Journalist svindlet: Vær på vakt mot kortsvindel! illustrasjonsfoto: Suwannee Buransuk
2. oktober 2012

Journalist svindlet: Vær på vakt mot kortsvindel!

Skrevet av 

Vær forsiktig med hvor og hvordan kreditt- eller debetkortet ditt brukes. Det er mange måter du kan bli svindlet på.

Det er en ubehagelig følelse når minibanken bare vil gi deg 1000 kroner fra en konto du vet er velfylt. I undertegnedes tilfelle var kontoen sperret av Teller, selskapet som håndterer betalinger for norske sparebanker.

En telefon til banken oppklarte at det hadde vært et mistenkelig uttak, og flere sto i kø. Det første uttaket var i overkant av 900 kroner.

Kortet som var belastet var bare brukt som sikkerhet for forbruk i restaurant og minibar ved et forhåndsbetalt hotell i Pratunam i Bangkok. Sikkerhet fikk hotellet ved å dra en gammeldags kopi av kortet. Sannsynligvis har den som gjorde dette også merket seg kortets kontrollnummer. Derved hadde vedkommende all informasjon nødvendig for å misbruke kortet. Nesten to måneder senere ble informasjonen brukt og kontoen tappet.

Samme i Tyrkia

Rannveig Olsen forteller til VG at hun tok ut penger i et vekslingskontor i Side i Tyrkia. Uttaket skulle først skje på en terminal lik de som brukes i butikker. Den virket ikke. Deretter ble en ny terminal benyttet. Det samme hadde skjedd samme sted med en venninne noen få dager tidligere. Kort tid etter fikk de to venninnene belastet sine kontoer med henholdsvis 5000 og 9000 kroner. Uttaket var gjort i en bank i Thailand.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) får årlig 20.000-30.000 nordmenn misbrukt sine betalingskort på reise i utlandet. Organisasjonen har ingen oversikt over hvilke land som er verstingene, men DNB opplyser at USA er blant verstinglandene. Andre gjengangere er Thailand, Brasil og Mexico.

Praktiske problemer

[ annonse ]

Det største problemet er når et debetkort knyttet til lønnskonto blir tappet. Da kan eieren stå uten penger på konto. Er det et kredittkort som tappes, vil det ikke ramme på samme måte. Ifølge DNB vil den som blir svindlet uansett om det brukes kredittkort eller debetkort få pengene tilbake, med mindre vedkommende selv har vært skjødesløs og for eksempel oppbevart kode og kort sammen.

TTs journalist fikk pengene tilbakeført etter seks uker. Men det aktuelle kortet måtte kanselleres og nytt kort bestilles.

 

Svindelmetodene:

Kortbrukere svindles på svært mange forskjellige måter. Dette er de vanligste:

Phishing

Du villedes til å oppgi pinkode og informasjon vedrørende kort etter å ha mottatt en e-post som ser ut til å komme fra banken din eller en annen institusjon du stoler på.

Kopiering/skimming

Kortet ditt blir kopiert i en butikk, restaurant eller annet brukersted. Et nytt kort blir laget og penger tatt ut på minibank. For å få dette til, trengs din pin. Men den logges av den terminalen som brukes i svindelen.

Denne kopieringen kan også skje når du bruker minibank. Da er en liten skanner montert diskret på minibanken. Et kamera brukes noen ganger til å sjekke hvilken pinkode du slår inn.

Penge- eller kortfelle

En penge- eller kortfelle monteres på minibanken. Du får enten ikke penger eller ikke kortet i retur. Noen ganger ingen av delene.

Kopiering av kortdetaljer

Med de detaljer som finnes på et kort, kan den som kommer i besittelse av disse opprette en paypalkonto eller annen betalingskonto. Ved hjelp av denne kan bestillinger av ting gjøres på internett. Ofte trekkes beløpene på kontoen flere dager etter at varene er levert og svindlerne forsvunnet.

Falske nettsteder

Du finner et forlokkende tilbud på internett. For eksempel veldig lave priser på billetter til Thailand, hotell eller leie av feriehus og leiligheter. Du betaler forskudd, men oppdager først når du skal reise at bestillingene er falske. Nettsiden du bestilte fra er borte fra nettet.

Tapping av bankkonto

Dette skjer normalt ved at du enten oppgir informasjon som nevnt under phishing, eller ved at du har fått et virus/trojansk hest på computeren din. Når du logger deg inn i nettbanken følger svindleren med. De tar kontroll og sørger for at pengene går til annet sted enn du vil ved betaling av regning, eller de bruker logget info til å få adgang til konto på tider av døgnet når du sover.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge