Satser på Myanmar foto: Privat
2. oktober 2012

Satser på Myanmar

Skrevet av 

Christoffer J. Falchenberg (28) har 40 ansatte under sin ledelse. Nå satser han og forretningspartneren Sten Ture Jensen på Myanmar, hvor de ser store muligheter.

Det norskeide rådgivningsfirmaet Interactive har satt opp kontor i Myanmar for å tilby de samme tjenestene som i Thailand. Firmaet tilbyr hjelp med opprettelse av selskaper, regnskapsføring, forretningsjuss og generell rådføring rundt det å gjøre investeringer.

Vi spurte Falchenberg om hvilke fremtidsutsikter han så for seg for Myanmars del.

- Myanmar har en helt suveren kystlinje som kommer til å huse en mengde fantastiske feriesteder om ikke lenge.

- Hvor ligger utfordringene for landet?

- Landets største utfordringer er åpenbart den utdaterte infrastrukturen, manglende utdanning hos store deler av befolkningen og usikkerhet rundt lovverket. Når det er sagt så må det også nevnes at Myanmar kanskje er et av de mest spennende landene å investere i.

Fordel å være tidlig ute

- Hvilke fordeler har det å investere i Myanmar kontra Thailand?

[ annonse ]

- I Myanmar kan utlendinger eie hundre prosent av bedrifter innenfor de fleste industrier, mens i Thailand er det veldig vanskelig å eie hundre prosent av en bedrift innenfor noen industri. I tillegg er den byråkratiske prosessen rundt for eksempel arbeidstillatelse mindre i Myanmar enn i Thailand. Sist men ikke minst så er Myanmar et nytt marked, og det er lettere å oppnå en fordel som ”early mover” der enn det er i en moden økonomi som Thailands.

Gir råd til utlendinger

- Du er nå medeier i selskapet Interactive i Bangkok. Hvilke tjenester tilbyr dere som har allmenn interesse for nordmenn i Thailand?

- Hele forretningsmodellen til selskapet er sentrert rundt utenlandske kunder som har en profesjonell interesse i Thailand. Det vil si utlendinger som driver bedrifter eller som tenker å gjøre investeringer i for eksempel eiendom eller selskaper. Siden disse kundene er vår daglige kost så er vi blitt veldig gode på å rådføre disse.

- Etter noen år på baken i Thailand, hva opplever du som de største bommertene man uforutsett kan gjøre i forretningslivet i Thailand?

- Jeg føler ikke at nordmenn er spesielt eksponert for å gjøre bommerter med en thailandsk motpart, men en forsiktig generalisering er at høflighet verdsettes høyere her enn i Norge, og at mangelen på dannelse straffes hardere.

Råd til nordmenn

- Hvilket råd vil du gi til nordmenn som planlegger å selge alt de har og investere i bosted i Thailand?

- For det første må pengene føres inn i Thailand på riktig måte, ellers kan det oppstå problemer med å kjøpe leilighet såvel som å få pengene ut av landet igjen senere. Nordmenn må være klar over at de i utgangspunktet ikke har lov til å eie land/hus i Thailand, og bør kanskje vurdere leilighetskjøp. Vi anbefaler heller ikke at man setter verdier i fare ved å ta utgangspunkt i at kona/kjæresten alltid vil være snill og grei om hun så måtte være thai eller norsk.

- Hva opplever du at nordmenn har å lære av thaier, og omvendt?

- Fra et profesjonelt ståsted så er jeg usikker. Fra et rent subjektivt perspektiv så tror jeg det ligger lekser å lære i thaienes ydmykhet og respekt for folk og fe. Thaiene kan muligens lære noe fra nordmenns mer eller mindre flate sosialhierarki og vår respekt for individets rettigheter og verdighet.

- Du tok som 22-åring et valg om å satse på en karriere i Thailand. Hva var det som gjorde at du i så ung alder kastet deg uti det og tok et slikt valg?

- To ord er vel dekkende; ung og overmodig, smiler Christoffer J. Falchenberg.

Skulle til Australia

Falchenberg forteller om hvordan det hele startet:

- Jeg kom til Thailand i forbindelse med et IT-prosjekt som var startet av noen nordmenn. Min hensikt var å være her i noen måneder. Det skulle være en velfortjent pustepause etter fullført førstegangstjeneste før jeg dro til Australia for å studere.

- Men så langt kom du tydeligvis ikke. Hva var det som gjorde at du tenkte at du ville utdanne deg ved det internasjonale Assumption University i Thailand og satse på en karriere her?

- Det var ikke et gjennomtenkt valg å starte en business eller å studere her. Jeg var sekunder fra å overføre et større pengebeløp til et universitet i Australia da en av mine nye venner her i Thailand tilfeldigvis gikk forbi pc-skjermen og lurte på hva jeg gjorde. Da jeg svarte at jeg var i ferd med å ta imot en studieplass i Australia, lurte personen på om ikke jeg trivdes i Thailand. Jeg så tilbake på månedene som hadde passert og måtte innrømme at jeg trivdes veldig godt. Med hyppige endringer i mitt bosted mellom Oslo, Ski, russergrensen, og Karibien i ryggen så fristet det lite å flytte en gang til, men det fristet derimot mye å bli i Thailand.

Forhold lærer-elev

- I grove trekk, hvor ligger de største forskjellene i å studere i Thailand kontra i Norge?

- Forskjellene i pensum er avhengig av hvilke studier man snakker om. Men de største forskjellene i rammeverket er vel at en bachelor-grad i Thailand følger land som f.eks USA ved å sette studietiden til fire år istedenfor tre som er vanlig i Norge. Videre så vil en norsk student umiddelbart legge merke til at forholdet mellom lærer og elev på universitet i Thailand ofte kan minne om forholdet man hadde på ungdomsskolen. Her er det lærerne som drar studenten gjennom kursene og frem til eksamen, mens i Norge så forventes det i høyere grad at studenten er selvstendig og tar hundre prosent ansvar for egen læring.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge