Cordyceps Cordyceps (Foto: Suwannee Buransuk)
2. november 2012

Thailands Magic Mushrooms

Skrevet av 

Den magiske soppen brukes til å påkalle åndenes hjelp og  bringe lykke i lotterier. Den legges ofte på husalteret for å glede husets ånder. Ekstrakter selges med enorm fortjeneste til Kina, hvor det brukes som doping.

 

Magic mushrooms er et kjent begrep blant narkomane og andre som liker å utfordre seg selv med risikofull rus. I vesten forbindes magic mushrooms med sopparter som inneholder alkaloidene psilocybin og psilocin. Disse gir en psykedelisk rus, ofte med mye sterke hallusinasjoner. Noen av de som eksperimenterer med soppen ender opp med paranoia og andre psykiske lidelser. Når kvinnene i landsbyen snakker om magic mushrooms tenker de ikke på rus. Soppen kvinnene plukker trengs ikke å spises, inhaleres eller inntas på noe som helst vis for at den skal vise sine magiske evner.

En grufull snylter

Cordyceps heter soppen som kvinnene sanker. Dette er en merkelig sopp. Den er en parasitt, en såkalt endoparasitt. Det vil si en snylter som lever inne i kroppen på sitt bytte. Cordyceps gjør det samme, og til slutt avliver den sitt bytte, vokser ut og sprer sporer som smitter nye bytter. Cordycepsen kvinnene skal finne heter på latin Cordyceps Cicadae.

Sikadene som vi noen ganger hører ”synge” høyt når de påkaller sexpartnere i jungelen, lever det meste av sitt liv som store larver nede i jorden. Noen av disse blir smittet av cordycepsarten Cordyceps Cicadae. Når de er klare til å bli en puppe, like under jordflaten, dreper soppen dem. Den har da allerede spist dem opp innvendig i lang tid. Så istedenfor en sikade kommer det en sopp opp av jorden.

Minner om koraller

De merkelige innsektlignende soppene, eller plantene, kalles for ”wan chakachan” på thai. Kvinnene ser på dem som en mellomting av en plante og et innsekt.

[ annonse ]

De stikker opp av jorden, og minner nesten om brune koraller eller knoller fra spirende planter. Det graves forsiktig rundt ”roten” som er delen som ikke bare ligner på et innsekt, men er et innsekt, en død sikadelarve. At det er en sopp som har avlivet insektet og vokser ut av dette, vet ikke kvinnene. For dem er det en plante eller sopp som er på overflaten og en sikade under. Helt rett, men likevel ikke hva de tror, og slett ikke så mystisk eller magisk.

Under de fingertykke sikadelarvene som er dekket og fylt med cordysepsens rot, er det nesten alltid et hull som går nedover. Dette er der larven har levd, eller gravd seg opp mot overflaten, før cordyceps tok livet av larven.

Mange arter

Det finnes over 400 arter cordyceps bare i Asia. I Thailand finnes det noen store arter som blant annet snylter på underjordiske maurtuer, store larver og andre dyr nede i jorden. Den bisarre soppen vokser noen ganger opp etter å ha tatt livet at hele maurtuer med tusener, kanskje titusener av maur.  Derfor kalles den gjerne for insektplante — den er en magisk mellomting av et innsekt og en plante. Cordyceps cicadae er så sær at den bare spiser en eneste sikadeart, noen store sikader som har det vitenskapelige navnet Cicada flammata.

Noen cordyceps endrer oppførselen til innsektene de snylter på. For eksempel kan noen typer få maur til å klatre opp på planter, hvor de blir inntil de dør. Årsaken til døden er at soppens rot absorberer maurens kropp. Til slutt kommer det ut en liten cordyceps fra det som har vært en maur.

Smitter ikke mennesker

Det er ennå ikke oppdaget noen cordyceps som kan smitte til menneske. Men bare tanken på en sopp som kan kontrollere et menneske, gjøre det til en zombie, er skremmende materiale for skrekkfilmer. Foreløpig er det heldigvis bare innsekter som gjøres til zombier. Ofte kalt levende døde.

Brukes ved transplantasjoner

I mange land, ikke minst i Kina, har cordyceps en lang historie som naturmedisin. Den magiske soppen trives best i fuktig, varmt skogsmiljø. Soppene produserer et stoff som heter cyclosporin. Det ble av en norsk lege første gang oppdaget i 1972 i en soppart i cordycepsgruppen på Hardangervidda. Soppen som på latin heter Cordyceps subsessili ble funnet på døde biller. Cyclosporin er et stoff som gis pasienter etter en transplantasjon. Stoffet reduserer immunforsvarets evne til å støte fra seg transplanterte kroppsdeler.  Det brukes også i behandlingen av autoimmune sykdommer som reumatisme og psoriasis. Hos de infiserte innsektene har stoffet gjort at immunforsvaret ikke har klart å kvitte seg med soppen.

Andre cordyceps har blitt brukt i produksjon av innsektmidler. I Tibet er det kjent at arten Cordyceps sinensis (Stor billesopp) ble brukt som et afrodisiak allerede i det 15. århundre. Det hevdes at soppen er brukt i flere tusen år i kinesisk medisin, uten at det kan bekreftes i skriftlige kilder. I Norge selges ekstrakt fra Cordyceps sinensis i pilleform i helsekostbutikker. De skal gi økt fysisk utholdenhet.

Enorm profitt

Går du rundt på markeder, som for eksempel det indokinesiske markedet i Mukdahan, vil du se wan chakachan fra Laos til salgs. Noen kjøper den for å legge den på et alter, i et åndehus eller bruke den i ritualer. Andre tørker den og knuser den, eller den legges på sprit, før den brukes i medisin. I Kina omsettes vill wan chakachan for rundt 50.000 kroner per kilo, noen ganger atskillig mer. I Thailand kjøper kinesere opp tørket wan chakachan for en rimelig penge og eksporterer denne med enorm fortjeneste.

Brukt som doping i 1993

I Kina ble wan chakachan virkelig populær i 1993. Da vedgikk to kvinnelige kinesiske atleter at de hadde tatt codyceps som kosttilskudd før de deltok i VM i friidrett i Stuttgart. De slo de regjerende verdensrekordene for 1500, 3000 og 10.000 meter. De ble begge testet for doping, men testene var negative. Treneren mente at kosttilskuddet var årsaken til de fabelaktige resultatene.

(Thailands Tidende utgave 9/2012 - 1. november 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge