2. oktober 2012

Dyrt å bestille direkte hos flyselskap

Skrevet av 

I vår undersøkelse var det uten unntak rimeligere å kjøpe billett via nettbyrå enn direkte fra flyselskap.

En billett som SAS vil ha 12 978 kroner for, kan du bestille hos nettbyrå til 10 933. Det er over 2 000 kroner i forskjell. Vi sjekket elleve flyselskaper på tre forskjellige datoer. Vi sjekket prisen på selskapets nettside og sammenlignet med billigste pris hos ulike reisebyråer på nett. I alle tilfellene var flyselskapene dyrere. Prisforskjellen Oslo-Bangkok var fra en hundrelapp til rundt 2000 kroner. Selv en rimelig billett med Qatar til 6814 kroner fant vi hos nettbyrå til 5792 kroner. Det er en besparelse på over tusenlappen, eller drøyt femten prosent.

Av de elleve flyselskapene vi sjekket var det kun Aeroflot som ikke selger billetter over nett. De må kontaktes pr telefon.

Store forskjeller fra dag til dag

Prisoversikten viser kun de billigste billettene med utreise tirsdag 16. oktober. Flere flyselskaper kunne tilby rimeligere billetter om utreisen ble flyttet en dag frem eller tilbake.

Avreise den 14, det vil si to døgn tidligere, ville for eksempel gitt en besparelse på 727 kroner med Qatar. Med Etihad var det 381 kroner å tjene på å skifte hjemreise en dag frem eller tilbake.

4750 kroner spart på to dager

SAS har store variasjoner. Ved å forskyve utreisen to dager til 18. oktober, med retur 7. november, faller prisen fra 12 978 kroner til 8 228 kroner. Det er tilsvarende å spare på de andre returdatoene også. Sannsynligvis har SAS en stor gruppe som har tatt store deler av kapasiteten til Bangkok tirsdag 16. oktober. Uansett, skulle du være bundet til å reise 16. oktober, viser vår oversikt at det er over 2000 kroner å spare på å kjøpe billetten fra byrå. Og SAS-billetten til 8 228 kroner kan med stor sannsynlighet kjøpes minst tusen kroner rimeligere gjennom byrå.

[ annonse ]

Ulike klasser og rettigheter

Flybilletter hos SAS selges med mange ulike klassekoder. Den viktigste forskjellen på kodene er i hvilken grad endringer kan gjøres og hvor mange bonuspoeng du tjener opp. Det fremgår verken av SAS’ side eller byråenes sider om det er likeverdige billetter. Men det skal mange reiser med full bonus til før en har tjent inn nok poeng til en tur/retur billett Oslo-Bangkok, så det er vanskelig å se noe argument for å kjøpe en billett direkte fra flyselskapet.

Slik finner du rimelige priser

At det kan være over 4000 kroner i forskjell ved å flytte utreise en dag eller to, viser hvor viktig det er å sjekke på ulike datoer. Har du et flyselskap du foretrekker å reise med, kan det være lurt å sjekke hvilken pris de tilbyr på egne sider først. De fleste har oversikt som viser prisene både frem og tilbake opp til en hel uke. Når du har sjekket her, ringer du ditt reisebyrå eller sjekker byråene på nett. Det forekommer at flyselskaper har rimelige kampanjebilletter som ikke blir tilbudt via reisebyråer. Noen ganger ligger disse på nettsidene til reisebyråene, men du får beskjed at de ikke tilgjengelige når du skal bestille disse. Undertegnede journalist har da gått til flyselskapets nettside og funnet de rimelige billettene der. Det er med andre ord ingen regel at selskapene sine nettsider alltid er dyrere enn reisebyråene. Men unntakene er få. I tabellen vi har laget er hele 30 reiser sjekket. Minste forskjell var 35 kroner på en billett med Swiss, mens største forskjell var 2015 kroner på en billett med SAS.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge