7-tommers berøringsskjerm, 1 Gb RAM og GPS.

Det er bestilt 900.000 stykker, hvorav 40.000 skal gå til lærere og til andre undervisningsrelaterte formål.

Thailand er det første land i verden som deler ut gratis lesebrett eller datamaskin til skoleelever i så stor skala. Men helt gratis er det ikke.

Må holde i tre år

Noen frykter for at elevene skal glemme hvordan man skriver. Fattige foreldre er redde for at barna ødelegger lesebrettene. Da må det betales erstatning.

Foreldrene blir innkalt til møter hvor det opplyses at mistes eller skades lesebrettet vil det måtte betales opp til 4900 baht i erstatning. For mange familier er dette en hel månedslønn. Dette beløpet skal visstnok gradvis reduseres til null over tre år.

[ annonse ]

Hvor sikre lesebrettene er mot støtskader eller vannskader når disse bæres i skolesekkene på regnfulle dager gjenstår og se.

Lærere Thailands Tidende har snakket med er bekymret med tanke på overdreven bruk av lesebrett. Bruker elevene disse til oppgaveløsning vil det kunne gå ut over skriveferdighetene. Det er i utgangspunktet krevende å lære å skrive de thailandske bokstavene tydelig.

Også til eldre elever

Ikke før er disse brette på plass, så har utdanningsdepartementet et nytt prosjekt på gang, hvor de ønsker å bestille 700.000 nettbrett med høyere kapasitet som skal gå til syvendeklassinger (1. klasse på ungdomsskolen - Matayom 1).

I begynnelsen brukes lesebrettene i barneskolen til svært enkle oppgaver. Og kanskje viktigst, de inneholder et program som forteller elevene om hvordan de skal oppføre seg på skolen.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge